Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Májusban a felére csökken a ˝táppénzplafon˝

A felére csökken a "táppénzplafon"; május elsejétől az eddigi összeg, a maximum napi bruttó 10.400 helyett legfeljebb 5.200 forintot kaphatnak naponta azok a keresőképtelenné vált emberek, akiknek van biztosításuk - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szombaton az MTI-vel.
A jelenlegi szabályozás értelmében a keresőképtelenség első 15 munkanapjára - a betegszabadság időtartamára - az átlagkereset 70 százalékát kapja a biztosított, ezt teljes egészében a munkáltató fizeti ki. Ha valaki egy hosszabb betegség miatti keresőképtelenség címén már kimerítette betegszabadságát, akkor táppénzt kap. ˝

A hatályos jogszabály szerint a táppénz a keresőképtelenség időtartamára jár, de legfeljebb a biztosítási jogviszony fennállása alatt egy éven át. Betegszabadságra csak saját betegsége esetén lehet jogosult valaki, tehát gyermek ápolása címén vagy üzemi baleset miatti keresőképtelenség esetén a keresőképtelenség első napjától táppénz jár.

A május elsejével életbe lépő módosítással a veszélyeztetett terhesség miatt keresőképtelen állományba vett biztosítottak is az első naptól táppénzre jogosultak. A főszabály szerint a beteg, ha otthon marad és régebb óta - legalább 2 éve - folyamatos a biztosítási jogviszonya, akkor előző évi átlagkeresetének 60 százalékát, míg kórházban való tartózkodás esetén 50 százalékát kapja.

Mostanáig a táppénz naptári napi maximum összege nem lehetett több a biztosítási jogviszony meglétének kezdeti napján érvényes minimálbér 400 százalékánál, napi bruttó 10.400 forintnál.

A módosítással viszont azok esetében, akik 2011. április 30-át követően válnak keresőképtelenné, a táppénz napi maximuma a minimálbér 200 százalékánál nem lehet több. Akinek nincs biztosítása, de keresőképtelenségét a biztosítási jogviszony megszűnését követő három napon belül megállapítja az orvos, az passzív táppénzre jogosult, amely nem lehet több mint a minimálbér 150 százaléka, vagyis napi bruttó 3.900 forint. Az OEP tájékoztatása szerint a táppénzre és a passzív táppénzre vonatkozó szabályok évek óta folyamatosan szigorodnak.

A jogszabály lehetővé teszi, hogy a beteg a biztosítási jogviszony megszűnését követően passzív jogon továbbra is táppénzellátásban részesüljön, de ennek maximális időtartama az elmúlt években folyamatosan csökkent és összegét maximálták. Először 2003 nyarán 1 évről 180 napra csökkentették a passzív táppénz időtartamát, majd további módosítások után 2009 augusztusában 30 napban szabták meg a jogosultság határát.

A keresőképtelen állományba vett és abban tartott betegek ellenőrzését az egészségbiztosítónak az erre felhatalmazott főállású és szerződéses főorvosai végzik. Ennek az ellenőrző hálózatnak az elsődleges feladata a jogosulatlan keresőképtelenség visszaszorítása, valamint konzultációk útján a kezelőorvosok munkájának segítése. Az ellenőrzés indulhat hivatalból ütemterv szerint vagy bejelentés alapján célzottan.

Mint írták, az OEP hivatalból köteles felülvizsgálni minden olyan keresőképtelenséget, melynek időtartama 30 napnál hosszabb. A közlemény szerint a szigorúbb szabályok és a folyamatos ellenőrzések nyomán az elmúlt öt évben mintegy ötödével esett vissza a betegséggel keresőképtelen állományban lévők, illetve a táppénzen töltött napok száma.

A legtöbb esetben légúti vagy mozgásszervi betegség, továbbá vírusfertőzés miatt válnak az emberek "keresőképtelenné".

Olvasóink írták

 • 6. machers 2011. május 02. 09:10
  „Nem erre mondják, hogy egyenlő közteherviselés. Az szja-nak semmi köze az egbizt. járulékhoz.”
 • 5. asvel 2011. május 01. 22:31
  „2. dorombolok 2011.04.30. 16:56

  Ez nekem kicsit furcsa! Az 1 kulcsos adónál azt kéritek számon, hogy a gazdagok javára a szegényektől vesznek el!
  Ha meg a gazdagoktól vesznek el az a probléma!!!!
  Dönts el végre melyik álláspontot képviseled!!!”
 • 4. dorombolok 2011. május 01. 20:17
  „yuing azt a táppénzes papírt valaki kiállítja.Csak nem kollektív bűnösnek állítod be az orvostársadalmat ?Ne keress az okok között mást mint strukturális átrendezést , ésszerűsítést stb. Azt a szót , hogy megszorítás egyszer és mindenkorra felejtsd el.”
 • 3. yuing 2011. április 30. 19:25
  „Így is sokat vesznek fel egyesek csalással,mert alakítanak egy KFT-ét Önmagukat bejelentik :PL:havi 500000ft-os fizetéssel és felváltva mennek táppénzre,ugye volt már ilyen???”
 • 2. dorombolok 2011. április 30. 16:56
  „Kellett nektek emberbarát kormány!! Ezek üldözési mániában szenvednek.Védekeznek a melósok a rendőrök, az összes egyenruhás , a betegek , a rokkantak, a nyugdíjasok ellen. Saját magukkal hatalmas békében vannak , tömik is egymás zsebét a legnagyobb egyetértésben. Ráadásul meg is magyarázzák , hogy ez így van rendjén.”
 • 1. machers 2011. április 30. 14:06
  „Strukturális átalakítás. Csak a FIDESZ!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázolt a vonat a pestszentimrei vasútállomáson

Pestszentimre vasútállomáson ismeretlen személyt ütött el egy Intercity vonat szombat délelőtt, a… Tovább olvasom