Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Magyarország vezet az uniós halálozási statisztikákban

Az Eurostat felmérésében öt halálozási okot vizsgált, a közlekedési baleseteket a 19 év alattiak körében, az öngyilkosságot a 20-44 év közöttiek körében, a légúti szerveket megtámadó daganatos megbetegedéseket a 45 és 64 év közöttiek körében, a mellrákot a 45 és 64 év közötti nők körében és a szívbetegségeket a 65 és 84 év közöttiek körében.
Az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon a leggyakoribb halálozási ok a középkorú férfiak körében a légúti szervek daganatos megbetegedése - derült ki az európai statisztikai hivatal (Eurostat) kedden Brüsszelben közzétett adataiból.

A vizsgálat eredményeit összegző, a 100 ezer főre jutó halálozások számát országonkénti bontásban, külön-külön mindkét nemre vonatkozóan ábrázoló táblázatból kitűnik, hogy általában a kelet-európai országokban, de különösen a balti államokban mért értékek rendre magasabbak az uniós átlagnál.

Ami Magyarországot illeti, különösen aggasztó a 45 és 64 év közötti férfiak körében a légúti szervek daganatos megbetegedése mint halálozási ok, hiszen míg az EU-átlag 106 fő százezer lakosra számítva, Magyarországon ugyanez az érték meghaladja a 235-öt. Ez a halálok a 45-64 éves magyar nők körében is több mint kétszer olyan gyakori, mint az uniós átlag (29, illetve 66).

Mellrákban szintén az EU-átlagot meghaladó arányban halnak meg a magyar nők, Magyarországot csak Dánia, Hollandia, Belgium és Csehország előzi meg e vonatkozásban a huszonötök közül.

A szívbetegség mint halálozási ok a 65-84 év közöttiek körében szintén az átlagnál gyakoribb a magyar nők és férfiak körében, Magyarországnál csak Szlovákiában, a balti államokban és Csehországban magasabb az említett korcsoportban az ilyen betegségekben elhunytak 100 ezer főre jutó száma.

A 20 és 44 év között öngyilkosságot elkövetők száma szintén magas Magyarországon, a férfiak körében csak a balti államokban, Szlovéniában és Finnországban mért érték haladta meg a magyarországit, míg a nőkre vetítve a lett, a litván, a finn, a belga és a francia adat volt magasabb mint a magyar.

Magyar szempontból az egyetlen kedvező Ecostat-adat az, hogy mind a férfiak, mind a nők körében az EU-átlagnál alacsonyabb Magyarországon azoknak a 19 évesnél fiatalabbaknak a száma, akik közlekedési balesetben veszítik életüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irán tárgyalna az uránról

Teherán „elfogadható tárgyalási alapnak” ítélte vasárnap az

európai… Tovább olvasom