Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Már az idén önálló büntetőjogi tényállás lehet a párkapcsolati erőszak

A kormány tervei szerint még az idén benyújtják azt a javaslatot, amelynek értelmében a párkapcsolati erőszak önálló tényállás lehet a büntető törvénykönyvben (Btk.).
Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter azután beszélt erről, hogy szombaton egyeztetett a családon belüli erőszak ügyében indított országos népi kezdeményezés szervezőjével, Halász Pálmával, az Élet-Érték Alapítvány elnökével, továbbá a Fidesz női tagozatának képviselőivel és LMP-s képviselőkkel.

A tárcavezető sajtótájékoztatón elmondta, bíznak abban, hogy az Országgyűlés megszavazza a kapcsolati erőszakot önálló büntetőjogi tényállássá minősítő javaslatot. Tájékoztatása szerint megállapodtak abban, hogy kezdeményezik egy munkacsoport felállítását, amelyben az igazságügyi miniszter, a belügyminiszter, az Egyenlő Bánásmód Hatóság, az ombudsmani hivatal, illetve a Halász Pálma által javasolt civil szervezetek közösen dolgozzák majd ki az önálló büntetőjogi tényállás részleteit.

A parlament hétfőről keddre virradóra tárgyalta azt az országos népi kezdeményezést, amelynek célja, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállássá minősítését. Ennek érdekében a kezdeményező Élet-Érték Alapítvány csaknem százezer aláírást gyűjtött össze.

A vitában felszólaló Varga István (Fidesz) egyebek között azt mondta: "azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak".

Pénteken Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője tárgyalt a Fidesz női tagozatának képviselőivel. Rogán Antal ezt követően sajtótájékoztatóján azt mondta: korábbi álláspontját megváltoztatva mégis támogatja a Fidesz a családon belüli erőszak önálló Btk.-tényállásá nyilvánítását szorgalmazó országos népi kezdeményezést.

Halász Pálma megjegyezte, hogy kezdeményezésük parlamenti megvitatása "méltatlan időpontban, létszámban és stílusban" történt. Márpedig széles társadalmi réteget érintő problémáról van szó - hangsúlyozta Halász Pálma, aki üdvözölte a Balog Zoltán által kezdeményezett egyeztetést, és sikertörténetnek nevezte, hogy végre elindult a munkafolyamat.

Balog Zoltán miniszter szombati sajtótájékoztatóján elmondta: úgy egyeztek meg, hogy a család szó olyan értéket képvisel, amelyhez nem szeretnének "negatív töltetet" társítani, ezért a büntető törvénykönyvbe "együttélési", vagy "kapcsolati erőszak" megnevezéssel emelnék be az új tényállást.

Balog Zoltán megjegyezte továbbá, hogy komplex problémáról van szó, s azt nem elég büntetőjogi szinten kezelni. Szemléletformálásra van szükség az oktatásban, a családok segítésében, megoldást kell találni a gazdasági, illetve szociális válsághelyzetek kezelésére is.

Szabó Tímea, az LMP országgyűlési képviselője azt mondta, örülnek, hogy a kormány is felismerte: a családon belüli erőszak össztársadalmi probléma, olyan probléma, amely több mint egymillió embert - nőt, gyermeket, időst, fogyatékkal élőt és férfit - egyaránt érint.

Az LMP viszont úgy gondolja, hogy a felálló munkacsoportnak elsősorban kormányzati szervek képviselőiből és a Halász Pálma által javasolt civil szakértőkből kell állnia. Így ellenzéki pártként az LMP ebben a szakértői munkában most "hátralép", de javaslataikkal a továbbiakban is segíteni kívánják a munkát - fűzte hozzá Szabó Tímea.

Ékes Ilona fideszes országgyűlési képviselő azt mondta: a kiszolgáltatott nők és gyermekek védelmében végzett munkája érdemi lépéshez érkezett, és reméli, hogy a civilek segítségével sikerül végigvinni ezt az ügyet, és a közös munkának meglesz az eredménye

Olvasóink írták

 • 5. pancser 2012. szeptember 17. 13:34
  „Igenis szükség van erre. vannak brutális férfiak, sajnos volt szerencsém ilyet hallani, tapasztalni. Láttam szomszédasszonyt lilára vert karokkal, a szomszédok hívtak rendőrt igaz nem én, megelőztek.
  Egy másik brutális állat, a családját kergette a farakások között éjjel kisbaltával. egyszer az egyik gyereket elkapta az udvaron, a lábánál fogva felemelte, akkor most ezt megfelezzük asszony, üvöltötte baltával a kezében, szerencsére nem tette meg. Őt is a rendőrök fékezték meg. Ez a két állat nem kapott semmilyen büntetést.
  A női erőszak alapvetően más, egy szekálódós nőt kibírni lehetetlen, fizikai jelek nincsenek de a szerencsétlen férfit lehet büntetlenül alázni, önérzetét sárba taposni, a családért való gürizést lekicsinyelni stb. Nem vagyok híve a válásnak, de ha nincsen érzelmi kapocs csak helyette az erőszak, ebből a kapcsolatból ki kell lépni! Ehhez is kell ám segítség mert egyedül ez sem működik.”
 • 4. Hyppolit 2012. szeptember 16. 22:38
  „Gyári hibás, aki ezt kitalálta, és beteges az önérzete! Akkor családon belűli erőszak az is, ha az egyik dohányzik, a másik nem. Az egyik kinyitja az ablakot, a másiknak ez huzatot jelent. Az egyik zenét hallgat lefekvéskor, a másiknak ez zavaró, stb. De ha ágyba fekszik este a pár, és az egyik "kezdeményez", akkor az ezek szerint már lehet "erőszakoskodás" is. Ne adj´ Isten, a másik fél ráadja a fejét, majd a történet után, azt mondja, megerőszakolták (lásd: Damu, még ha nem szimpatikus is). .. s ahol van nyoma egy pofonnak, ott van nyoma csikarásoknak is. Zsák a foltját, ember legyen, aki megmondja, ki kezdte a "viaskodást".Aki ezt erőszakként javaslattá alakította, azt pszichiáterhez vinném.. nem élhet harmonikus életet.”
 • 3. Lone_wolf.. 2012. szeptember 16. 09:25
  „Főse..fej Varga :)) Totális idiotizmus.”
 • 2. TBK 2012. szeptember 16. 06:55
  „Hát ez nagyon tetszik!!!
  Hány nap is kellett az újabb pálforduláshoz? Valahonnan ismerős ez a magyarázkodósi.
  Párnapja még tévedhetett 100e nő, a Fidesz nem.
  Elképesztően idióták.”
 • 1. ekkenekepen 2012. szeptember 15. 21:08
  „mért, eddig talán nem volt ilyen tényállású, idióták?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legyen Ön is (lottó)milliomos!

Szombat este kihúzták, néhányan kicsit, mások nagyon örülnek. Tovább olvasom