Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Már 20 órás a várkozási idő Záhonynál

A torlódást az ukrán hatóságok által elrendelt, megszigorított vámvizsgálat időigénye okozza.

Húsz órára nőtt az Ukrajnába tartó kamionok várakozási ideje a Záhony és Csap közötti határállomáson szombat délutánra.

A szomszédos országba tartó teherautóknak nap közben tovább lassult az átléptetése, így a reggeli 540 perc helyett már 1200 percet kell várakozniuk a határállomáson - mondta Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság sajtószóvivője.

A torlódást - mint azt a vámhivatal illetékesei megerősítették - az ukrán hatóságok által elrendelt, megszigorított vámvizsgálat időigénye okozza.

Az átkelőhelyre vezető 4-es számú főút záhonyi szakaszán szombat délutánra mintegy 600 kamion gyűlt össze, több kilométer hosszú a járművek sora. A gépkocsivezetőket a Magyar Vöröskereszt szabolcsi szervezete nap közben ivóvízzel, keksszel és forró teával látta el.

Zolcsákné Józsi Erzsébet, a segélyszervezet kisvárda-záhonyi területi vezetője az MTI-nek elmondta: aktivistáik a határrendészek közreműködésével valamennyi várakozó kamiont felkeresték és forró teával, vízzel és keksszel látták el a sofőröket.

Fülöp Gergely, a rendőrség szabolcsi szóvivője hozzátette: a gépkocsivezetők fegyelmezetten várnak sorukra az átkelésnél, eddig semmilyen gond nem adódott a hosszú várakozás alatt. A sofőrök közül sokan mondtak köszönetet a Vöröskereszt aktivistáinak a teáért és élelemért. Az ukrán vámvizsgálat szigorítása miatt egyébként nem csak a teher-, hanem a személyforgalomban is kialakult várakozás a Záhony-csapi, illetve a Tiszabecs-Tiszaújlak közötti határállomáson nap közben. A két átkelőhelyen egyaránt egy-egy órát kellett várakozniuk az Ukrajna felől Magyarországra érkezőknek.

Korábban - 9 órát várnak a kamionok Záhonyban

Továbbra is kilenc órás várakozásra kényszerülnek az Ukrajnába tartó kamionok a Záhony és Csap közötti határállomáson - közölték a rendőrség, illetve a Nemzeti Adó és Vámhivatal illetékesei szombaton délelőtt az MTI-vel

A szomszédos országba tartó teherautók átléptetése nagyon lelassult és péntek délután óta 540 percet várakoznak a sofőrök, míg beléphetnek az ukrán oldalra. A határállomásra vezető 4-es számú főút záhonyi részén emiatt több, mint 300 kamion torlódott fel és mínusz tíz fokos hidegben éjszakáztak a gépkocsivezetők, akiknek a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete oszt forró teát, kekszet és vizet. Zolcsákné Józsi Erzsébet, a Vöröskereszt kisvárda-záhonyi területi vezetője elmondta: öt aktivista és a határrendészek segítségével osztanak védőitalt.

A határrendészet konyháján készítik a teát és viszik a helyszínre, a kamionokhoz. Hozzátette: szerencse, hogy a teherautók vezetőfülkéje jól fűthető, így a sofőrök meleg helyen tartózkodhatnak a hosszú várakozás ideje alatt. A segélyszervezet területi vezetője közölte, hogy az ukrán határőrizeti szervektől kapott tájékoztatás alapján szombaton várhatóan mintegy150 kamion léphet be a szomszédos országba, így valószínűleg csökkenni fog a várakozó teherautók száma. A torlódás - erősítették meg a vámhivatal illetékesei - az ukrán hatóságok által megszigorított vámvizsgálat időigénye miatt alakult ki a Záhony és Csap közötti átkelőhelyen. Ukrajnába Magyarország felől a teherautók csak Záhonynál léphetnek be, így a sofőröknek nincs módjuk más átkelőhelyet választani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vérengző kutya - 11 kecskét marcangolt szét - Fotók

Egy héten belül immár második alkalommal marcangolt szét kecskéket egy kutya. Tovább olvasom