Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Magyarországon tárgyalt Angela Merkel német kancellár

Gyurcsány szerint a Magyarország felelőssége is, hogy Szerbiában béke legyen, Merkel úgy véli: nem kell hazánkat közvetítő országként kijelölni.
Egyszerre kell kezelni Koszovó függetlenségének kérdését, valamint a szerb stabilitás és az európai perspektíva ügyét - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden, Angela Merkel német kancellárral közösen tartott sajtóértekezletén, Budapesten.

Magyarországnak abban van felelőssége, hogy a nemzetközi közösséget ne engedje elfeledkezni arról, hogy Szerbiában is békének és nyugalomnak kell lennie - jelentette ki a magyar miniszterelnök arra kérdésre válaszolva, hogy Magyarországnak lehet-e közvetítő szerepe a balkáni rendezésben.

Angela Merkel erről azt mondta: nem gondolja, hogy egyes államokat közvetítő országként kellene kijelölni, de az EU és Németország is profitálhat Magyarország tapasztalataiból.

Budapesten nyit képviseletet a kutatások és fejlesztések terén fontos szerepet játszó Fraunhofer Társaság - jelentette be Gyurcsány Ferenc, miután eszmecserét folytatott Angela Merkel német kancellárral. A két politikus tárgyalásán egyebek mellett a két ország reformjai és Schengen kérdése is szóba került.

A miniszterelnök hozzátette: az Osztrák-Magyar Monarchia fennállása óta nem volt olyan ország, mint Németország, amely gazdasági kapcsolatok terén ennyire kötődne Magyarországhoz. A kormányfő beszélt arról is, hogy a két ország reformjai mellett szóba került a Magyarországra illegálisan behozott német szemét ügye, a német-magyar munkaerőpiac kérdései és Schengent is megemlítették tárgyalásuk során. Külpolitikai témák közül röviden beszéltek Koszovóról és Afganisztánról is.

Angela Merkel emlékeztetett arra, hogy Németország mennyit köszönhet Magyarországnak az 1989-es határnyitás miatt. A nyugat-balkáni rendezésről a német kancellár elmondta: Magyarországtól sokat lehet tanulni, de nem kell kijelölni közvetítő országként. Merkel még intenzívebb együttműködést ígért uniós kérdésekben is. A német kancellár utólag köszöntötte Magyarországot a nemzeti ünnep alkalmából és megemlítette, hogy ő is evett egy szeletet az Ország Tortájából.

Angela Merkel és Orbán Viktor, abban állapodott meg keddi budapesti találkozóján, hogy pártjaik kölcsönösen részt vesznek egymás programalkotási folyamatában.

Angela Merkel a találkozó után újságíróknak azt mondta: Orbán Viktorral egyetértettek, hogy Németország és Magyarország között nagyon erősek a kulturális-politikai kapcsolatok, amelyeket minden szinten szeretnének tovább erősíteni, ezért megállapodtak abban, hogy pártjaik kölcsönösen részt vesznek egymás programalkotási folyamatában.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: egy megújult szociális piacgazdaságban és egy erős Európában vagyunk érdekeltek, és nem rejtjük véka alá a véleményünket, hogy a neoliberális gazdaságpolitika Európa számára csak károkat és veszteségeket hozhat a jövőben.

Orbán Viktor szerint Magyarország és egész Európa jövője a német mintára kidolgozott szociális piacgazdaság megújítása és ezen keresztül Európa egyesítése, nem pedig a neoliberális gazdaságpolitika.

A két ország közötti szoros és baráti kapcsolatok, az intenzív kulturális együttműködés kiemelkedő példájaként említette Angela Merkel német kancellár kedden a budapesti Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemet. Angela Merkel egynapos magyarországi látogatásának záró aktusaként tartott előadást a 2002 szeptembere óta a Pollack Mihály téri reprezentatív Festetics-palotában működő egyetemen, amely - mint Merkel kiemelte - az egyetlen német nyelvű felsőoktatási intézmény német nyelvterületen kívül. Németország továbbra is támogatja az egyetemet, ahol Európa tíz országából több mint 120 diák végzi posztgraduális tanulmányait.

A két ország közötti kapcsolatok szempontjából a német kancellár mindenekelőtt a földrajzi közelség, a közös kultúra és a több területen közös meggyőződés jelentőségét hangsúlyozta.

Ez volt egyébként Angela Merkel első magyarországi látogatása.

Délelőtt fogadta őt Sólyom László köztársasági elnök a Sándor-palotában. Délután pedig a német kancellár előadást tart az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jamaicánál jár a Dean hurrikán

Vasárnap elérte Jamaica partjait a Dean hurrikán. A viharos erejű szél fákat csavart ki, és… Tovább olvasom