Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Magyarságunk éve a könyvtárban

Személyes ötletből egy egész évet betöltő sorozat született. A Győri Városi Könyvtár ezzel a példaadó kulturális kínálattal akarja megmutatni, hogy a csatlakozáskor mi, magyarok milyen értékekkel gazdagítjuk az Európai Uniót.
illusztráció
Az ötletgazda Horváth Ferenc, az intézmény művelődésszervezője érdeklődésünkre elmondta: a programok, illetve a könyvtár egész éves közművelődési munkáját Ady gondolatainak – „a magyarság szükség és érték az emberiség, s az emberiség csillagokhoz vezető útja számára" – jegyében állították össze.

– Hogy Európában a csatlakozás után meg tudjuk őrizni nemzeti kultúránkat, magyarságunkat, ahhoz értékeink tudatos vállalása, tisztelete szükséges. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani a könyvtárba szervezett kiállításokkal és előadásokkal, gazdagítani a magyar építészeti és természeti kincsekről meglévő ismereteket. Tudatosítani akarjuk, mit adott a magyarság a világnak, a tudománynak, mivel járultunk hozzá a nagyvilág felfedezéséhez.

Horváth Ferenc elmondta: az érdeklődők megismerkedhetnek a magyarok igazi „természeti" kincsével, a tehetséggel, anyanyelvünk egyedülálló szépségeivel, de az asztali örömökkel is. A művelődésszervező szerint különlegesnek ígérkező témakörök a programban a magyarság jelképeit, karizmatikus történelmi személyiségeit, a magyar magatartás jellemzőit bemutató előadások, illetve azok az alkalmak, amikor európai hírű magyar feltalálók, tudósok, neves képző- és zeneművészek, irodalmárok lesznek a sorozat vendégei. Közülük Horváth Ferenc – többek között – Kiszely István antropológust, Glatz Ferenc történészt, Faragó Laura énekest, Szakolczay Lajos irodalomtudóst, Kubassek János geográfust, Kapitány Ágnes és Kapitány Gábor szociológusokat említette.

– Egy bölcs megfogalmazás szerint: a nagy nemzetek három könyvben írják önéletrajzukat. Tetteik, szavaik és művészetük könyvében. Mi, szervezők reméljük, hogy sorozatunk eredményeként egyre többen győződnek meg arról, hogy a magyarság mindhárom könyvébe csak jeles osztályzatot írhatunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre, vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Netán olyan rendkívüli esemény… Tovább olvasom