Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Magyarország lesz a kínai cégek európai főhadiszállása

Ismét megerősítették Pekingben, hogy Budapesten lesz a vezető kínai óriáscégek európai főhadiszállása. Megállapodás nincs, az elképzelések azonban egyre konkrétabbak: nagykereskedelmi bázist, információs és logisztikai központot hozna létre Kína Budapesten. A jövőben egy-kétezer kínai vállalkozás érkezhet.
Kétéves tárgyalássorozat eredményeként mára körvonalazódik az úgynevezett China Brand Trade Center (CBTC) névre hallgató kereskedelmi koncepció, amely a kínai márkás termékek koncentrált megjelenését jelenti Európában. A főhadiszállás a Budapesten négy éve működő AsiaCenterben (AC) és a China Mart bevásárlóközpontban lesz, az épületek bérbeadásáról már folynak is a tárgyalások. A kínai partner számára vonzó lehet, hogy az épületek már készen vannak, így nem kell új beruházásba kezdeni Budapesten – mondta el Huszty András a magyar–kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott.

Magyarország már most Kína legnagyobb partnere a régióban, a kereskedelmi kapcsolatok az elmúlt években dinamikusan fejlődtek. A statisztikák szerint a 1998-as 450 millió dolláros kereskedelmi forgalom 2005-ben már elérte a 4 milliárd dollárt, s ez 90 százalékban a kínai áruk importjából állt.

Csakhogy a piacokra kerülő kínai áruk nagy része ellenőrizhetetlen. – Elképesztő mennyiségű áru lehet a feketepiacokon. Ennek forgalmát csak becsülni lehet, de több tíz milliárdról van szó – mondta a lapnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség titkára. A kínai termékek a kereskedelmi központ megépülésével elvileg ellenőrzöttebb módon juthatnak be ugyan a régióba, de kérdés, bírjuk-e majd ellenőrzésekkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

350 új munkahely a mórahalmi gyümölcsfeldolgozóban

Térségi zöldség- és gyümölcsfeldolgozót és hűtőházat avattak az elmúlt napokban Mórahalmon. Az üzem… Tovább olvasom