Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Majdnem összegyűlt az 50 ezer aláírás a családon belüli erőszak ügyében

Alig néhány száz aláírás hiányzott ahhoz, hogy sikerrel járjon egy magánszemély népi kezdeményezése a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi tényállássá nyilvánítása ügyében.
A kezdeményezést elindító magánszemély, Halász Pálma (aki egyben a Civil Mozgalom nőtagozatának is a vezetője) az MTI-nek pénteken azt mondta, "hajszálon", azaz néhány napon múlott, hogy összegyűljön a szükséges 50 ezer aláírás.

A Halász Pálma által a családon belüli erőszak büntethetősége érdekében indított népi kezdeményezés aláírásgyűjtés csütörtökön ért véget.

Halász Pálma közölte, hogy a határidő lejárta előtti napon néhány száz aláírás hiányzott a szükséges 50 ezerhez, ezért nem adták le az íveket az Országos Választási Irodán (OVI). Hozzátette: azóta is folyamatosan érkeznek postán az újabb aláírásgyűjtő ívek, de ezeket már nem tudják felhasználni.

Halász Pálma ugyanakkor hangoztatta: így is célt értek, mert sikerült a társadalom figyelmét felhívni egy olyan "tabutémára", amely nagyon sok családot érint Magyarországon.

Elmondta, bíznak abban, hogy lesz egy olyan "érzékeny" képviselő a parlamentben, aki felkarolja kezdeményezésüket, és interpellációt nyújt be a Háznak az ügyben.

Közölte, az összegyűjtött aláírásokat közjegyzővel hitelesíttetik, majd a jogszabályoknak megfelelően megsemmisítik, az erről szóló dokumentumokat pedig mind az OVI-hoz, mind pedig az Országgyűlésnek megküldik.

Halász Pálma korábban, az Országos Választási Bizottság ülésén a kérdés hitelesítésekor egyebek mellett arra emlékeztetett, hogy az ENSZ főtitkára 2005-ban féléves határidőt adott a magyar államnak, hogy önálló büntető törvénykönyvi tényállásban szabályozza a családon belüli erőszakot, de ez azóta sem történt meg.

Az alkotmány szerint országos népi kezdeményezést legalább 50 ezer választópolgár támogató aláírásával nyújthatnak be, az országos népi kezdeményezés arra irányulhat, hogy az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdést az Országgyűlés tűzze a napirendjére. Az országos népi kezdeményezésben megfogalmazott kérdést az Országgyűlés köteles megtárgyalni.

Olvasóink írták

 • 3. hehe08 2010. augusztus 06. 22:08
  „hát igen a sajtó felelősége.......
  ismét nem az emberek érdekét nézték.....”
 • 2. buggyant 2010. augusztus 06. 18:50
  „Nem titokban kell aláírást gyűjteni. Miért nem tudott erről senki? Vagy aki tudott róla, miért nem terjesztette? Hm? Éntőlem senki nem kért aláírást pedig adtam volna, de a munkahelyemen sem halott róla senki, illetve egyetlen ismerősöm sem. Hát így nem mennek előre a dolgok ha suttogva kérdezősködnek....”
 • 1. kataa49 2010. augusztus 06. 18:22
  „Sajnos nem tudtam a kezdeményezésről és gondolom sokan mások sem! Támogattam volna, habár kikerültem ebből a körből. Sok ismerősöm az áldozata ennek az erőszakossági stílusnak. Anno annak idején is jó lett volna a támogatás, a védés, akkor nem került volna a családom a mai napig hátrányos helyzetbe. Bízom benne az Országgyűlés napirendre tűzi, nem dughatja a fejét a homokba!!!! Tudja, tudjuk , ha a törvény még nem is segíti,,,LÉTEZIK-(((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alsóörsi gyilkosság - Hősi halott lesz a lelőtt rendőr?

Sem a Belügyminisztérium (BM), sem az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) nem nyilatkozott arról,… Tovább olvasom