Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Majtényi még bízik megválasztásában

Továbbra is bízik a megválasztásában a volt adatvédelmi biztos, annak ellenére, hogy korábban a Fidesz közölte, nem támogatja jelölését az állampolgári jogok országgyűlési biztosának. Majtényi László kinevezését a kormánypártok többségével, Kállai Ernő ombudsmanná választását viszont egyhangúlag támogatta a parlament alkotmányügyi bizottsága. 
 
"Innen szép nyerni" - fogalmazott Majtényi László, aki egyebek mellett kritikával illette az ombudsmanokat, mert az őszi tüntetések idején "nem álltak a feladataik magaslatán és nem foglalkoztak ezzel az üggyel". A rendőrség szerepéről szólva az ombudsmanjelölt a bizottság előtt azt mondta, "nagy bizonyossággal állíthatjuk, hogy a tüntetések folyományaként a rendőrségi fogdákban jogellenes bántalmazások is történtek". Majtényi László álláspontja szerint az ombudsmannak vagy munkatársainak akkor meg kellett volna jelennie a fogdákban és a kihallgatásokon. Ekkor a kormánypártok "nagyon haragosak lettek volna", de mostanra a "játszma mindenki számára (...) pozitív végkifejlettel zárult volna" – tette hozzá.

Majtényi László közölte, nem kívánja dicsérni elődeit. "Ha nem lettem volna biztos abban, hogy színvonalasabb munkát kell végeznem, mint amit az előző hat évben az ombudsmani hivatalban láttam, el se vállaltam volna a köztársasági elnök úr (...) felkérését" – fogalmazott kritikusan.

Majtényi: nem vagyok elfogult!

A Fidesz és a KDNP által személye kapcsán megfogalmazottak, a pártatlanság hiánya kapcsán Majtényi László azt mondta, ezt "becsületet érintő ügynek" tekinti, és azt várta, hogy az ellenzék az ülésen részletezi majd a vádjait. Közölte, ha politikai elfogultságról szól a vád, azt kénytelen visszautasítani.

A szocialista képviselők közölték, hogy támogatják Majtényi László megválasztását, bár tudják, nem értenek vele egyet mindenben és a jövőben is lesznek vitáik. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) is támogatásáról biztosította a jelöltet, és úgy vélte, Majtényi László nem érdemli meg, hogy politikai vitát folytassanak róla. Az ellenzéki képviselők az ülésen nem kértek szót.

Kállai Ernő mellett áll mindenki

A nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosának jelölt jogász a meghallgatásán azt mondta, legfontosabb feladatának a jogsértések elleni határozott fellépést, valamint a társadalmi párbeszédet tekinti. A kisebbségi kérdések nemcsak problémákból állnak - hangoztatta Kállai Ernő, aki egyebek mellett arról is beszélt, hogy el kívánja érni a kisebbségek parlamenti képviseletét. Az ombudsmanjelölt azt mondta, aktív közszereplőként kívánja érvényesíteni a kisebbségek alkotmányos jogait, de tisztában van azzal, hogy a több évezredes "hagyományt", a diszkriminációt nem lehet néhány év alatt megszüntetni.

Saját példájára, elért szerepére utalva azt mondta, tudja, sok cigány embernek szüksége van arra a reményre, hogy lássák, "nem lehetetlen a dolog". Közölte, neki már sikerült túllépnie saját félelmein, melyek a kisebbségi származásából fakadtak. A nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosának jelölt Kállai Ernő megválasztását valamennyi parlamenti párt támogatja.

Forrás: Figyelőnet

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lebukott merénylők

Tovább olvasom