Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Magyarországon is riasztás van érvényben a hasmenésjárvány miatt

Feltételezhetően hazánkba is került abból a Spanyolországból szállított uborkából, ami a járványt okozza - itthon nincs megbetegedés.
Terjed a halálos hasmenésjárvány Németországban, és a környező országokban is jelentettek hasmenéses eseteket. Eddig főként Svédországban jelentkezett több betegnél a vérzéses hasmenés, amelynek velejárója a veseelégtelenség.

Magyarországon riasztás van érvényben, amelyet az Európai Járványügyi Hatóság rendelt el szerte Európában. A hazai kórházakat értesítették, kiemelten figyelik a vérzéses hasmenés tüneteinek felbukkanását, de Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Központ Járványügyi Osztályának osztályvezető főorvosa szerint péntek reggelig nem értesültek ilyen esetről Magyarországon.

A járvány Németország északi tartományaiból, elsősorban Szászország és Hamburg környékéről indult ki. Mint azt Csohán Ágnes főorvos a Ma reggelben elmondta, nagy megbetegedés-számú járványról van szó, amelyben az érintett időszakban – április közepe és május közepe között – Németországban tartózkodó külföldi állampolgárok lehetnek érintettek.

Eddigi vizsgálatok szerint Spanyolországból szállított uborkákban találták meg a kóli baktériumot, amely a megbetegedést okozza, azonban más zöldségek is érintettek lehetnek a fertőzésben. A főorvos szerint folyamatos bakterológiai vizsgálatokat végeznek a továbbterjedés kiszűrésére.

A megelőzés szempontjából Csohán Ágnes kiemelte, a hasmenésjárvány akkor terjedhet, ha a beteg és környezete nem tartja be az alapvető személyes higiéniai követelményeket – azaz nem mos rendszeresen kezet.

Bár általában az öt év alatti gyermekek esetében okoz súlyos megbetegedést ez a baktérium, arra azonban csak találgatások vannak, hogy miért a nők fertőződnek meg inkább a járványban. A főorvos elmondta, a kétszáz ismert súlyos kimenetelű eset döntő többsége felnőtt, kétharmada pedig nő. Magyarázatként azt feltételezik a szakértők, hogy az eltérő táplálkozási szokásokban keresendő az ok a nagyszámú női betegre, vagyis a nyers zöldségek fogyasztásához lehet inkább köze.

Spanyolország elutasítja, hogy felelőse legyen a járványnak, mondván, hogy az Európából származó zöldségeket kezelik és fertőtlenítik. Ezért feltételezik a szakértők, hogy a fertőzött uborka valószínűsíthetően Észak-Afrikából származik, ahol kevésbé ellenőrzik a termékeket – tehát a zöldség Spanyolországon keresztül érkezett Európába. Csohán Ágnes szerint az elkövetkező napokban fog kiderülni, hogy hová szállítottak még belőle, meddig forgalmazták és hány fogyasztóhoz juthatott el a fertőzött zöldség. Ezután határozható meg a veszélyesség mértéke, illetve hogy meddig kell fenntartani a riasztást.

Ezek a fertőzések ismertek, 1985 óta az Országos Epidemiológiai Központban regisztrálásra kerülnek, hazánkban évente néhány eset előfordult, azonban összefüggő, nagy járványos méreteket nem öltött.

Magyarországon a súlyos, vérzéssel járó hasmenéses megbetegedések jelentése kötelező, ilyenkor az alapellátás, szakellátás orvosa vagy a kórházban dolgozó szakember azonnal jelzi az egészségügyi hatóság számára az eseteket és gondoskodik a megfelelő vizsgálati anyag beküldéséről. A minták vizsgálatára a szükséges laboratóriumi háttérrel rendelkezünk, melyben a laboratóriumi hálózati együttműködés keretében ezek a minták eljutnak az Országos Epidemiológiai (Járványügyi) Központ referencia laboratóriumába, így az esetek felderítésre kerülnek.

A járványügyi felügyelet megerősítése ilyen konkrét, rendkívüli helyzetben azonnal megtörténik, a járványügyi és járványügyi mikrobiológiai szakemberek fokozottan figyelik, hogy Magyarországon felbukkan-e ilyen megbetegedés.

Eddig hazánkban az esetek előfordulását nem jelezték (2011. május 25.). A többi európai országhoz hasonlóan az Országos Epidemiológiai Központ is szükségesnek tartja felhívni azonban a figyelmet arra, hogy olyan személyeknél, akik az elmúlt 2 hétben Németországban jártak és hasonló tünetekkel megbetegedtek, felmerülhet e betegség gyanúja is.

Mind a kórokozó kimutatására, mind a szükséges intézkedések meghozatalára a szakmai szervezet felkészült, azt célozva, hogy a súlyos kórkép behurcolás esetén se terjedjen tovább hazánkban.
Nagyon fontos az általános személyi higiénés szabályok betartására ez alkalommal is felhívni a figyelmet!

Országos Epidemiológiai Központ
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály


Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. AHA 2011. május 28. 11:05
  „öröksoproni
  Növényvédő szereket mindenhol használnak.Csak nem mindegy milyent.
  Azért ez durva.A betegek számához képest már sok a halott.
  Mert egy sima hasmenést még csak-csak kibír az ember.Belehalni azért ne kelljen.”
 • 44. öröksoproni 2011. május 28. 10:21
  „Ha növényvédőszer okozta és nálunk is használják, mindegy mit veszünk. De ezt úgysem tudjuk meg, mint ahogy a mérgezett lisztet is esszük szépen legalább 1 éve.”
 • 43. tóthmanci 2011. május 28. 08:51
  „Nekem már csak két kérdésem van: honnan tudhatom biztosan, hogy tényleg magyar az a zöldség, gyümölcs, vagy bármi más, amire ráírják/rámondják. Ha tényleg az, betartják-e növényvédelmi előírásokat?
  Szóval, lutri az egész. Pontosabban, marketing. A hozzáadott érték, a vevőcsalogató az, hogy magyar.”
 • 42. elemér 2011. május 28. 08:21
  „Ezt amit Madarász állit erröl a piaci vásárlásrol meg a biotermékekröl én is aláirom, mert Ámerikában is ez megy. Jól elkérik az árat a szarért mert az östermelötöl van, amit gyakran ugy vesz és nem termeli. Mo.-n is dicsekedtek nekem ismerösök hogy ezt ök termelték. Nekem az nem izlett, inkáb megveszeszem az üzletben. Balatonon pedig a pontyot árulják a vendéglökben mint fogast az étlapon.”
 • 41. Patriot 2011. május 28. 06:40
  „Hét ember meghalt, több száz megbetegedett de néhány primitív még mindig a magyar kistermelőket mocskolja.

  Vegyétek csak a finomra szeletelt német sonkát, hozzá egy jó spanyol ubit és kész az utolsó vacsora.”
 • 40. Madarász 2011. május 27. 20:13
  „39. fortuna54 2011.05.27. 18:14
  Kígyó uborkárol van szó a holland hiradás szerint.Itt nyugaton jobban ezt fogyaszák

  Ilyenkor itt sem nagyon lehet mást kapni...”
 • 39. fortuna54 2011. május 27. 18:14
  „Kígyó uborkárol van szó a holland hiradás szerint.Itt nyugaton jobban ezt fogyaszák”
 • 38. fortuna54 2011. május 27. 18:06
  „23-mas Madarász.Talán a bácsika is evet az uborkábol,és besegít a tyukonak.”
 • 37. nagy_greg 2011. május 27. 18:03
  „És milyen uborkáról van szó??? Kígyó? Konzerves? Befőttes? Ez nem érdekel senkit sem? Milyen híradás ez? Meg sem mondják, hogy miről van szó? GRATULA!!!!”
 • 36. öröksoproni 2011. május 27. 16:50
  „A testvérem évekig élt Spanyolországban, látta, hogy sok helyen lápokból és mocsarakból vezetik a vizet az öntözéshez. Azóta nem vesz spanyol zöldséget.”
 • 35. AHA 2011. május 27. 16:13
  „Cloeon
  Itt aztán mondhatod! Mindjárt jön pancser kolléga is,csak még a lidl-et járja valami ocssó mérgezett élelmiszer utánzatért.”
 • 34. Cloeon_dipterum 2011. május 27. 16:06
  „Ezért nem szabad külföldi termékeket venni. Mind ócska minőség, ráadásul a legtöbb mérgező is...
  CSAK A MAGYART!”
 • 33. AHA 2011. május 27. 14:58
  „Az csak egy dolog,hogy bio-ként árulják.Így még rosszabb.”
 • 32. AHA 2011. május 27. 14:56
  „megmindiggyöri
  Egyébként hihető a spanyol szál,mert eddig onnan bármit bevizsgáltak az minden fertőzött volt valamivel.Amiről nem derült ki,azt nem is vizsgálták.Egyébként a német híradások Hollandiát is emlegették.”
 • 31. AHA 2011. május 27. 14:52
  „megmindiggyöri
  Lipcsében találtak egyet.”
 • 30. megmindiggyöri 2011. május 27. 13:44
  „2 dolgot tennék hozzá.
  Az első a cikkírónak szól: Szászország (Sachsen) nem É-Németo-ban van, hanem a Cseh határnál, és ott nincs is 1 megbetegedés sem (Én is ott élek). É-Németo-ban Alsó-Szászország van (Niedersachsen).
  A második a vegyszerrel riogatóknbak : A déli hírekben itt Németo-ban már azt mondták, h. biotermékről van szó, és az is lehet (valószínű), h.itt a kipakoláskor fertőződött meg az uborka.”
 • 29. Madarász 2011. május 27. 13:35
  „Én nem tennék győrszolos komposztot se a fűre, se a virágaimra, hallani, hogy mi mindent raknak egyesek a barna kukába. Inkább kihagynám...”
 • 28. buggyant 2011. május 27. 12:59
  „24. Madarász Meg győrszolos komposztot rája.... mikor köztudott hogy pl a nehézfémeket nem lehet kivonni. Az max fűre jó. Meg virágokra, díszfákra.”
 • 27. bojtár 2011. május 27. 12:54
  „egyétek és vegyétek köztudott,hogy az unió idehozza a mocskait a mienket meg eszik kint ez egy tipikus cionista gazdaság.”
 • 26. dw748a 2011. május 27. 12:34
  „kicsiÉn... aha naplót kell vezetni.. hát persze... azt nem is lehet kikerülni... (láttál már c**ányt vezetni tanulni???? és mégis... nem fejezem be..)”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyéves az Orbán-kormány

Mintegy 900 napirendi pontot tárgyalt meg 48 ülésen megalakulásának egyéves évfordulójáig a második… Tovább olvasom