Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Mák: nem a virágszín számít

A máktermesztés szabályozásának várható változása már az uniós csatlakozás előtt nagy figyelmet kapott.
A máktermesztés szabályozásának várható változása már az uniós csatlakozás előtt nagy figyelmet kapott a médiában. Igazából azonban az elkövetkezőkben kell jobban ügyelnünk arra, milyen mákot vetünk kertünkben.

Az étkezési mák vetőmagterülete az országban a becsült adatok szerint eléri a kétezer hektárt. Sok családi házban élő a kiskertjébe minden évben csak pár sornyit vet azért, hogy a házi süteményhez legyen darálnivalója, vagy szép virága miatt, esetleg mert a máktokot a lakásban díszítőelemként használja. Néhány olvasónk arra kérte szerkesztőségünket, járjunk utána a szabályozás várható változásának.

A jelenleg hatályos rendelet ipari, étkezési és díszítő mák kategóriákba osztja fel a fajtákat. Azok, amelyek máktokjában magas az alkaloidok, főként a morfin koncentrációja – és így drog előállítására lehetne használni –, az ipari kategóriába kerülnek át. Az idei őszi vetésnél azonban még nem kellett erre a szigorodásra ügyelniük a gazdáknak és alacsony alkaloidtartalmú fajtákat bárki kötöttség nélkül vethet jövőre is. A rendelet értelmében az étkezési mák alkaloidtartalmának megengedett határértéke 2006- tól kezdve fokozatosan csökken.

A kistermelők számára fontos, hogy fémzárolt vetőmagot vásároljanak és a tasakot megőrizzék. Azzal igazolhatják az elvetett fajta származását.
Az EU fajtalistáján lévők nálunk is forgalmazhatók. E listán az alacsony alkaloidtartalmú mákfajták között fehér, piros és rózsaszín virágú is van, ezért virágszín alapján nem lehet eldönteni, mit szabad jövőre vetni. A legtöbb kistermelő az előző évi termésből visszafogott magot veti el, ám valószínűleg nem tudja, hogy a fajta, amit évek óta termeszt, tokjában mennyi alkaloidot tartalmaz, ezért jövőre érdemes olyan vetőmagot vásárolni, ami engedélyezetten termeszthető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marcalváros I. – szelektálnak, csak lenne elég szemetes

Örülni lehetne annak, amit a kép tanúsít: az Ikva utcában lakók láthatóan nagyon is komolyan veszik… Tovább olvasom