Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

˝Magyarország kutyaszorítóban˝ - ezt írja a külföldi sajtó

Német, brit és lengyel lapok szinte kivétel nélkül leírták véleményüket a magyar gazdaságról és belpolitikáról.
A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című, vasárnap megjelenő német konzervatív lap magyar gazdasági helyzetről írt, a lap tárcarovatában pedig Zilahy Péter magyar írótól közölt cikket, a Die Welt am Sonntag című német konzervatív lap pedig az euróövezeti államadósság-válság alakulását taglalva foglalkozott a magyarországi gazdasági helyzettel vasárnapi számában.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnap megjelenő német konzervatív lap politikai rovatában "Magyarország kutyaszorítóban" címmel jelent meg összefoglaló a hét magyar vonatkozású gazdasági, gazdaságpolitikai eseményeiről. A beszámoló szerint "Magyarország mostanában kevés barátot szerez", és most már az Európai Bizottság is konkrét intézkedéseket hoz ellene. "A Magyarországnak sürgősen szükséges pénzügyi segítség a nyomásgyakorlás eszközévé válik" - állapította meg a lap.

A beszámoló szerint azt követően, hogy a Fitch pénteken leminősítette az országot, "Orbán az államcsőd elkerülése céljából rögtön elkezdte sürgetni a gyors megállapodást az EU-val és az IMF-fel." A jövőbeni hitelekhez azonban valószínűleg szigorúbb politikai feltételek kapcsolódnak majd - írta a FAS.

A lap a tárcarovatában Zilahy Péter magyar írótól közölt cikket a magyarországi helyzetről. A "Hősök, királyok és szentek" című írás szerint a rendszerváltás idején a magyarok mindenekelőtt azért "kaptak" szabadságot és demokráciát, mert "a Szovjetunió összeomlott a saját súlya alatt". A magyaroknak nem kellett küzdeni, "az emberek akkor vonultak az utcára, amikor már minden eldőlt" - jegyezte meg a szerző.

A Die Welt am Sonntag című vasárnap megjelenő német konzervatív lap egy vezércikkben érintette a magyarországi gazdasági folyamatokat. Michael Fabricius "A válságvakáció véget ért" című írásában az euróövezeti állampapír-piaci helyzet alakulását értékelve kifejtette: csalódott lehet, aki arra számított, hogy hosszabb szünet következik az euróövezeti államadósság-válságban, hiszen már az év első hetében jelentkeztek válságtünetek.
http://www.welt.de/print/wams/vermischtes/article13803658/Der-Krisenurlaub-ist-vorbei.html

Két írásban is foglalkozik a londoni The Observer a magyar belpolitikával. A legnagyobb példányszámú baloldali vasárnapi lap kommentárrovatában Will Hutton, az újság publicistája azt írja, hogy a "vitatott" új magyar alaptörvény alapján a kormány "diszkrecionális hatáskört kap" a média, a bíróságok, a jegybank, sőt még a személyes lelkiismereti meggyőződés felett is.

A The Observer szemleírója szerint ezután "nem fognak elkülönülni Magyarországon a végrehajtói, a törvényalkotói és az igazságszolgáltatási jogkörök, nem lesz garantált sajtószabadság, sem bírói pártatlanság, sem vallásszabadság".

Hutton szerint "Európa sötét múltjának más elborzasztó pillanatait tükrözi", hogy a szomszédos országokban élő magyar kisebbség tagjainak magyar állampolgárságot ajánlanak, "ahogy Hitler tette a Csehszlovákiában élő német etnikum esetében".
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/jan/08/will-hutton-lost-enlightenment-values

A The Observer külön cikkben foglalkozik a magyarországi gazdasági fejleményekkel, azt írva, hogy "a válság Orbán Viktor miniszterelnök, vagy legalábbis Matolcsy György gazdasági miniszter állásába kerülhet". Az írás szerint a francia Le Monde minapi karikatúrája "fasiszta vezetőként ábrázolta" a magyar kormányfőt. A brit lap ugyanakkor megszólaltja Hack Péter jogászprofesszort, egykori liberális parlamenti képviselőt, aki kijelenti: nem ért egyet azokkal a véleményekkel, hogy a magyar kormány diktatúrát akar kiépíteni.

A The Observer ugyanakkor "az elmúlt hetek egyik legérdekesebb fejleményének" nevezi, hogy erősödő bírálatokat fogalmaznak meg a kormányt "eddig hűségesen támogató" lapok is, mint például a Heti Válasz és a Magyar Hírlap.
http://www.guardian.co.uk/world/2012/jan/08/hungary-unaffordable-mortgages-forint

Magyarország ügyében csendes diplomáciai lépésekre szólítja fel a lengyel kormányt Jacek Pawlicki a Gazeta Wyborcza című baloldali liberális napilap hétvégi számában, amellett "Buzeket aggasztja Magyarország politikája: Semmi jó..." címmel közöl cikket a napilap internetes kiadása.

A Gazeta Wyborcza "Az uniós fővárosok hidegháborúja Budapesttel. Gondok Orbánnal" című cikkében Pawlicki azon a véleményen van, hogy a Magyarország szembeni szankciók bevezetése után "még konokabban viselkedne a pesti kormány, és még jobban felosztódna az így is szakadozó EU". Hangsúlyozza, hogy ez nem segítene sem a magyar demokráciának, sem az európai közösségnek. A cikk szerint az Európai Bizottság nem jogosult a magyar, és bármely más tagállam alkotmányának felülvizsgálására, és a helyzetet "csak a magyarok oldhatják meg, méghozzá demokratikus módszerekkel". Pawlicki azt hangsúlyozza, hogy "Európa nem várhat többé. Itt az ideje a csendes diplomácia bevetésére a háttérben". Ebben Donald Tusk lengyel miniszterelnök és Jerzy Buzek EP-elnök szerepét látja, akik "jól ismerik Orbánt, ő pedig figyelembe veszi a véleményüket".

A Gazeta Wyborcza internetes kiadása az EP elnökének aggodalmáról ír magyar kormányzati lépésekkel kapcsolatban. Buzek hangsúlyozza, hogy húsz év alatt megváltozott a gazdasági helyzet, és "a korábbi kormányok nem tettek túl sok jót". De hozzáteszi, hogy ennek ellenére kétségei vannak a kormányzati lépések szigorúsága miatt. "Kívánjuk a magyar nemzetnek, hogy leküzdje a válságot, mert a vírus elterjedése nagyon veszélyes lenne a szomszédos országok számára" - mondta.Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. gjozsi88 2012. január 09. 17:00
  „Valaki!
  Nem Te tehetsz róla, hogy az a demokrácia, hogy azt tehetsz amit akarsz, és másnak sincs előírva, hogy azt tegye, amit te akarsz!
  Az IMF-EU megengedte, azt teszel, amit akarsz......!
  Ő meg azt teszi, amit ő akar!!!!
  Nekünk kellene pénz.....ők ilyen feltételekkel nem akarnak adni!!!!
  Mindenki élt saját demokratikus jogával!
  De nekünk ettől nem lesz pénzünk!!!!!”
 • 21. Joebacsi70 2012. január 09. 11:09
  „20. Olyanra biztosan ne, aki már egyszer hazudott. Olyanra se, aki emelett tönkretette az országot. Olyanra se, aki kormányban vagy kormánypártban tag volt mondjuk 1945 óta. Mondanám, hogy politikusra se, de akkor tényleg nem maradna alternatíva. Mindenestre ezt a kérdést még ráérsz feltenni magadnak. A fontosabb, hogy tényleg ezeket akartad ? Tényleg így akartad, hogy ezt tegyék ? Legközelebb igyekszem jobban átgondoln a dolgokat ? Nem szavazok program nélküli pártra (nem mintha a hazugság özön jobb lenne) ?
  Esetleg előre közölni kellene a kormány tagjait, hogy tudjuk, mire és kire számíthatunk ?
  Nagyjából felvázolni a terveket, hogy tudjuk, legalább tervek vannak ?
  (Mondjuk új alkotmányt készítünk. Megszüntetjük a MNYP-at. Emeljük a nyugdíjkorhatárt. Adóra nevezzük át a járulékokat. Nem garantáljuk a nyugdíjat. Visszamenőleg törvénykezünk.)
  Valami ilyen formára gondoltam.”
 • 20. nane 2012. január 09. 10:49
  „Valaki okos modja már meg, hogy kire kéne szavazni hogy itt legyen a kánaán?”
 • 19. pancser 2012. január 09. 09:18
  „18. +Valaki"Jobbikos brossurákat ne tessék itt ismertetni. Fogalmatok sincsen mit akartok, bár lehet, hogy csak lábatokat lógatva pénzt keresni, ami még rosszabb mások fölött hatalommal bírni. Az utólsó 3,5 sorod után keress helyet magadnak a pszichiátrián, mint veszélyesen mentális beteg.”
 • 18. Valaki 2012. január 09. 08:21
  „Ez se rossz: Van egy szennyes lepel Európára borítva, a fölénk hazudott demokrácia, amely ideig-óráig talán még képes eltakarni a népek elől a visszataszító valóságot. Azt ugyanis, hogy demokrácia volt-nincs - ha volt egyáltalán valaha -, a nyugati civilizáció egy illúzió rabja már régen. A világon csupán egy furfangosan fényesre és simára csiszolt erőpolitika érvényesül. A szovjet láger egykori országai, népei és nemzetei különösen nagyot veszítettek, hiszen a nyílt diktatúrából vágyakoztak a nyugati demokráciák, jóléti társadalmak, szabadságjogok közelébe, s mire felocsúdtak a nagy rendszerváltó álomból, egy másik rabság sűrűjében találták magukat. A demokrácia leple alatt belopakodott életükbe egy új, addig nem tapasztalt zsarnokság, és ha eddig nem vették volna észre, most napról napra válik világossá, hogy itt a demokrácia csak illúzió, játék az országos homokozókban, hogy lefoglalja valami a népeket, s ha érzik is, legalább ne lássák, hogy mi történik velük.

  Mert lehet-e valóságos demokráciáról beszélni az országokon belül, ha közben az országok gyarmatosítása folyik? Mert mi másnak nevezhetjük azt, amikor idegen erők fokról fokra birtokba veszik mások létfenntartásának, erőforrásainak a javát, eladósítják az országokat, az országlakók nagyobb részét nyomorba taszítják és jogot formálnak arra, hogy belső ügyeikben is ők diktáljanak. ...”
 • 17. nasi12 2012. január 08. 23:01
  „Nagyon megható volt mikor a kormány bejelentette, hogy mindenféle előfeltételek nélkül hajlandó leülni az IMF-el tárgyalni, és erre az MSZP nemzetközi sajtókonferenciát hívott össze.
  Ünnepélyesen bejelentették, hogy a Magyar Kormány szabadságharcát, az IMF és a Nemzetközi hitelintézetek segítségével leverték!
  - - -
  Megható, mikor egy pénzügyi tárgyaláson nem azt szabják feltételül, hogy ezt, meg ezt a gazdasági lépéseket tegyétek meg, és akkor kikecmeregtek a gödörből, hanem pofátlanul zsarolnak.
  Akkor adnak lóvét, ha nem számoltatjuk el Fletyóékat, nem firtatjuk az előző garnitúra korrupcióit, vagy megszüntetjük a diktatúrát, és a sajtóban ismét lehessen büntetlenül hazudni.
  Szerintem is akkora már nálunk a diktatúra, hogy csuda!”
 • 16. rommel 2012. január 08. 21:36
  „EZEK A LIBERÁLIS SZÓCSÖVEK EURÓPA SZÉGYENEI !!!
  A LIBERÁLIS NAGY TŐKE FIZETETT BÉRTOLNOKAINAK A LAPJAI !!!
  AZ MSZP , SZDSZ , LMP , DK PEDIG A MAGYARORSZÁGI JOBB KEZÜK !!!
  IGY MÁR ÉRTHETŐ MINDENKI SZÁMÁRA A TÖRTÉNET !!!”
 • 15. load 2012. január 08. 20:35
  „Egy másik, nem túl hízelgő észrevétel a Human Rights Watch honlapjáról:
  http://www.hrw.org/news/2012/01/06/hungary-reverse-interference-courts-media”
 • 14. load 2012. január 08. 20:19
  „Index:
  A brit Independent vezércikkben foglalkozik Magyarország helyzetével, miszerint az igazságszolgáltatás, a jegybank és a média függetlenségének csorbításával és a választókerületek átalakításával Orbán a tekintélyelvű ellenőrzés új korszakát vezeti be. Emellett a Financial Times, az amerikai Time és brit Guardian is beszámol az elmúlt hetek eseményeiről.
  Enrico Fermi olasz fizikustól egyszer megkérdezték, ha máshol is van intelligens élet az univerzumban, akkor miért nem vették fel a kapcsolatot velünk. "Ők már köztünk vannak. Magyaroknak nevezik magukat", jött rá válasz. Ezzel az anekdotával kezdi mai vezércikkét a brit Independent, majd folytatják: ez a nyelvileg egyedülálló apró közép-európai nemzet számos tudományos és művészeti zsenit adott a világnak, de mint ahogy a brit lap írja, az események az elmúlt két évben sötétebb mellékjelentést is adtak a fenti állításnak.
  A cikk szerint azzal az ürüggyel, hogy teljessé teszik az 1989-ben megkezdett rendszerváltást, a konzervatív miniszterelnök idegen horrort valósított meg Európa szívében, törvényeivel radikális rombolást vitt végbe a demokráciában. Orbán a kétharmados többség birtokában a parlamentben lényegében bármit megtehet, amit szeretne, írja a szerző."De úgy tűnik, hogy nem teljesen emésztette meg a kelet-európai kommunista zsarnokságot ledöntő történelmi mozgás tanulságait" - véli.
  A brit lap szerint lehet ugyan a hátsó ajtón becsempészni és a nemzeti büszkeség, függetlenség és a keresztény értékek helyreállításának nevezni a zsarnokságot, de attól még egész Európa észreveszi, ha egyszer beköszöntött.
  A brit lap szerint mára úgy tűnik, a satnya demokráciai fejlettségű putyini Oroszország vált Orbán mintaképévé. Az igazságszolgáltatás, a jegybank és a média függetlenségének csorbításával, a választókerületek átalakításával és a lojális emberek bebetonozásával a hatalomba Orbán a tekintélyelvű ellenőrzés új korszakát vezeti be, írja a szerző. Felidézi, hogy a miniszterelnök ezt azzal indokolja: a szocialisták 2008-ban a pusztulás szélére taszították az országot.
  De Orbán saját gyógyszerével nemhogy jobban lenne a beteg, Magyarország most a csőd veszélyével kénytelen szembesülni, áll a cikkben. A szerző szerint a mindenáron saját vad útját járó kis ország gőgje akár vicces is lehetne, ha nem lenne ennyire veszélyes.
  A cikk eredetije itt:
  http://www.independent.co.uk/opinion/leading-articles/leading-article-hungary-retreats-from-democracy-6286248.html”
 • 13. Jandex 2012. január 08. 20:12
  „3. szabo1936 2012.01.08. 15:15
  T. Szabó Úr!
  akire Ön gondol nemhogy szakaszvezető de még al-baka-helyettes sem lehetne egy semmirekellő seregben sem!
  /mindenki tudja, hogy hazudik de olyan jó hallgatni <moderálva>, hogy akár éhen is döglünk miatta !/”
 • 12. mc 2012. január 08. 19:31
  „http://profitline.hu/hircentrum/hir/173843/A-koltsegvetesi-hiany-lefaragasa-a-fo-prioritas-Angliaban

  http://ecoline.hu/ecoline/2011/7/1/20110701_olasz_ktgvetes

  http://hazaeshaladas.blog.hu/2011/11/16/messzirol_nezve_a_kovetkezo_domino_franciaorszag

  http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20111122-olli-rehn-az-eu-penzugyi-biztosa-figyelmeztette-magyarorszagot.html

  http://www.gepnarancs.hu/2011/11/az-adossagvalsag-mar-franciaorszagot-is-fenyegeti/

  http://ecoline.hu/ecoline/2011/1/4/20110104_hiany_szlovakia

  http://profitline.hu/hircentrum/hir/224679/A-cseh-allamhaztartasi-hiany-valamivel-kisebb-volt-tavaly

  http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/rekordot_donthet_az_usa_koltsegvetesi_hianya.472111.html

  A bagoly mondja verébnek...közmondás mégiscsak igaz.

  A villamoson utazik egy tajtrészeg ürge. A rázkódás felkeveri a gyomrát és leokádja a mellette utazót.
  Az felháborodik és megkérdez: nem szégyelli magát?
  Mire a részeg: Maga beszél? Nézzen a tükörbe, hogy néz ki!

  Hát ennyi. Az angol 11%,, az USA több, mint bevallott nyolca, meg a Kína felé való eladósodása az nem semmi...Aztán ugat a csatornán, az óceánon túlról meg hergeli a francos franciát, hogy az is keverje a sz@rt.
  A többi pedig liheg csipkedni, mint a baromfiudvarban a sebesseggű csibét.

  Hát erről írjatok! Esetleg olvassatok!

  http://www.google.hu/search?q=Christine+Lagarde&hl=hu&rls=com.microsoft:hu:IE-SearchBox&rlz=1I7GGLL_hu&prmd=imvnso&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=3t8JT7TkDcXbsgbiorGCDw&ved=0CDgQsAQ&biw=1024&bih=490

  Egy ilyen <moderálva> keveri a dolgokat?”
 • 11. load 2012. január 08. 19:30
  „8. Túrabakancs
  "...másfél év alatt még egy háború sem tudna egy nemzetnek gazdasági csődöt eredményezni."
  Látod, a mindenható Orbánnak sikerült.
  A szemed előtt játszódott le.
  Nem vetted észre?”
 • 10. mc 2012. január 08. 19:25
  „http://profitline.hu/hircentrum/hir/173843/A-koltsegvetesi-hiany-lefaragasa-a-fo-prioritas-Angliaban

  http://ecoline.hu/ecoline/2011/7/1/20110701_olasz_ktgvetes

  http://hazaeshaladas.blog.hu/2011/11/16/messzirol_nezve_a_kovetkezo_domino_franciaorszag

  http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20111122-olli-rehn-az-eu-penzugyi-biztosa-figyelmeztette-magyarorszagot.html

  http://www.gepnarancs.hu/2011/11/az-adossagvalsag-mar-franciaorszagot-is-fenyegeti/

  http://ecoline.hu/ecoline/2011/1/4/20110104_hiany_szlovakia

  http://profitline.hu/hircentrum/hir/224679/A-cseh-allamhaztartasi-hiany-valamivel-kisebb-volt-tavaly

  http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/rekordot_donthet_az_usa_koltsegvetesi_hianya.472111.html

  A bagoly mondja verébnek...közmondás mégiscsak igaz.

  A villamoson utazik egy tajtrészeg ürge. A rázkódás felkeveri a gyomrát és leokádja a mellette utazót.
  Az felháborodik és megkérdez: nem szégyelli magát?
  Mire a részeg: Maga beszél? Nézzen a tükörbe, hogy néz ki!

  Hát ennyi. Az angol 11%,, az USA több, mint bevallott nyolca, meg a kína felé való eladósodása az nem semmi...Aztán ugat a csatornán, az óceánon túlról meg hergeli a francos franciát, hogy az is keverje a sz@rt.
  A többi pedig liheg csipkedni, mint a baromfiudvarban a sebesseggű csibét.

  Hát erről írjatok!”
 • 9. zakarias3 2012. január 08. 18:07
  „Nasi12!Nem amerika,nem az imf,hanem a kedves vezíred tette padlóra az országot rekord idő alatt!”
 • 8. Túrabakancs 2012. január 08. 17:59
  „Vanderer! /6/
  Nem kimondottan baloldali, hanem inkább liberális. Ez hidd el sokkal veszélyesebb és sajnálatosabb
  dolog! Páran mindig írják, hogy azért tart itt Magyarország, mert a a Fidesz tönkretette a gazdaságot
  stb... Ez azért sem igaz, mert másfél év alatt még egy háború sem tudna egy nemzetnek gazdasági csődöt eredményezni. Itt a plusz 9000-milliárdos hiány az ami betette a kaput számunkra, ez pedig számadatokkal
  bizonyítható, hogy a szoclib érában keletkezett. A nép majdani haragja nem a Fideszt fogja sújtani, hanem az
  előző brancsét.”
 • 7. Valaki 2012. január 08. 17:53
  „Ezeket a lejárató cikkeket a népszavánál írják, a haveri sajtó meg közzéteszi! Hazugság az egész! :)))”
 • 6. Vanderer 2012. január 08. 17:38
  „Az egész világ baloldali és ellenségünk?Ez tényleg olyan mint az autópályás sztori.”
 • 5. nasi12 2012. január 08. 17:27
  „Azoktól, akik Trianon bűntettét véghezvitték velünk, hogyan is várhatnánk segítséget?
  Országunk rendben fizette eddig a Gyurcsány által felvett brutális hiteleket, bemutatták, hogy a következő részletekre is már meg van a pénz, sőt soha nem látott összegeket zároltak tartalékként, mégis államcsődről cikkeznek Európa baloldali médiáiban.
  A kérdés:
  Amerika, az IMF, és Európa pénzügyi hatalmasságai, képesek-e tönkre tenni egy országot, (hazánkat) és annak lakosságát, kicsinyes politikai megfontolásból?”
 • 4. BsBe 2012. január 08. 16:45
  „A klasszikus vicc jut még eszembe:
  Az M7-esen megy egy autó, és a rádióban egyszer csak bemondják: "Vigyázat az M7-esen egy őrült szembe megy a forgalommal!" Mire a söfőr körbenéz: "Mi az, hogy egy? Mind!"”
 • 3. szabo1936 2012. január 08. 15:15
  „1.Jandex
  Tisztelt uram it nem az orvoshoz kel fordulni hanem a szavazo urnahoz,Amig a magyar tarsadalom olyan partokat valasztanak meg {nagy tobsegel} akiknek a vezetojuket egy normalis hadseregben eben bele ertem a Francia idegen legiot is 5 ev alat meg szakaszvezetoknek sem leptenenek elo akor mit lehet ilyen emberektol elvarni,hogy egy 10 milliios orszagot tudjak iranyitani.
  Szep uj evet kivanok maganak.
  Tiszteletel A.Szabo”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízelvezető csatornába borult egy autó Nagyecsednél: meghalt a 24 éves férfi

Egy ember meghalt, egy másik súlyosan megsérült, amikor autójukkal vízelvezető csatornába borultak… Tovább olvasom