Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Már a határon kopogtat az influenzavírus

Győr-Moson-Sopron - Elképzelhető, hogy már a hét végén tapasztalhatjuk az influenzajárvány jeleit, Ausztriában már eddig is sokan megbetegedtek. A legtöbben novemberben oltatták be magukat az új vírus ellen, de most sem késő védekezni.
Még mindig vannak oltóanyagok és bizonyos híresztelésekkel ellentétben továbbra is ingyenesen juthatnak hozzá a veszélyeztetett körbe tartozók: tehát a hatvan éven felüliek, a krónikus betegek, az egészségügyi, szociális intézményben dolgozók és ápoltjaik egyaránt. Ezt újra hangsúlyoznunk kell, mivel Ausztriában már számos megbetegedést regisztráltak és igen valószínű, hogy a megváltozott vírus néhány napon belül – talán a hét vége felé – megyénkben is „fegyverkezik". Sajnos ebben ez a mostani felmelegedés is segíti.

A soproni Arany Kígyó patika egyike nyugati városunk közepes méretű gyógyszertárainak, s a múlt hét óta naponta 5–10 vevő kért valamilyen lázcsillapítót vagy légúti tünet kezelésére készült gyógyszert. Ebből persze nem vonhatunk le messzemenő következtetést, hiszen ez a téli időszaknak egyébként is velejárója, de valószínű, hogy az influenza jelei már mutatkoznak – véli Szőcs Tünde, a patika gyógyszerésze.

Ugyanezt erősíti meg dr. Matusz Árpád, Győrsövényház, Bezi és Fehértó háziorvosa: az influenzagyanús tünetek – a lázas, gyulladásos megbetegedések – megszaporodtak az elmúlt napokban.

Az orvos elmondta: a három faluban csaknem 1800-an laknak, ő 100 vakcinát rendelt, s ezekből már csak egy-kettő maradt.

Eddig nem volt igény arra, hogy Matusz doktor utánrendeljen az oltóanyagból, de tudni kell, hogy erre lehetősége van.

A szokásosnál többen kérnek lázcsillapítót vagy légcsőgyulladás elleni gyógyszert. Fotó: Krizsán Csaba
A szokásosnál többen kérnek lázcsillapítót vagy légcsőgyulladás elleni gyógyszert. Fotó: Krizsán Csaba

Dr. Széles Klára, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) regionális intézetének járványügyi főorvosa ugyanis úgy nyilatkozott: vannak még oltóanyagok, nem késő felvértezni magunkat a megváltozott vírus ellen. Persze így is jóval többen kértek oltást, mint a korábbi években, vagyis az őszi, országos hírdömpinget „védekezési dömping" követte. A főorvos tájékoztatása szerint december 10-ig 41.500 megyebéli – tehát minden tizedik ember – oltatta be magát. Kérdésünkre Dr. Széles Klára hozzátette: előfordulhatott, hogy egyes háziorvosok rövid időre kifogytak az oltóanyagból, viszont hosszabb távon ez nem okozott fennakadást, mert ugyanekkor viszont több orvos felesleges többletről tett jelentést. Így a vakcinák – az ÁNTSZ kistérségi intézeteinek koordinálásával – mindig oda vándorolhattak, ahol hiány volt belőlük. Dr. Széles Klára elmondta: egyelőre nem tapasztalták a járvány jeleit, de az e heti adatok még nem állnak rendelkezésére.

Mindenesetre az orvosok és a patikák készen állnak: az utóbbiakat nemcsak a lázcsillapítók miatt kell kiemelni, hanem azért is, mert a veszélyeztetett körbe nem tartozó, potenciális betegeknek nem jár az ingyenoltás, így ők a receptre a patikákban kaphatják meg a vakcinát, amivel vissza kell sétálniuk orvosukhoz. A már említett, soproni Arany Kígyóban télig havonta 20–25-en vettek az oltóanyagból, december óta viszont csökkent az igény. Most nyilvánvalóan növekedni fog.

Olvasóink írták

 • 4. raffy2 2009. január 21. 21:27
  „1600 ft-ért számold ki mennyi narancsot,vagy savanyúkáposztát kapnál.nálunk ez bevált:frissen facsart narancslé,savanyúkáposzta,paradicsomsaláta.és akkor nem kell 1 órát sorba állni a gyógyszertárban,ahol többségében beteg ember van,aki rád köhög,rád prüsszög.próbáld ki!jó egészséget mindenkinek!”
 • 3. xyz01 2009. január 21. 12:13
  „Neeem jöheeetsz beeeee!!!
  Pfszüchs...akarob b´ondani hapci....”
 • 2. MTT 2009. január 20. 21:49
  „Nálam már benn is van a lakásomban meg az immunrendszeremben is, sőt, már azon is átgázolt. Hajrá, legalább lesz forgalma a gyógyszertárnak. Egy csomag Coldrex 1600.-Ft! De legalább ha hatna....”
 • 1. raffy2 2009. január 20. 19:51
  „kopp-kopp!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyirbálná a családi pótlékot a kormány

Magyarország - A politikai elemzők megerősíthetik, egyetlen választási kampány sem múlik el… Tovább olvasom