Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Már a temetéssel is spórolnak

Győr-Moson-Sopron - A válság és a szegénység sajátosan csapódik le a temetkezési cégeknél, de úgy tűnik, szabályozatlan is a hamvak elhelyezése.

Dr. Ladocsy Géza, az egyik legnagyobb megyei temetkezési cég ügyvezető igazgatója több esetről is hallott, amikor az urnát a temetőt fenntartó cég tudomása nélkül helyezte el a család a meglévő sírba, pedig a kegyhely megnyitásához engedély kell. A helyzet a családok megrendült anyagi helyzetével magyarázható.

Míg évekkel ezelőtt az összes temetés mindössze 20–30 százaléka volt hamvasztásos, a többi koporsós, mára Győrben csaknem megfordult az arány, sőt: minden tíz urnából kettőt-hármat hazavisznek a hozzátartozók. Sokan még hitel felvételével sem tudnák kifizetni a szertartás költségeit, ami akár több százezer forinttal megterhelheti a családi kasszát.

– Mi is meglepődtünk az összesítésen – mondta a portálunknak Dr. Ladocsy Géza.

– A tavaly nálunk rendelt 648 hamvasztásból 100 urnát a hamvakkal együtt hazavittek a hozzátartozók – elemezte Ladocsy Géza. – Lehet, az urnának a rokonság máshol: a kertben, a lakásban, az elhunyt kedvenc tartózkodási helyén találtak kegyeleti helyet, de olyan esetről is hallottunk, amikor  a hamvakat a családi sírban helyezték nyugalomra a sírnyitás engedélyeztetése nélkül.

Az ügyvezető kiemelte, az alkotmányban deklarált, emberi méltósághoz való jog nem évül el, a hamvakra is érvényes, ezért – az unióhoz hasonlóan – törvényben kellene rendelkezni a hamvak nyomon követhetőségéről.

– Egyértelműen a szegénység áll a jelenség hátterében – szögezte le az igazgató. – Morbid, de eszerint elképzelhető, hogy kettő helyett hárman vagy akár négyen nyugszanak azonos helyen, s erről csak egy szűk körnek van tudomása.

Portálunk megtudta: Csornán és Kapuváron is több a hamvasztás. Csornán az összes temetés 35–40 százalékában kérnek hamvasztást, ez az arány Kapuváron 25 százalék – amely a győri adatokhoz hasonlóan növekvő tendencia az utóbbi időben.  Az Országos Temetkezési Egyesület egységes álláspontot sürget a kegyeleti helyek és a hamvak nyomon követhetőségében.

Dr. Paller Judit régiós tiszti főorvos elmondta, a hamvak hazavihetők, bárhol tárolhatók, erre vonatkozóan semmilyen kötelezettsége nincs a hozzátartozónak, a rátemetés esetében a sírnyitást viszont engedélyeztetni kell. Ezt családtag is kérheti, pénzbe nem kerül. A gyakorlatban többnyire a hozzátartozó kérésére az adott temetkezési cég kér engedélyt az ÁNTSZ városi intézetétől – ennek birtokában az urna el-, illetve ráhelyezésének már nincs akadálya.

Szabad vagy nem? Saját területen ki-ki akarata vagy az elhunyt kívánsága szerint rendelkezhet a hamvakkal, ám idegen területen a tulajdonos engedélye kell a hamvak szétszórásához. 

Olvasóink írták

 • 12. elemér 2009. augusztus 02. 18:06
  „moderálva off”
 • 11. PrettyWoman 2009. augusztus 01. 15:20
  „Janika! Én úgy tudom, hogy az önkormányzat egy kevés összeget szokott adni ilyenkor. Legalábbis olyankor, ha pl. egy özvegy egyedül marad. Anyám is kapott valami kis pénzt, persze csak utólag. Vinni kellett a számlákat a hamvasztásról, stb.-ről, aztán a nyugdíjról az igazolást. Nem nagy összeg volt, de akkor minden forint jól jött. (talán 30 ezer forint, de nem akarok hülyeséget írni, nem emlékszem pontosan).
  G.D.! Teljesen egyetértek. És nemcsak az anyagi vetülete miatt. Egyszerűen én sem értem, mi szükség van pl. a temetést (vagy hamvasztás utáni búcsúztatást) követő halotti tornak? Tudom, vannak szokások, hagyományok, amelyeket illene betartani. Engem mégis a hideg ráz ki ezektől a dolgoktól. Legutoljára, mikor 4 éve halt meg édesanyám élettársa, ott is minden bajom volt. Nem elég a fájdalom, hogy meghalt valaki, akit nagyon szerettem. Még jópofizzak ott a vendégekkel is. Meg kínálgassam őket mindennel. Végül is az az érzésem, hogy egy halotti tor külsőségeiben majdnem olyan, mint egy lagzi, csak nem szól a zene és nem táncolnak. Sok öreglány meg elmegy mindenféle temetésre, mert állatira unatkozik. Azt se tudja, ki a megboldogult, de eljön és segít sírni az özvegynek. És akkor ez a sok öregasszony még végig akarja csókolgatni az embert! Na ettől aztán minden bajom volt.”
 • 10. janika 2009. augusztus 01. 08:11
  „Akár csak a magánnyugdíjat kedves (lolita)! No és mi lesz, ha azok is megpattannak a befizetett előlegekkel? Gondolod, hogy valaki majd kezeskedik az efféle üzleteknél a mai rendszerben?
  Szerintem a temetési költségeket is a társadalom biztosítónak kellene állni és, akkor nem szöknének az égbe az áraikkal a temetkezési vállalkozok!”
 • 9. lolita 2009. július 31. 23:33
  „Hat igen erre is kell gondolnunk mi lessz ha...... En egy temetkezesi vallalatnal szerzödest kötöttem amit havonta fizetek minimalis összeget igy fiamnak semmibe nem kerülök ha..... Tiszteletem!”
 • 8. G.D 2009. július 31. 23:27
  „A temetéssel rengeteget lehet spórolni, mivel semmi értelme nincs. Éppen elég arra, hogy a hátramaradottak megnyugtassák a lelkiismeretüket és a temetkezési vállalatok továbbra is bevételhez jussanak!
  Nekem nem kell ilyesmi, ezt tisztáztam már a nálam fiatalabb családtagjaimmal.- Arra az esetre, ha én előbb megyek el, ami sajnos soha sem biztos. - Aki szeretett és gondol rám, annak nem kell kimenni a temetőbe, otthon is megteheti. Teljesen mindegy, hogy hol nyugszik az a részem, ami egyáltalán nem fontos. Meg szeretném kímélni őket a sírgondozástól is, ami egy nyűg.
  Sajnos még mindig nagy üzlet az elhalázozás, ( bár a változás már szerencsére tapasztalható ).”
 • 7. Túrabakancs 2009. július 31. 14:40
  „moderálva off”
 • 6. MTT 2009. július 31. 14:39
  „Ha én gyerekkorom kedvenc rétjén szeretném a hamvaimat majd szétszóratni, akkor meg kell keresnem a rét gazdáját..És aki (pl.Horváth Ede) hamvait a Dunába és a Vagongyár fölé szóratta, az Győrtől kért engedélyt? Ugyan már...Scarlett O´ Hara leszek: "elfújta a szél....."”
 • 5. fifikus_fizikus 2009. július 31. 14:15
  „Ez a híres-hírhedt kisalföldes szakmaiság, ami már olyan fogalom, mint a "brit tudósok".
  Sajnos nyomtatásban, címoldalon is megjelent, tehát itt csaknem értelmetlen javítani...

  A mai napon már nyelvhelyességileg javításra bírtunk ketten egy cikkírót (köszönet a moderátornak!)
  Vajon lesz-e olyan nap, amikor a Kisalföld képes lesz hiba nélküli cikkeket összehozni?
  (nyelvtani, nyelvhelyességi, stilisztikai, logikai, ténybeli tévedés)

  AJÁNLAT:
  EGY LÁDA SÖRT KAP AZ, AKI EGY TELJES NAP CIKKTERMÉSÉBEN (2009 dec. 31-gyel bezárólag)
  NEM TALÁL SEMMI HIBÁT!”
 • 4. fifikus_fizikus 2009. július 31. 14:15
  „Látjátok feleim szümtükkel, hogy mik vogmuk...

  Ez aztán a matematika!

  "az összes temetés mindössze 20-30 százaléka volt hamvasztásos, a többi koporsós, mára Győrben csaknem megfordult az arány, sőt: minden tíz urnából kettőt-hármat hazavisznek a hozzátartozók."

  A megfordult arányt az jelentené, hogy most már csak 20-30 % a koprsós.
  A mondat logikájából nem következik arányfordulás, csupán ennyi:
  A 20-30 százaléknyi urás (=hamvasztásos) temetés 20-30 százalékát hazaviszik a hozzátartozók.

  Magyarul: van 100 db haláleset, ebből legyen konkrétan 30 százalék, tehát 30 db hamvasztásos, aminek (legyen konkrétan) a 20 százaléka, tehát 6 db olyan hamvasztás, amit nem a temetőben helyeznek el, hanem otthon, a vitrinbe.

  Hogy ebben a logikai sorban hol van arányfordulás, azt nem bírtam kiolvasni.”
 • 3. Túrabakancs 2009. július 31. 13:13
  „Én, hogy a családtagjaimat megkíméljem az ilyen jellegű kiadásoktól beleegyeznék abba, hogy a kamvaimat a legelső izmosabb hidegfronti szélrohammal tovaröpítsék. Huss... Ennyi, oszt´ jónapot! :)
  Akkor aztán ott lehetnék mindenhol vazze!”
 • 2. Reális 2009. július 31. 12:24
  „A mocskok még a gyászolókról is lehúzzák a bőrt!”
 • 1. kisis 2009. július 31. 11:34
  „És ezen csodálkoznak? - mikor egy vagyonba kerül a temetés! Egy szegényembernek meghalni sem SZABAD!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyesen megégett szemétégetés közben

Testfelületének 90 százaléka megégett, amikor szemétégetés közben eddig tisztázatlan körülmények… Tovább olvasom