Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Magyarországon tesztelik péntektől a Europe Train tehervonatot

Péntektől Magyarországon tesztelik a 30 kocsis Europe Train tehervonatot, az új fejlesztésű, zajkibocsájtást csökkentő féktuskókkal szerelt vagonok szeptember 7-én hajnalban lépik át az osztrák-magyar határt - közölte csütörtökön a MÁV Zrt. és a Rail Cargo Hungaria (RCH) Zrt.
A Europe Train közel 30 európai vasúttársaság összefogásával, a Nemzetközi Vasútegylet (UIC) védnöksége alatt közlekedik, egy héten át a MÁV pályahálózatán, mintegy 5000 kilométert megtéve a Hegyeshalom - Győr rendező - Ferencváros - Szeged rendező vonalakon. A teszt jellegű közlekedést a MÁV koordinálja, több leányvállalatának közreműködésével. Mellette az RCH vállalt kulcsfeladatot, a cég kocsivizsgálói végzik a vonat műszaki vizsgálatát és fékpróbáját a határátlépésnél, valamint a szegedi és ferencvárosi szerelvényfordulóknál. A vizsgálatokról, fékpróbákról statisztikát készítenek, amelyeket átadnak az UIC-nek.

Az UIC nagyszabású Europe Train kísérleti projektje 2010 decemberében indult, célja, hogy a jövőben Európa vasúttársaságai egy új, műanyag féktuskókkal felszerelt - "suttogó" - fékrendszer alkalmazása révén legalább a felére csökkentsék a vasúti árufuvarozás közben fellépő zajt. Amennyiben a tesztek sikeresen végződnek, a technológia akár 2012 végére hozzáférhető lehet.

A 30 különböző felépítésű teherkocsiból álló szerelvény egy év alatt 200 ezer kilométert tesz meg Európában. Ennek során a legkülönbözőbb időjárási és domborzati viszonyokon közlekedik, a fékeknek ugyanis sarki hidegben és a mediterrán nyári hőségben egyaránt kifogástalanul kell teljesíteniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkahelyük megtartásáért demonstráltak a Mal dolgozói

Munkahelyvédelmi petíciót juttatnak el Orbán Viktor miniszterelnökhöz, amelyben azonnali intézkedéseket követelnek a térséget fenyegető humánkatasztrófa elhárításához. Tovább olvasom