Kisalföld logö

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 18°C Még több cikk.

Máig hóna alatt az osztálynapló

Azt mondják: csak azt becézik, akit szeretnek. Szakály Ferenc, a mosonmagyaróvári Kossuth-gimnázium nyugdíjas, földrajz–történelem szakos tanára évtizedek óta mindenkinek csak a Szaki bácsi. Több mint tanár volt ő a diákok életében, a tudás átadásán kívül más útravalót is igyekezett becsempészni a gyerek tarisznyájába, s ahogy az osztálytalálkozók visszajelzéséből látja, mindez nem volt hiábavaló.
Csupa mosoly és kedvesség árad Szakály Ferencből, úgy beszélget bárkivel, mintha ezer éve ismerné. Akárcsak felesége, Gabi néni, akivel jövőre lesz 50 esztendeje, hogy tízévnyi udvarlás után hivatalosan is összekötötték az életüket.
A házaspárból sugárzik a harmónia, pedig a betegségek egyiküket sem kímélték, ők mégsem keseredtek el, minden apróságnak őszintén tudnak örülni, és élvezik az élet minden percét.
Szaki bácsi – hiszen évtizedek óta mindenki így szólítja – egy négygyermekes dunakiliti földműves családban második gyermekként látta meg a napvilágot. A jó eszű kisfiú a mosonma-

gyaróvári piaristákhoz került tanulni, ahol Todorán József erdélyi földrajz–történelem szakos tanár akkora hatással volt rá, hogy úgy döntött, ő is pedagógus lesz. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemet követően – bár máshová is mehetett volna – ő családja, menyasszonya és szülőföldje szeretete révén visszatért Mosonmagyaróvárra. 1954-től ’58-ig a mai Bolyai-iskola elődjében oktatta a nebulókat, majd átment a gimnáziumba, ahol 1991-es nyugdíjazásáig dolgozott, sőt, két évet még óraadóként is ráhúzott.
Fájt a szíve nagyon, hogy ott kellett hagynia az iskolát, de akkor már nagyon romlani kezdett a szeme. Műtétek sorozata következett, ám a tanár úr nem keseredett el. Az egyik szemével ma már egyáltalán nem lát, és a másik sem tökéletes. Ezt azért sajnálja, mert nagy rejtvényfejtő és olvasni is nagyon szeret, de sajnos hamar elfárad a szeme.
Szaki bácsi híres volt szigoráról, később másoktól hallotta vissza, hogy amikor hét év házasság után megszületett egyetlen lánya, akkor a gyerekek úgy érezték, hogy egy kicsit engedékenyebb lett. A tanár úr azt mondja, saját példájából emlékezett rá, hogy a diákok annak a pedagógusnak a tárgyait szívesebben tanulták, akiket emberileg kedveltek. Ezért a kölcsönös tisztelet mellett igyekezett a gyerekek lelkére is odafigyelni. És a tanulók meg is tisztelték a bizalmukkal, mert tudták, hogy amit elmondanak neki, az köztük marad.
Szaki bácsi sok visszajelzést és köszönő szavakat kapott tanácsaiért, az ifjúsági tagozatosok közül több házasság is megmenekült az ő beszélgetéseinek, türelemre, szeretetre, megértésre intésének köszönhetően. A 78 esztendős pedagógusnak most is hiányzik a tanítás, mind a mai napig gyakran álmodja azt, hogy naplóval a hóna alatt indulna az osztályba.
A tanítványok nem felejtették el: évente legalább öt-hat osztálytalálkozóra hívják, ahol nemcsak a régi emlékeket eleveníti fel szívesen az egykori diákjaival, hanem gyakorta együtt nótázik is velük. Merthogy Szaki bácsi nagyon szeret énekelni, hetente kántál is az orgona mellett a szalézi templomban.
A tanár úr egész életét végigkísérte a hit, ahogy ő fogalmaz: a legreménytelenebb helyzetekben is mindig tudott bizakodva tekinteni felfelé.
A nyugdíjas pedagógus szíve nagyon fáj, amikor látja a ma széteső családokban élő tinédzserek sokaságát. Rengeteg gyerek élete azért siklik ki, indul el rossz irányba, mert nem érzik az otthon melegét, és a médiából is csak az önzésre, a felületes életre való biztatás árad – jegyezte meg szomorúsággal a hangjában.
Szaki bácsi úgy gondolja: hosszú távon óriási haszna lenne, ha az iskolákban bevezetnék az erkölcs- és illemtan oktatását.
A tanár úr nagyon szívesen tevékenykedik családi házuk kertjében. Nagy öröm számukra, hogy lányáék velük élnek, így feleségével együtt minden egyes nap gyönyörködhetnek két szép unokájukban, a 16 esztendős Gerdában és a 12 éves Hannában.
A nyugdíjas pedagógus szíve nagyon fáj, amikor látja a ma széteső családokban élő tinédzserek sokaságát. Rengeteg gyerek élete azért siklik ki, indul el rossz irányba, mert nem érzik az otthon melegét, és a médiából is csak az önzésre, a felületes életre való biztatás árad.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit szól az enyhe télhez?

Tovább olvasom