Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Májfüggővé válhat a macska

Nemcsak az embert fenyegetik civilizációs betegségek, de a házi kedvenceket is: a kutyát, macskát is. Leggyakoribbak az állat helytelen táplálásából adódóak. Kutyák esetében a lépcsőztetés okozhat súlyos gondokat, a mozgásszegénység, macskáknál a légkondi működtetése is káros lehet.
A házi kedvenceket éppúgy fenyegetik civilizációs betegségek, mint tulajdonosaikat. Illusztráció: MTI
Az egyik leggyakoribb hibát a kutya, macska táplálásával kapcsolatban ott követik el az emberek, hogy édességet, fűszeres falatokat, színhúst adnak nekik – mondja Kókai Károly állatorvos. Hogy az első kettő miért káros, aligha kell magyarázni – az édességet a macska szerencsére meg sem eszi –, s a színhús miért? Mert felborítja a szervezet kalcium–foszfor egyensúlyát, és betegségekhez vezet, akár még hátsótesti bénuláshoz is. Legjobb teljes értékű tápokkal etetni kutyákat, macskákat egyaránt.

Házi koszt és táp

A gond: a Magyarországon kapható mintegy kétszázféle kutyatáp fele alkalmatlan állatetetésre, nem tartalmazzák azokat a létfontosságú anyagokat, amelyekre a házi kedvenceknek szükségük van. A kutyaeledelek közül 6-8 féle nagyon jó, teljes értékű tápcsalád van forgalomban. Drágábbak, mint a kevésbé jó minőségűek, viszont kevesebb is elég belőlük a társállatnak, tehát ezen igazán nem érdemes spórolni. Hogyan lehet fölismerni e termékeket? Csomagolásuk részletesen feltünteti az összetételt.

Amire gyakran panaszkodnak kutyatulajdonosok: a kölyökkoruk óta házi koszton tartott állatokat később nem lehet rászoktatni tápra. A macskák pedig képesek máj-, lépfüggővé válni: inkább semmit nem esznek, ha ilyet nem kapnak, s ez az étrend csontelváltozásokat, vesebetegséget okoz. Ismét a kutyákról szólva: ha nagy testű kutyafajták kölykei állandóan kitűnő minőségű, sok kosztot kapnak, azaz „hajtottan nevelik őket", ez fokozhatja például a csípőízületi diszplázia kialakulásának lehetőségét.

Szőr a gyomorban

Az elhízás is gyakori civilizációs gond, kutyáknál, macskáknál egyaránt, és a legkülönbözőbb betegségeket okozhatja. Elkerüléséért célszerű annyit adni az állatnak, hogy evés végén „körülnézzen, vajon maradt-e még?" A macskatartóknak gondoskodniuk kell arról is, hogy a házi kedvenc meg tudjon szabadulni a gyomrában felgyülemlett szőrtől – ez szobában tartott állat esetében macskafű, illetve szőroldó paszta adagolásával érhető el.

A mozgás kérdése szintén sokszor fölmerülő probléma. A kölyökkutya nagyon mozgásigényes, viszont fontos, csak annyit mozogjon, amennyihez kedve van. Biciklivel, pláne motorkerékpárral kölyökkutyát futtatni nem szabad.

Stressz és klíma

A lépcsőzés sem tesz jót a kutyáknak. Gyorsan porckorong-károsodáshoz vezet, ezért az emeletes házban lakó kutyatartónak célszerű kis testű fajtát választani, melynek egyedét ölben le tudja vinni az utcára. A stressz gyomor- és vékonybélfekélyt okozhat az állat számára. Macskák esetében a klímaberendezés működése – nemsokára jön a nyár – hörgőgyulladást idézhet elő. Egyebek közt ezekre is oda kell figyelni az állatokat fenyegető civilizációs ártalmak közül.


Infarktus ellen: állatok

Az emberi egészségre bizonyítottan jól hat a társállattartás. A kutyatulajdonos például naponta kénytelen háromszor kiadós sétát tenni az állat érdekében – és egyáltalán nem biztos, hogy ezt kutya nélkül is megtenné. Magas vérnyomással, egyéb keringési rendellenességgel küzdő emberek számára jó hatású a macska dorombolása, illetve annak érzékelése, hogy a házi kedvenc jól érzi magát. A házi kedvencek tartós érzelmi többletet biztosítanak tartóiknak – hívja föl a figyelmet Kókai Károly. – A közösen eltöltött idő, az ember s állat között létrejött kapcsolat több felmérés szerint javítja az ember komfortérzetét, kedélyállapotát, a nyitottságot.
Bizonyíthatóan csökkenti az emberi stressz és depresszió tüneteit – mondta el a Felelős Állatbarátok Egyesülete, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, s a Tetra-2002. Alapítvány tartotta tudományos konferencián Antal Emese, a dietetikusszövetség elnöke. Azok az idős emberek, akik életét megédesíti egy házi kedvenccel való törődés, ritkábban betegednek meg, és súlyos betegségekből is gyorsabban fölépülnek, mint az állatot nem tartók. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

csak az abda büntetett

Tovább olvasom