Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Magyarország lehet Európa beteg embere?

A legjobb esélyei Magyarországnak vannak, hogy megkapja az „Európa beteg embere" címet – írja mai számában a Financial Times. A tekintélyes brit gazdasági napilap szerint a kormány stabilizációs csomagja túl későn jött.
A FT elemzése emlékeztet rá, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) három év után most nyúlt először a kamatemelés eszközéhez a forint gyengülésének megakadályozása érdekében, a kormány pedig stabilizációs csomagot dolgozott ki a költségvetési hiány megfogásának céljával, de egyik próbálkozás sem ígérkezik sikeresnek.

A cikk hangsúlyozza, hogy jelentős tőkebeáramlás tette lehetővé Magyarországon a hitelezés és a fogyasztás felfutását, de ez együtt járt a folyó fizetési mérleg hiányának megugrásával is. A folyó deficitnek mindössze felét fedezik a működőtőke-beárlamlások, ami azt jelenti, hogy Magyarország nagy mértékben ki van téve a befektetői hangulat rövid távú változásainak.

Az FT szerint a kormány konszolidációs csomagja túl kicsi és túl későn jött, és mivel elsősorban a bevételek növelésére koncentrál, így a növekedés lassulását okozza majd. A cikkíró felrója a magyar kormánynak, hogy a csomag nem nyúl a költségvetés igazi gondját jelentő kiadási tételekhez, amelyek közül a lap kiemeli a nem hatékonyan működő és túl nagyvonalú társadalombiztosítási rendszert.

Magyarország nem egyszerűen aggodalomra okot adó helyzetben van, hanem felkerült a válságos helyzetűek listájára – zárja cikkét a Financial Times kolumnistája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állam és egyház kapcsolata

Július 26-ra hívta össze a vatikáni megállapodás tapasztalatainak értékelésére felállított, a… Tovább olvasom