Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Magyarország veszített pozíciójából

Az MDF alelnöke, Szabó József szerint a társadalom úgy tud felemelkedni, ha a középrétegeket felemeli.

– Tizenöt évvel a rendszerváltás után végre szűnjön meg a magyar vállalkozások diszkriminációja. Nem hirdetünk meg pozitív diszkriminációt, de a negatívnak el kell tűnnie – jelentette ki a Kisalföldnek adott interjújában Szabó József, az MDF alelnöke. Civilben a győri Rába Nyrt. igazgatójaként dolgozó politikust elsősorban gazdasági témákról faggattuk.

Szabó József
– A magyar gazdaság megítélése meglehetősen ellentmondásos. Vannak, akik azt mondják, ilyen jól még nem teljesített az ipar, mások szerint válság van, gödörben vagyunk. Ön szerint hol az igazság?

– A multik és a nagy cégek által fémjelzett szektor jól áll, a teljesítmény növekszik. Ez azonban a foglalkoztatottaknak csak a húsz százalékát fedi le. A maradék nyolcvan százalék, amelyet a kis- és középvállalkozások alkalmaznak, döcög, nekik nem megy jól. Körbetartozások, technológiai lemaradás, tőkehiány – ezekkel jellemezhető ez a szektor, amely a fennmaradásáért küzd. A gazdaság válságát nem szabad összekeverni a költségvetés válságával. Ilyen rossz helyzet még nem jellemezte a költségvetést.

– Gyakran elhangzik az is, hogy Magyarország lemaradt szomszédaihoz képest, s odalett versenyelőnyünk is. Osztja ezt a nézetet?

– Magyarország sajnos egyértelműen veszített pozícióiból. Látva a Szlovákiában letelepedett cégeket és a befektetési összegeket, el kell ismernünk, északi szomszédunknál bejött az egykulcsos adórendszer. A csökkentett adó mellett is nőttek a bevételeik. Ugyanakkor Szlovákia annyiból szerencsésebb volt, hogy Csehszlovákia szétválása után nem örökölt akkora államapparátust, mint mi, amelyet azóta sem sikerült lebontani. Magyarország versenyképessége azonban helyreállítható, továbbra is lehet alapozni a magyar ember kreativitására. De fokozhatnánk versenyképességünket azzal is, ha leépülne a még mindig jelen levő bürokrácia és fejlődne az oktatás, ezen belül is a szakképzés, amely sok kívánnivalót hagy maga után.

– Már tudjuk, hogy április 9-én az urnákhoz járulunk. Az MDF kampányában a gazdaság lesz a vezető téma, vagy valami más?

– Az MDF választási lehetőséget kínál az embereknek, sokan ugyanis belefáradtak a két nagy párt erőteljes küzdelmébe. Mi olyan parlamenti demokráciát szeretnénk, amely nem a kétpártrendszerre épül. Abból indulunk ki, hogy a politika célja: növelni az emberek életszínvonalát. Ez azonban igen vontatottan halad, mert túl nagy az állam befolyása. Ezért az MDF egy erős decentralizációt hirdet meg. Ma az állam a megtermelt javak ötven százalékát beszedi és elosztja. Tíz éven belül le kell menni harmincöt százalékra. Ez felértékelné a régiók szerepét, a döntések ott születnének meg, ahol a gondokat ismerik és a döntéshozók számon kérhetők. A másik probléma, hogy Magyarországon nem támogatják a teljesítményt, aki többet dolgozik, több adót fizet. Ezért az MDF egykulcsos személyi jövedelemadót javasol, s ezzel azt mondjuk ki, a társadalom úgy tud felemelkedni, hogy a középréteget felemeli, s ők húzzák magukkal a leszakadtakat. Vagyis nem támogatjuk azt, hogy a segélyből élés életcél legyen. Magyarország nagy problémája, hogy a munkaképes lakosság számarányát tekintve nálunk a legalacsonyabb a foglalkoztatás az unión belül. Ennek növelése az ország hosszú távú érdeke. De legalább ilyen fontos szempont, hogy tizenöt évvel a rendszerváltás után végre szűnjön meg a magyar vállalkozások diszkriminációja. Nem hirdetünk meg pozitív diszkriminációt, de a negatívnak el kell tűnnie.

– Mekkora esélyt lát arra, hogy pártja elképzeléseit a parlamentben is tudják kommunikálni, vagyis átlépik-e azt az ötszázalékos küszöböt?

– Az MDF be fog jutni a parlamentbe, nem lesz kétpártrendszer Magyarországon, ahol a nyugati példákkal ellentétben a kis pártok nem tudtak akkora befolyást szerezni, pedig nélkülük kormányozni sem lehet. S nélkülük eltűnik a kontroll is.

– Tételezzük fel az ideális állapotot, s elérik a küszöböt. Kivel nem lépnének koalícióra?

– Az lenne a legjobb, ha senkivel sem lépnénk koalícióra, elképzelhető azonban, hogy partnerünket kívülről támogatnánk, fenntartva annak lehetőségét, hogy nemet mondjunk arra, ami nem egyezik értékrendünkkel. Nagy a különbség a két nagy párt és az MDF gondolkodása között. A két nagy tömegpárt ha más módon is, de az állam szerepét hangsúlyozza. Mi pedig azt mondjuk, attól mennek rosszul a dolgok, mert nagy az állam.

– Ön annak idején otthagyta az MDF-et, s alapítója volt az MDNP-nek. Most viszont ismét egy a párt. Az ős-MDF-esek nem neheztelnek emiatt?

– 1996-ban politikai okai voltak, miért váltunk ki. Nem biztos, hogy ez volt a legjobb megoldás. Mint ahogy politikai okai voltak annak is, miért egyesültünk. Azért, mert a Dávid Ibolya vezette MDF és az MDNP ugyanazt képviselte és értelmetlenné vált a szervezeti elkülönülés.

– Mondják azt is, azzal tudták rávenni önt az egyesülésre, hogy kapott az országos választási listán egy értékes helyet, amivel az öt százalék elérése esetén biztos befutó lehet.

– Amikor egyesültünk, a választások nem kerültek szóba. Lista pedig jelenleg sincs, de lesz, mert közeleg a választás ideje.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szavazatok újraszámlálásáról

Az országgyűlési választásokra már jogszabály rögzíti a szavazatok újraszámlálását. Tovább olvasom