Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Magyarországon is járt a hálózati ''féreg''

Több internetes szolgáltató is észlelte Magyarországon annak a számítógépes "féregnek" a megjelenését, amely miatt a napokban világszerte lelassult az adatforgalmazás a világhálón.
A külföldi jelentések szerint az elektronikus kórokozó, amely villámgyorsan megfertőzte a hálózatot (a digitális távközlési vonalakat, a honlapböngészést, valamint az elektronikus levelezőrendszert) kedden terjedt el az internetre kapcsolt szervereken, illetve személyi számítógépeken.

Ihász Sándor, a magyarországi előfizetők 40-50 százalékát képviselő Axelero Internetszolgáltató Rt. informatikai igazgatója vasárnap az MTI-nek elmondta, hogy előző nap reggel észlelték a "féreg" által keltett nagy arányú forgalomnövekedést, amely a hálózati eszközök túlterhelését idézte elő. Mint mondta, a támadás elsősorban az SQL-szervereket érte, de a Miscosoft más alkalmazásait is veszélyeztette. Ennek eredményeként a felhasználók azt tapasztalhatták, hogy lelassult például a böngészés, a levelezés és a bejelentkezés.

Ihász Sándor tájékoztatása szerint a támadást szombat délre gyakorlatilag sikerült hálózatukról kiszűrniük és stabilizálódott a helyzet: délutánra beállították a megfelelő szűréseket és lokalizálták a fertőzött gépeket.

Az Axelero informatikai igazgatója egyetértett azzal, hogy a jelenség hatásában hasonlatos a 2001 nyarán megjelent "Code Red" vírus támadásához, amely akkor a világháló jelentős részén megbénította az adatforgalmat.

Mint mondta, a mostani támadás a szakértői értékelések szerint a teljes internetforgalom, illetve az internet-szolgáltatók mintegy 20 százalékát érintette világszerte.

Közlése szerint a legnagyobb problémát ilyen esetekben a hálózati túlterhelés okának megállapítása jelenti.

Rámutatott arra: a "féreg" - amelyet mostanra analizáltak és így már tudnak ellene védekezni - elsősorban a felhasználóknak okozott kárt a rendszer lelassításával, emellett azonban sokaknak jelentett munkát, s a szoftver-komponenseket is veszélyeztette.

A vírusszerű fertőzést a Borsod, Hajdú és Szabolcs megyei napilapokat kiadó, osztrák tulajdonban lévő Informmédia Kft. internetes portáljain, illetve annak szerverein szombaton, a déli órákban észlelték.

Újvári Józsefné, az Informmédia három portáljának vezetője vasárnap az MTI-nek elmondta: olyan jellegű tünetek jelentkeztek, mintha a portálok beteltek volna, így az érdeklődők nem juthattak az oldalakhoz.

Tájékoztatása szerint szakembereik azonnal hozzáláttak a hibaforrások felszámolásához, így az oldalak nem estek szét, minden információ megmaradt, a "féreg" miatt azonban teljesen átláthatatlan és érthetetlen új oldalak is bekerültek, ez okozta a telítettséget a portálokon.

Mint elmondta, kár érte őket azzal, hogy a portálok naponta átlagosan több mint húszezer látogatója nem jutott hozzá a keresett és népszerű információkhoz.

Az on-line portálok vezetője közölte, hogy vasárnap kora délutánra sikerült minden hibát elhárítaniuk, így a három megyében a napilapok internetes on-line oldalai korlátozás nélkül hozzáférhetőek.

Mint jelezte, visszaállt az eddig megszokott rend és bizakodnak abban, hogy a "féreg" nem tesz további kárt rendszereikben.

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londonban bemutatták az Operaház fantomjának díszlettervé

Bemutatták Londonban az Operaház fantomja magyarországi előadásának díszlet- és rendezési tervét,… Tovább olvasom