Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Májusi vihar - Több mint 2000 kitelepített

Megszűnt az útzár az M7-es autópályán. Országszerte 2093 embert telepítettek vagy ki lakóhelyéről.

11.15 - Megszűnt az útzár, féltizenegy után ismét helyreállt a forgalom az M7-es autópályán Balatonboglár térségében, ahol a Nagykanizsa felé vezető oldalon a rendkívül erős szél két kamiont is "megforgatott", az egyik pótkocsija pedig fel is borult hétfőn - közölte a rendőrség az MTI-vel.

A 143-as kilométerszelvényben nem sokkal kilenc óra előtt történt baleset miatt a pálya baloldalán valamennyi sávot le kellett zárni, majd rövid időre a Budapest felé vezető oldalon is állt a forgalom - tájékoztatott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.
Bíró Gábor közlése szerint a balesetben senki nem sérült meg. A műszaki mentés idején az autósok Balatonboglár és Fonyód között a 7-es főúton közlekedhettek.

9.55 - Ötven embert menekítettek ki a lakásából hétfő reggel a Veszprém megyei Somlóvásárhelyen
, miután a rendkívüli esőzés következtében kiöntött Torna-patak elárasztott több házat - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-t.
A családokat a község kultúrházában helyezték el - mondta Fekete Tamás. Az ügyeletes közlése szerint Hajmáskérnél a víztározó gátja szakadt át, s a víz elöntött három családi házat. A lakókat szintén szükségszálláson helyezték el - tette hozzá.

Bakonybélen a vasárnapihoz képest enyhült a helyzet, jelentősen csökkent a Gerence-patak vízszintje, de még mindig harminc ház, udvar és kert áll víz alatt - mondta az ügyeletes. A községben éjszaka is dolgoztak a gáton, vasárnap és az elmúlt éjszaka több ezer homokzsákot helyeztek ki - tette hozzá Fekete Tamás.

Baky György, Bakonybél polgármestere azt mondta az MTI-nek, hogy a falu alacsonyabban fekvő házainál is gondok vannak, az épületeket ugyan nem öntött el a Gerence, de erőteljesen jön fel a talajvíz.
Fekete Tamás közlése szerint Zircen az arborétum és a közelében lévő nyolc-tíz ház került víz alá hétfő reggelre. A házakban mintegy 20-30 centiméteres a víz - jegyezte meg.

Az ügyeletes közlése szerint hétfőn "rengeteg helyre" riasztották a tűzoltókat, mert fák dőltek autókra, házakra, utakra, villanyvezetékekre, Veszprémfajsz községben pedig a templomtorony vált életveszélyessé, ugyanis a viharos erejű szél megbontotta a torony tetejét.

9.20 - Hétfő délelőttig országszerte 2093 embert kellett kitelepíteni, vagy kimenekíteni lakóhelyéről, a tűzoltók és a katasztrófavédelmisek a vihar által leginkább sújtott északi területekre irányítják a szakembereiket - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek.

Szentes György közlése szerint csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 1900 embert érintett a kitelepítés, Szikszón az éjjel negyven embert gumicsónakkal menekítettek ki.
Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Veszprém megyében is voltak kitelepítések - tette hozzá.

9.15 - Újabb utakat öntött el a víz - Útzár az M7-esen

A rendkívül erős szél a 143 kilométerszelvényben két kamiont is "megforgatott", az egyik pótkocsija felborult - közölte a rendőrség hétfőn az MTI-vel.

Több mint 100 milliméternyi eső hullott néhány helyen Borsod-Abaúj-Zemplénben, Miskolcon 72 milliméter, a Bükkben, Szentléleken két nap alatt 130, a Sajó és a Bódva mentén pedig 120 milliméternyi csapadékot mértek.

Harminchat óra folyamatos esőzés után hétfőre virradóra, a hajnali órákban elállt a szakadó eső Borsod-Abaúj-Zemplénben, azonban a térgében lévő folyók szlovákiai vízgyűjtőjén jelenleg is esik.

Miskolcon - a helyi meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint - az elmúlt két napban 72 milliméter csapadék esett, a Bükkben, Szentléleken csak szombaton 90, a vasárnapi mennyiséggel együtt csaknem 130 milliméternyi eső hullott. A legnagyobb mennyiségű csapadékokat mérték a Sajó és a Bódva mentén is, ahol 120 milliméter körüli értéket regisztráltak.

A Tisza felső szakaszán szintén nagy esőket jeleztek, a Hernád vízgyűjtőjén, illetve Hidasnémeti környékén is jelentős eső esett.
A szakemberek tájékoztatása szerint a következő napokban ilyen sok csapadékot nem várnak, jelenleg frissülnek a modellszámítások. Hétfőre néhány területen kisebb zápor ígérkezik, kedden azonban visszakanyarodik a ciklon és ismét nagyobb mennyiség eshet, de talán nem közelíti meg a hétvégi értékeket.
A nem sokkal kilenc óra előtt történt baleset miatt valamennyi sávot le kellett zárni, a műszaki mentés alatt, rövid időre a Budapest felé vezető oldalt is le kell zárni a forgalom elől - tájékoztatott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Bíró Gábor tájékoztatása szerint a balesetben senki nem sérült meg, a műszaki mentés miatt azonban legkevesebb egy órán át nem használható az autópálya ezen szakasza. Az autósoknak azt ajánlják, hogy Balatonboglárnál térjenek le a 7-es főútra, ahonnan Fonyódnál térhetnek vissza az autópályára - tette hozzá.

Újabb utakat öntött el a víz Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Szikszó és Alsóvadász között vízátfolyás miatt teljes útzárat rendeltek el, ezért Alsóvadászt nem lehet megközelíteni - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete hétfőn az MTI-t.

A legfrissebb jelentések szerint teljes útzárat rendeltek el a 3-as számú főúton, Szikszó belterületén a Vadász-patak áradása miatt, Csécse felé vízátfolyás miatt nem lehet közlekedni, és szintén vízátfolyás miatt zárták le a Szarvasgede-Csécse közötti szakaszt.

A 37-es számú főút egyik részét Sátoraljaújhely belterületén a Ronyva áradása miatt kellett teljesen lezárni, Abaújkér és a Baskói bekötő út közötti rész pedig vízátfolyás miatt járhatatlan.

Nem lehet közlekedni Ládbesenyő és Edelény között sem, itt 40-50 centiméter magas vízátfolyás miatt teljes az útzár. A 2505-ös számú út egyik szelvényében, Lillafüred felső alagútjánál 40 centiméter magas vízátfolyás van az úton, lezárni nem lehet, mivel a vízművek tehergépjárművei csak erre tudnak közlekedni, hogy megoldják a lakossági ivóvízszállítást. Közlekedni csak tehergépjárművel és autóbusszal lehetséges.

Bükkszentlászló között útbeszakadás miatt nem lehet haladni, Sajókaza és Felsőnyárád között pedig félméteres víz miatt járhatatlan az út. A Sajó árhulláma öntötte el Szirmabesenyő egyik telepe és a Sajóvámos közötti részt, ezt is lezárták a forgalom előtt. A 37-es főúton, a sátoraljaújhelyi határátkelőnél vízátfolyás miatt lezárták az útszakaszt a forgalom előtt, személyforgalom a kishatáron át, a kamion forgalom szünetel a szlovák oldal felől is.

Meszes és Rakaca között vízátfolyás miatt nem lehet közlekedni, Felsőgagy és Krasznokvajda között pedig útcsúszás van. A korábban lezárt utak többségében még szintén nem lehet közlekedni, megnyitották azonban a forgalom előtt a Tomor és Lak közötti szakaszt, ahol megszűnt a vízátfolyás. Szintén lehet közlekedni a Radostyán és parasznyai úton, illetve a Varbó-Parasznya közötti részen. Megszűnt a terelés a 25-ös úton és az Eger belterületi úton, és közlekedhetnek a járművek Dédestapolcsány-Csernely között, Nyekézseny belterületén is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Postarablás Dunakeszin

Betörtek Dunakeszi központi postájára, ahonnan nagyobb összegű pénzt vittek el hétfőre virradóra. Tovább olvasom