Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -3°C | 5°C Még több cikk.

Május a dicső hősök emlékezete

Sopron Horváth Ferenc Május az emlékezés hónapja is. Hatvankét éve – május 9-én – fejeződött be a második világháború, a hónap végén pedig a hősök napját ünnepeljük. Azokra a hősökre emlékezünk, akik életüket adták hazájukért.
Az első világháborút követően – már Trianon után – született törvény a hősök emlékünnepéről, de addigra már nagyon sok magyar településen állítottak emlékmqvet az elesett katonáknak.
Sopronban a 76-os gyalogezred (megsebesített oroszlánt ábrázoló) szobrát 8625 hősi halott emlékére emelték. A 18. honvéd és népfelkelő gyalogezred 1933-ban avatott emlékmqve 17.464 első világháborús halottat tüntet fel. Ezeken kívül még számos helyen állítottak a városban emléktáblát. Az ország még szinte fel sem ocsúdott az első világégésből, következett a második. Magyar katonák tízezrei véreztek el az orosz harcmezőkön.
A súlyos 1942–43-as hadmqveletekben elesett magyarok – közöttük soproniak – számát nyírfa keresztek jelezték egykoron a Don menti falvak környékén. Később temetőkbe kerültek földi maradványaik. Senki sem tudja azonban megmondani, hogy hányan nyugszanak napjainkban is jeltelen sírokban. Magyarországon az elesett szovjet katonákra mindenütt obeliszk emlékeztetett. A sopronit kétszer döntötték le: 1956-ban, majd a rendszerváltást követően távolították el a Várkerületről. A nagycenki még áll, a 84. és 85. számú főutak kereszteződésében. A katonai sírkertek, haditemetők kölcsönös gondozását nemzetközi egyezmények szabályozzák.
Az 1949. augusztus 12-én megkötött Genfi Egyezmé-

nyek Magyarországnak is előírják, hogy a más nemzetiségq katonák sírjait rendszeresen ápolni kell.
A sopronbánfalvi hősi temetőben nyugvók első és második világháborús sírjait már a hatvanas években gondozásba vették az iskolák és az üzemek úgynevezett szocialista brigádjai, de nem kaptak hivatalos támogatást. A második világháború halottait azonban sokáig nem lehetett számba venni – a csendet Nemeskürty István 1972-ben megjelent Rekviem egy hadseregért címq könyve törte meg –, éppúgy, mint az 1956-os hősökét. Ma már a hősi temetőben nyugszanak – méltó helyen – azok a szovjet katonák is, akiket 1945 márciusában temettek el a Szent Mihály-templom kertjében. 2001-ben 125 holtat exhumáltak egy 41 személyes tömegsírból és 84 egyéni sírból. Az oroszországi magyar katonasírok feltárása is folyamatos, de a becslések szerint 3500 temetőben nyugszanak honfitársaink, ezekből azonban még csak néhány százat sikerült rendbe tenni.
Koszorúzások és megemlékezések
A második világháború befejezésére emlékezve tegnap Sopronban és környékén több helyszínen tartott koszorúzást a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének helyi szervezete. Megkoszorúzták a Papréten álló holokauszt-emlékmqvet is.
A sopronbánfalvi hősi temetőben számos nemzet fiai nyugszanak, közöttük magyarok is.
Fotó: M. D.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyógyító elektromágneses terápia

Napjainkban egyre több beteg keresi fel panaszaival a természetgyógyászati rendelőket, a hagyományos… Tovább olvasom