Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Malév: nem csak a jegyért járhat kártérítés az utasoknak

A repülőjeggyel rendelkezőknek kártérítés járhat és nem csak a repülőjegyért, hanem, ha bizonyítani tudják az okozati összefüggést, akkor más károkért is.
A Pest Megyei Fogyasztóvédelmi Közhasznú Egyesület szakmai igazgatója szerint a Malév repülőgépeinek leállása járattörlés, és nem előre nem látható (vis maior) eset, ezért a repülőjeggyel rendelkezőknek kártérítés jár és nem csak a repülőjegyért, hanem, ha bizonyítani tudják az okozati összefüggést, akkor más károkért is.

Nagy József az MTI-nek vasárnap úgy nyilatkozott, hogy a kárért a jegyértékesítő felel. A szakértő emlékeztetett arra, hogy mintegy 75 ezer Malév repülőjegyet adtak el, s még októberben is utaztak volna, így a lehetséges nagy számú panasz miatt ajánlja fel az egyesület a segítségét.

A Pest Megyei Fogyasztóvédelmi Közhasznú Egyesület úgy ítéli meg, hogy a kormányrendelet és a már lejárt számlák előrevetítették a Malév leállását, ezért nem lehet szó vis maior esetről, amikor a légitársaságnak nem kell kártérítést fizetnie. A Malév repülőgépet a Tel Aviv-i repülőtéren lejárt tartozás miatt tartották vissza, ez is bizonyíték arra, hogy számítani lehetett az üzemelés megszüntetésére.

A január 31-én kihirdetett, a Malév járatainak leállása miatt beálló válsághelyzet kezeléséhez szükséges rendkívüli intézkedésekről szóló kormányrendelet az utasok megsegítésére csak korlátozott körnek nyújt megoldást, mondta Nagy József.

A fogyasztóvédelmi egyesület kifogásolja az utastájékoztatást is, mert kérdéses, hogy ebben a helyzetben a Malév az elvárható módon járt-e el.

Azt a szakértő hozzátette, emiatt nem jár senkinek sem kártérítés. Az Európai Parlament és a Tanács rendelete szerint járattörlés esetén, ami - a fogyasztóvédők szerint - érvényes a Malév leállása esetében is, az esetleges átfoglalás helyett visszajár a repülőjegy ára.

A január 31-én hatályba lépett kormányrendelet viszont csak arról rendelkezik, hogy kártalanítást és segítségnyújtást azok az utasok kaphatnak, akik érvényes menetjegyüket a Malév menetrend szerinti járatainak leállását megelőzően vásárolták meg, és azok, akiknek érvényes Malév-jegyük van a légitársaság üzemelése beszüntetésének napján, valamint azt követően három naptári napra. Azok az utasok is számíthatnak kártalanításra, akik a Malév menetrend szerinti járatának leállása napján, vagy azt megelőzően a célállomásra már elutaztak, és a visszafelé útra 2012. február 29-ig érvényes Malév-járatra szóló menetjeggyel rendelkeznek. A jogszabály szerint a kártalanítási igényeket március 31-ig lehet benyújtani.

Olvasóink írták

  • 3. astra1 2012. február 06. 17:34
    „Állam bácsiéból. Tehát a tiedből is.”
  • 2. @Gabben 2012. február 06. 08:14
    „kinek a pénzéből fognak kártalanítani?”
  • 1. elemér 2012. február 05. 23:53
    „"Az Európai Parlament és a Tanács rendelete szerint..." Igen, és még jó hogy van aki megvédi a Magyar embert.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szivárgott a gáz, kiürítették a környéket

A szolgáltató szakemberei megszüntették azt a gázszivárgást, amelyet Cibakházán, egy lakatlan… Tovább olvasom