Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 23°C Még több cikk.

Magyarországon rendezik meg a Finnugor Népek VI. kongresszusát

Magyarország ad otthont a Finnugor Népek VI. Világkongresszusának szeptember 5. és 7. között; a siófoki rendezvényen egyebek közt etnopolitikai, jogi, nyelvi, oktatási, kulturális, valamint demográfiai kérdések kerülnek napirendre, és számos kulturális program várja a résztvevő országok delegáltjait.
A Finnugor Népek Világkongresszusa Magyar Nemzeti Szervezete által rendezett háromnapos esemény megnyitóján a magyar államfő, valamint a finn és az észt köztársasági elnök is részt vesz - mondta el egy csütörtöki sajtótájékoztatón Hammerstein Judit, az esemény megrendezéséhez szükséges 150 millió forintot biztosító Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára.

Az 1992-ben alakult Finnugor Népek Világkongresszusának célja, hogy a különböző országokban élő finnugor nyelvrokon népek között a kulturális, gazdasági és politikai kapcsolatokat erősítse. A kongresszus alapító tagjai Magyarország, Észtország, Finnország és Oroszország - emlékeztetett az államtitkár.

Felállították Pjotr Sztronszkij orosz szobrászművész békeangyalát Siófokon. Fotó: MTI/Varga György (galéria)

A világkongresszusokat négyévente más-más országban tartják. A 2008-as rendezvénynek az oroszországi Hanti-Manszijszk adott otthont, ahol Sólyom László akkori köztársasági elnök jelentette be, hogy a következő kongresszus helyszíne Magyarország lesz. A finnugor népek kapcsolatai és összetartozás-tudata a nyelvrokonság tényén alapul, amely a nyelvünk múltjára, nem pedig népünk etnikai eredetére utal - húzták alá a szervezők.

A finnugor nyelvet beszélő népek világának összlétszáma nagyjából 25 millió. A siófoki kongresszuson 25 finnugor nyelvű nemzetiség vesz részt. Ezen nagy volumenű tanácskozások lehetőséget adnak a finnugor nyelvű népek számára, hogy áttekintsék saját helyzetüket, problémáikat, és azokra közös megoldási javaslatokat dolgozzanak ki - húzta alá az államtitkár.

A résztvevő országokkal való gazdasági kapcsolattartás fontosságának jegyében rendeznek idén először a világkongresszuson Gazdasági Fórumot, amelyen az illetékes minisztériumok magas rangú képviselői és a finnugor területekről érkező gazdasági szakemberek tesznek kísérletet arra, hogy a nyelvrokonságon alapuló bizalmat az üzleti életben is kamatoztassák.

Felállították Pjotr Sztronszkij orosz szobrászművész békeangyalát Siófokon. Fotó: MTI/Varga György (galéria)

A rendezvény kiemelt témái között szerepel az etnopolitika és jog, a nyelv és oktatás, a kultúra, a technológiai információk és tömegtájékoztatás, az egészség, demográfia és ökológia, valamint az ifjúsági kérdések. A kultúra jegyében szervezett kísérőprogramok között Lennart Meri egykori észt köztársasági elnök etnográfiai anyagának kiállítása, Szemadám György festőművész tárlata, magyar zenetörténeti előadás, mesterségek bemutatkozása, táncház, filmvetítés, operettgála és Gombold újra! divatbemutató kapott helyet.

Hammerstein Judit elmondta: a rendezvényt Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője fogja ünnepélyesen lezárni, és ezt követően kerül sor az észt kulturális miniszterrel folytatott tárgyalásra, amelynek eredményeként aláírnak egy 2015-ig szóló kétoldalú kulturális együttműködési programot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány tiszteletben tartja a dinnyeügyben versenyhivatali eljárást

Tiszteletben tartja a kormány a dinnyeértékesítési ügyben indult versenyhivatali eljárását -… Tovább olvasom