Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Május 31-ig számolnak be az állami szervek a korrupció elleni küzdelmükről

Május végéig készítik el a korrupció elleni küzdelemmel kapcsolatos tevékenységükről szóló első beszámolójukat a kormányzati szervek és a független állami szervezetek - derül ki Navracsics Tibornak az LMP-s Schiffer András és Karácsony Gergely írásbeli kérdésére adott válaszából.
A két ellenzéki képviselő december végén fordult kérdéssel a miniszterelnök-helyetteshez, közigazgatási és igazságügyi miniszterhez, valamint Németh Lászlóné fejlesztési tárcavezetőhöz, egyebek mellett azt tudakolva, hogy miért nem teljesülnek a kabinet korrupciómegelőzési programjában foglalt vállalások.

Navracsics Tibor a parlament honlapján közzétett válaszát azzal kezdte, hogy a korrupciómegelőzés érdekében a kormány az eddigiekben számos intézkedést tett, a feladatok egy része már megvalósult, a többi végrehajtása pedig jelenleg is tart. "Az a megállapításuk tehát, hogy a feladatok egyike sem teljesült határidőre, így nem helytálló" - írta, majd részletezte, milyen lépések történtek eddig, és milyen továbbiak várhatóak az idén.

A miniszter tájékoztatása szerint már megkezdődött és jelenleg is tart a bejelentővédelmi szabályozás felülvizsgálata és az új törvényi rendelkezés előkészítése. Az indítvány a szakértői egyeztetések után várhatóan a tavaszi ülésszakon kerülhet az Országgyűlés elé, és a jogszabály előreláthatólag idén ősszel léphet hatályba.

Emellett jelenleg is zajlik a társadalmi egyeztetése az államigazgatási szervek integritásirányítási rendszeréről szóló kormányrendelet tervezetének, és folyamatban van annak a kormányhatározatnak az előkészítése, amely a magánérdeket képviselő, eljárásjogi értelemben ügyfélnek vagy panaszosnak nem minősülő, államszervezeten kívüli emberek köztisztviselői fogadását kívánja hatékonyan szabályozni.

Navracsics Tibor emellett felidézte, hogy az idén hatályba lépő új büntető törvénykönyv (Btk.) a jelenlegi előírásokhoz képest új minősített esetként szabályozza, ha a vesztegetést bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenmillió forint értékű csempészcigaretta-szállítmányt találtak Szabolcsban

Járművét és abban ötvenmillió forint értékű cigarettát hátrahagyva menekült el egy csempész a pénzügyőrök elől. Tovább olvasom