Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Magyarország üdvözli az Európai Unió bővítésének tervezett lépéseit

Magyarország üdvözli az unió bővítésének tervezett lépéseit, amelyeket Európai Bizottság ismertetett szerdán.
Magyarország üdvözli az unió bővítésének tervezett lépéseit, amelyeket Európai Bizottság ismertetett szerdán, mivel azok szinte valamennyi csatlakozni kívánó ország esetében előrehaladásról számolnak be - közölte a Külügyminisztérium az MTI-vel.

A tárca közleménye szerint az eredmények elismerése és a további feladatok meghatározása hozzájárul a bővítési folyamat lendületének fenntartásához, a bővítési politika napirenden tartásához az Európa jövőjéről folytatott vita közben is.

Stefan Füle, az Európai Bizottság bővítési biztosa szerdán elmondta: az Európai Bizottság ismét a csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolja Macedóniával, Albánia tagjelölt státust kaphat, Koszovóval pedig bizonyos feltételek teljesülése esetén Stabilitási és Társulási megállapodás megkötését ajánlja a brüsszeli testület.

Az Európai Bizottság szerdán hozta nyilvánosságra éves bővítési csomagját. A stratégiai dokumentum mellett az Európai Bizottság országjelentéseket készített valamennyi tagjelölt (Törökország, Izland, Montenegró, Macedónia, Szerbia) és potenciális tagjelölt országról (Albánia, Bosznia-Hercegovina), monitoringjelentésben értékeli a csatlakozó Horvátország teljesítményét, Koszovó esetében pedig a Stabilizációs és Társulási Megállapodásra vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányt publikált.

A Külügyminisztérium egyetért azzal, hogy az Európai Bizottság a jogállamiság és jó kormányzás kérdéseit, a regionális együttműködés és megbékélés fontosságát, azon belül a kisebbségvédelem jelentőségét, valamint a gazdasági folyamatoknak az uniós válságkezelési irányokkal történő összehangolt tervezését állítja középpontba - olvasható a közleményben.

Magyarország célja, hogy az Európai Bizottság stratégiai megállapításai és országjelentései alapján a tagállamok - a korábbi kötelezettségvállalásokat tiszteletben tartva - elkötelezettek és érdekeltek maradjanak abban, hogy a bővítési folyamatot előrevigyék.

Hangsúlyozták, hogy Magyarország, korábbi gyakorlatát folytatva, kétoldalú alapon is minden támogatást megad a bővítési folyamatban részt vevő országok integrációs felkészüléséhez; szakértők bevonásával, csatlakozási tapasztalatok átadásával segíti a feladatok zökkenőmentes teljesítését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas svájci férfi okozott balesetet az 54-esen

Egy személy súlyosan megsérült, amikor egy autóját ittas állapotban vezető svájci állampolgár egy… Tovább olvasom