Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Malév-ügyek: feljelentésekre készül a kormánybiztos

Több feljelentésre is készül Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a Malév ügyeiben.
Több feljelentésre is készül Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a Malév ügyeiben, miután áttekintette a légitársaság jelenlegi helyzetéhez vezető okokat összegző Fehér könyvet.

Álláspontja szerint "a feltárt tények több esetben is alapos okot szolgáltathatnak az ügyészségi feljelentésre", és korábbi pénzügyminiszterek felelőssége is felvethető. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter hétfőn mutatta be a tárcája által összeállított Fehér könyvet, amely azzal foglalkozik, hogy a kormány az elmúlt másfél évben mit tett a Malév fennmaradásáért, és részletezi azokat a lépéseket, amelyek eredményeként a légitársaság a jelenlegi nehéz pénzügyi helyzetbe jutott.

A miniszter már akkor közölte, hogy az elszámoltatási kormánybiztossal együtt keresik a polgári és büntetőjogi felelősöket is. A Miniszterelnökség az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, hogy a dokumentum áttanulmányozása után Budai Gyula úgy ítéli meg, a feltárt tények több esetben is alapos okot szolgáltathatnak az ügyészségi feljelentésre. Ezért a körülmények részletes vizsgálata után a polgári és büntetőjogi felelősség megállapítását kezdeményezi a visszás ügyekben. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a kormánybiztos különösen aggályosnak tartja "az erőltetett privatizáció során elkövetett mulasztásokat, amelyek lehetővé tették, hogy a vevő saját források igénybevétele és kockáztatása nélkül minden visszafizetéssel kapcsolatos kötelezettséget a Malévra terheljen".

A légitársaság így gyakorlatilag saját magát vásárolta meg - állapították meg. Összegzésük szerint a magántulajdonlás ideje alatt született döntésekkel a Malév helyzete tovább súlyosbodott, eladósodottsága nőtt, az "elherdált" vagyonelemek és "a kétes körülmények között" megkötött szerződések miatt önálló működésre képtelenné vált, az "elhibázott és rendkívül költséges visszaállamosítással" - részben az orosz fél irányába vállalt túlzott kötelezettségek miatt - pedig végképp kényszerpályára állt a vállalat.

Budai Gyula a fejlesztési tárca által feltártak és a saját vizsgálatai alapján a közeljövőben több ügyben is feljelentést tesz ismeretlen tettesek ellen. Az elszámoltatási kormánybiztos szerint a korábbi pénzügyminiszterek, a vállalat tulajdonosi körébe tartozók és a mindenkori menedzsment személyes felelőssége is felvethető a Malév jelenlegi helyzetének kialakulásában - zárta közleményét a Miniszterelnökség.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzszállítórablás: alig 60 millió forint került elő az 1.2 milliárdból

A TV2 Tények című műsora arról számolt be, hogy a pénzszállító autóból elrabolt több mint… Tovább olvasom