Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Mansfeld

Mansfeld Péter és barátai félig felnőtt, félig gyerek emberek. Életük legfontosabb élménye 1956-hoz kapcsolódik - következésképp a forradalmi lázadás és a hazafiság szellemétől megfertőzve még két évvel a forradalom leverése után is a felkelés újraélesztéséről, folytatásáról ábrándoznak.
rendező: Szilágyi Andor

forgatókönyvíró: Szilágyi Andor, Füredi Zoltán
operatőr: Medvigy Gábor
producer: Füredi Zoltán, Hábermann Jenő
vágó: Gee Koncz, Losonci Teri

szereplő(k):
Fancsikai Péter (Mansfeld Péter )
Maia Morgenstern (Mansfeldné)
Dér Zsolt (Bóna)
Szabó Dani (Egei)
Egri Bálint (Holecz)
Nagy Ervin (Fenyő főhadnagy)
Dimény Áron (Szautner hadnagy)
Eperjes Károly (Bárányos ezredes)
Pindroch Csaba (Blaski)
Szervét Tibor (Bánkuti)
Bán János (Bán)
Seress Zoltán (Vekerdi)
Blaskó Péter (Dr. Gárgyán)

A film sztorija

1958-at írunk. Öt fiatal, kamasz fiú fényes nappal elköti egy magas rangú tiszt (Szervét Tibor) autóját. A rangidős Blaskira (Pindroch Csaba) felnéznek a többiek: Egei, Bóna, Holecz, Mansfeld (Fancsikai Péter). Mindannyian nagyon fiatalok, szinte gyerekemberek és vakmerőek.

A forradalmi lázadás és a hazafiság szellemétől megfertőzve, még két évvel a forradalom leverése után is a felkelés újraélesztéséről, folytatásáról ábrándoznak, ahogyan titkos rövidítésük szól: MUK, vagyis "Márciusban újra kezdjük!". Ábrándjaik gyerekes csínyekkel, kamaszos balhékkal, és apró köztörvényes bűnökkel keverednek.

Mansfeld Pétert azonban egy szöktetési terv is hajtja: sógorát akarja a börtönből kiszabadítani. Ezért elrabolnak egy őrségben álló törzsőrmestert (Seress Zoltán), akit - miután kiderül, hogy két kisgyermek apja - szabadon engednek.

A fiúkat azonban elfogják, s vizsgálati fogságba kerülnek.

Mansfeld Péter a szembesítések, kihallgatások során mindent magára vállal, hogy a már kor szerint büntethető Blaskit és a többi fiút megmentse. Fenyő főhadnagy (Nagy Ervin) és Szautner hadnagy (Dimény Áron) minden alkalommal érzi azt a hihetetlen kitartást, bátorságot és erőt, ami a börtönben megkínzott Mansfeldből árad. A kezdetben kis huligán, hőzöngőként számon tartott banda elfogása "magasabb szempontból" már egy veszélyes ellenforradalmár, Mansfed Péter ügyévé alakul. Fenyő kételkedése a fiú ilyen fokú bűnösségében Bárányos ezredes (Eperjes Károly) szemében a bizonytalanság jele. Márpedig a bizonytalanság nagyon veszélyes. Ennél talán csak az egész országba ívódott félelem a nagyobb.

A háromgyerekes anya, a fodrászként dolgozó Mansfeldné (Maia Morgenstern) kétségbeesetten és kitartóan küzd fia kiszabadításáért. Elszántan keresi azt az ügyvédet, aki megmentheti fiát a börtöntől, vagy még valami annál is rosszabbtól. Végül Mansfeldné egy kijelölt ügyvéddel, Dr. Gárgyánnal (Blaskó Péter) folytatja küzdelmét.
Mansfeld Péter közben a lehetőséget kihasználva, egy helyszínelésnél megszökik. www.port.hu

Kritikák


Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogyasztói árak

A fogyasztói árak augusztusban stagnáltak júliushoz képest, és 3,5 százalékkal haladták meg az egy… Tovább olvasom