Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Már csak bő két hetünk van az szja bevallására

Az szja bevallások leadásának végső határideje a hétvégére eső május 20. helyett idén május 22-e lesz.
Eddig mintegy 80 ezer személyi jövedelemadó-bevallást nyújtottak be az adózók a szűkebb hazában. A magánszemélyek is egyre több – tíz adózóból hat – használta már az internetes kitöltőprogramot. Az eddig beérkezett bevallások közül harmincnyolcezer tartalmazott visszaigénylést összesen 2 és negyedmilliárd forint értékben. Ez adózónként megközelítőleg 60 ezer forint visszaigénylést jelent. Tekintve, hogy még nem elhanyagolható számban ezután töltik ki az adózók bevallásukat, hasznosak lehetnek számukra a legfontosabb tudnivalók, melyekről dr. Horváth Szabolcsot, az APEH megyei igazgatóságának kommunikációs vezetőjét kérdeztük.

Az idei bevallás több újdonságot is tartalmaz. Ezek közül a legjobban arra kell figyelni, hogy az egyes adókedvezmények – így a lakás célú hitel törlesztéséhez kapcsolódó adókedvezmény, a felnőttképzési díj kedvezménye, számítógép, számítástechnikai eszköz beszerzésével járó kedvezmény – érvényesíthetősége az összes jövedelem nagyságától is függ. A 2005. január 1-jétől hatályos rendelkezések szerint pedig a következő jogcímeken a magánszemélyt megillető adókedvezmények együttes összege nem haladhatja meg a 100 ezer forintot. A tapasztalatok szerint ezek érvényesítésekor sokan hibásan töltötték ki bevallásukat, ezért érdemes alaposan tanulmányozni a kitöltési útmutatót.

Mielőtt az adózó feladná a bevallását, érdemes meggyőződnie a következőkről. Aláírta-e a bevallását a kijelölt helyeken? A benyújtandó lapokon az adóazonosító jelet és az adószámot feltüntette-e? Amennyiben eseti megbízottja írja alá a bevallást, csatolni kell ahhoz a meghatalmazást. Amennyiben az adózónak visszatérítési igénye van, ezt az előlapon kell jelölnie és fontos, hogy ne feledkezzen meg a köztartozás-nyilatkozatról, annak hiányában ugyanis a visszajáró összeget nem utalják. Az adóbevalláson az arra kijelölt helyen kell közölni az utalási címet vagy a bankszámlaszámot, ahová a visszajáró összeget várja az adózó.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apacukaszörnyek és jó pajtások

A Micimackó márkanévvel szinte nem lehet eladhatatlan terméket piacra dobni – amin az együgyű,… Tovább olvasom