Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Magyarország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól

Magyarország kikerült a túlzott mértékű költségvetési hiány miatt ellene 2004 óta folyó eljárás alól.
20:40 - Szakértők: a döntés kormány következetességét bizonyítja, jót tesz az ország hírnevének

Törő Csaba, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa szerint a magyar kormány alkalmazkodóképességét és következetességét bizonyítja, hogy az uniós pénzügyminiszterek (Ecofin) pénteken úgy döntöttek: megszüntetik a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárást, ugyanakkor a siker politikai hatása szerinte korlátozott. Vida Krisztina, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa a döntés következményei közül kiemelte: nemcsak az ország hírnevének tesz jót, hanem "a pénztárcánknak is", mivel így már nem fenyeget az a veszély, hogy uniós támogatásokat vonjanak meg Magyarországtól.

Törő Csaba az MTI-nek kifejtette: a döntés belpolitikai üzenete az, hogy nem voltak hiábavalóak a kormány takarékossági intézkedései. Most látszik, hogy ezeknek volt értelmük, hiszen Magyarország végül kikerült az eljárásból.

A szakértő kiemelte: nemzetközi, uniós szempontból is jelentős a fordulat az EU pénzügyminisztereinek döntése, ugyanis azt bizonyítja, hogy a kormány fegyelmezetten és következetesen, "mindenfajta politikai nézeteltérések és támadások közepette is" megtette a deficit leszorításához szükséges lépéseket. Azt mutatja, hogy a kormány ragaszkodott a céljaihoz, mert megértette, cselekednie kell, hogy megszűnjön a túlzottdeficit-eljárás jelentette nyomás - mondta. Hozzátette: az is leszűrhető ebből az eredményből, hogy Magyarországon "van politikai fegyelem, és van gazdasági következetesség".

Bármennyire vannak is más témákban viták Magyarország és az EU között, azt az uniónak el kellett ismernie, hogy "lehetséges ilyen nehéz körülmények közepette is sikeres gazdaságpolitikát folytatni", amelynek az árát "itthon tudta vállalni a kormány", kifelé pedig megmutatta, hogy minderre a saját erejéből képes - mondta. Megjegyezte: látható, hogy a kormány "rugalmas alkalmazkodásra" képes, így ha vannak is nézeteltérései az EU-val, ezt a teljesítményt már nem lehetett elvitatni tőle.

A kutató ugyanakkor úgy látja, a pénteken elért siker politikai hatása korlátozott. Kifejtette: annak, hogy most elismerték a magyar kormány erőfeszítéseit, nincs közvetlen hatása más, sokkal inkább politikai vagy jogi jellegű vitákra, mert azokat külön kezelik. A többi kérdésben külön meg kell vívni a szükséges csatákat - közölte. Hozzáfűzte: "egy listán szerepelnek, mert magyar ügyek", de nem kapcsolódnak egymáshoz.

Törő Csaba szerint az EU-ban az egyes tagállamok esetében eltérően értékelnek egy konkrét helyzetet és az abból kiolvasható tendenciákat, folyamatokat. A magyar ügyek abban hasonlítanak egymásra, hogy általában "a lehető legrosszabb olvasatot és a lehető legóvatosabb álláspontot" fogadják el az unióban, nem optimistán, hanem más tagállamokkal összehasonlítva "mindig inkább gyanakvóbban, barátságtalanabbul és szigorúbban" értelmezik a helyzetet - magyarázta.

Vida Krisztina az Ecofin döntésével kapcsolatban úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy Magyarország kilenc évig ült "a szégyenpadon", folyamatosan meghosszabbították a számára előírt határidőket, ami nem vet jó fényt egy országra.

Ilyenre korábban nem volt példa, ezért "már tényleg itt volt az ideje", hogy az ország kikerüljön az eljárás alól. Ez nemcsak az ország hírnevének tesz jót, hanem "a pénztárcánknak is", hiszen így már nem fenyeget az a veszély, hogy uniós támogatásokat vonnak meg Magyarországtól - mutatott rá.

Kiemelte, a válság miatt szigorúbbak lettek a fiskális szabályok, így az EU valóban életbe lépteti a pénzügyi szankciókat. Míg korábban "mindenkinél egy darabig szemet hunytak", az euróövezet tagjaira akár a GDP 0,2 százalékát kitevő pénzbírságot szabhatnak ki, ha nem tudják az államháztartási hiányt három százalék alá szorítani - magyarázta.

A szakértő szerint a pénzpiacoknak is kedvező üzenet Magyarország sikere, és politikai szempontból is fontos, azt mutatja, hogy az ország "stabilan áll a lábán", és a fiskális mutatói megfelelőek.

Vida Krisztina úgy fogalmazott, egyes tagállamok "hosszabb kifutási időt kapnak, hogy rendbe tegyék a költségvetésüket", viszont korábban még nem volt rá példa, hogy egy ország olyan hosszú ideig álljon az eljárás alatt, mint Magyarország, és sokáig nem történt kedvező változás a gazdasági helyzetében. Ráadásul - Görögországhoz hasonlóan - Magyarország korábban valótlan adatokat közölt a költségvetéséről - mondta. Véleménye szerint ez a többi országhoz képest súlyosbította Magyarország helyzetét.

A kutató reméli, hogy Magyarország most már azonos megítélés alá esik a többi tagállammal. A magyar kormány bizonyított: három egymást követő évben három százalék alatt tudta tartani a költségvetési hiányt - hangsúlyozta. Hozzátette: "most nem kell attól félnünk", hogy ismét elindul az eljárás Magyarország ellen.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az EU-tagállamok pénzügyminisztereinek döntését ismertetve pénteken közölte: megszüntették a Magyarország ellen a túlzott mértékű költségvetési hiány miatt 2004 óta folyó eljárást. A tárcavezető szavai szerint Magyarország rendbe tette az államháztartását, és "ma mentesült az eljárás hatálya alól". Az Ecofin pénteki döntésével formai értelemben is pont került az ügyre, és a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése haladéktalanul - az EU hivatalos lapjában való megjelenéssel egy időben - hatályba lép.


15:40 - Fidesz: ez a magyar emberek és vállalkozások sikere

A Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja pénteken nyilatkozatban üdvözölte az uniós pénzügyminiszterek tanácsának (Ecofin) döntését, aminek révén megszűnik a Magyarországgal szemben 2004 óta folyt túlzottdeficit-eljárás.

A fideszes EP-képviselők szerint az ország "lekerül arról a szégyenpadról, ahová a Gyurcsány-Bajnai-kormányok juttatták. A mai bejelentés elismerése a magyar kormány és a magyar polgárok által az államháztartás konszolidációja érdekében az elmúlt években megtett erőfeszítéseknek".

"A Gyurcsány-Bajnai kormányzás hazánkat a térség leggyengébben teljesítő sereghajtójává, súlyos gazdasági és szociális válsággal küzdő országává züllesztette 2010-re" - olvasható a képviselőcsoport nyilatkozatában.

A magyar néppártiak szerint a pénteki bejelentés "egyértelmű üzenet Európából: Magyarország rendbe tette pénzügyeit, ismételten stabil költségvetési politikát folytat. Európa bízik a magyar kormány intézkedéseiben, bízik a magyar gazdaságban és elismeri a magyar polgárok által hozott áldozatokat. A nemzetközi pénzpiac erősödő bizalma szintén azt mutatja, az ország stabil lábakon áll".


15:05 - Megszüntették a Magyarország ellen a túlzott mértékű költségvetési hiány miatt 2004 óta folyó eljárást - közölte pénteken Luxembourgban újságírókkal Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, az EU-országok pénzügyminisztereinek (Ecofin) döntését ismertetve.

"A pénzügyminiszterek tanácsa az előbb hozta meg azt a döntést, amelyre Magyarország már oly régóta várt" - mondta a miniszter pénteken, kora délután, hozzátéve: a döntés egyhangú volt, ellenvéleményt senki nem nyilvánított. "Minden miniszter kollégám támogatta, hogy Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól kilenc év után mentesüljön."

Az Európai Bizottság május végén javasolta, hogy szüntessék meg a Lettország, Litvánia, Magyarország, Olaszország és Románia elleni túlzottdeficit-eljárást, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország és Szlovénia esetében pedig hosszabbítsák meg azt a határidőt, amelyen belül Brüsszel elvárja az államháztartási hiánynak a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá csökkentését. A bizottság emellett azt is kezdeményezte, hogy Belgiumot figyelmeztessék, hogy elmaradásban van a hiány lefaragása tekintetében vállalt kötelezettségeihez képest, Máltával szemben pedig indítsák meg újra a legutóbb tavaly decemberben megszüntetett túlzottdeficit-eljárást. Az Ecofin most mindezeket a bizottsági javaslatokat jóváhagyta.

"Ebben a döntésben benne van az elmúlt évek jelentős államháztartási javulása, benne van az adósság mértékének a csökkenése, benne van az (...), hogy a deficit mértékét sikerült három százalék alá leszorítanunk, és - ezzel kellett volna kezdenem - ebben benne van az elmúlt három év munkája, az ország lakosságának a munkája, hiszen ebben nagyon komoly szerep hárult a lakosságra, a közvéleményre, hogy ezek az intézkedések sikeresek legyenek" - fogalmazott Varga Mihály.

A miniszter szavai szerint Magyarország rendbe tette az államháztartását és "ma mentesült az eljárás hatálya alól".

Az Ecofin pénteki döntésével formai értelemben is pont került az ügyre, és a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése haladéktalanul - az EU hivatalos lapjában való megjelenéssel egy időben - hatályba lép.

Varga Mihály hangsúlyozta: Magyarország nem csupán elérte ezt az eredményt, hanem igyekszik meg is védeni.

"Az a cél, hogy Magyarország a következő hónapokban ne csússzon vissza az eljárás hatálya alá, ne kerüljön Málta vagy más hasonló ország sorsára" - utalt a magyar miniszter arra, hogy a dél-európai szigetországgal szemben viszonylag rövid idő után újraindították a túlzottdeficit-eljárást.

Az Ecofin-tanácskozásról közzétett hivatalos tájékoztatás emlékeztet: Magyarországot 2004 júliusában szólították fel, hogy 2008-ig korrigálja a hiány mértékét. Ezután többször is kitolták a határidőt. Tavaly tavasszal Brüsszel kilátásba helyezte azt is, hogy 2013-tól felfüggeszti a kohéziós pénzek folyósítását, nyáron azonban az újabb magyar intézkedések hatására ez a veszély elhárult. Az idén májusi uniós értékelés szerint az immár 3 százalék alatti magyar deficit jövőre is a határérték alatt marad, a túlzott mértékű hiányt tehát az ország korrigálta.

A luxembourgi ülésen megvitatták az Európai Bizottság által kidolgozott idei gazdaság- és pénzügy-politikai országspecifikus ajánlásokat is.

"Magyarország vitatja a bizottsági előterjesztést. Több olyan pont is van, energiaadóra, adózásra vonatkozóan, vagy különösen az igazságszolgáltatásra vonatkozóan, amellyel nem értünk egyet" - mondta ezzel kapcsolatban Varga Mihály az MTI tudósítójának kérdésére. Hozzátette, magyar részről az ülésen jelezték: e tekintetben a jövő héten, június 27-28-án tartandó brüsszeli EU-csúcson kezdeményezéssel fognak élni.

Varga Mihály később, magyar újságírókkal beszélgetve - a bizottsági országspecifikus ajánlásokkal kapcsolatos magyar kifogásokat részletezve - elmondta: Budapest fenntartja a jogát a különböző (így banki, energetikai, távközlési) szektorális adók mértékének, valamint az energiaáraknak a meghatározására, és egyúttal visszautasítja a magyar igazságszolgáltatással kapcsolatban tett bizottsági bíráló megállapításokat.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény a bírák nyugdíjazásának és az ügyáthelyezésnek a kérdését is felvetette, ami Varga szerint nehezen illeszthető a gazdasági természetű ajánlások közé. A nemzetgazdasági miniszter - mint elmondta - az ülésen Olli Rehnnek, az Európai Bizottság gazdasági-pénzügyi alelnökének válaszolva visszautasította az arra való utalást, hogy Magyarországon kimutatható lenne gazdasági természetű vitás kérdésekben a kormány mellett részrehajló bírói ítélkezési gyakorlat.

A magyar kifogásokat a június végi EU-csúcson egyoldalú magyar külön nyilatkozatban kívánják összefoglalni, és a magyar fél - közölte Varga Mihály - szükség esetén vétójogával is kész lesz élni, ha nem sikerül közösen elfogadható szöveget kidolgozni. Megjegyezte, az egyik eddigi vitaterületen, nevezetesen a foglalkoztatás bővítése kérdésében már született ilyen, közösen elfogadható formula: mind Brüsszel, mind Budapest fontosnak tartja, hogy a közmunkaprogram mellett más foglalkoztatási prioritások is előtérbe kerüljenek, mint például a fiatalok foglalkoztatásának elősegítése.


12:22 - Péntek délelőtt Luxembourgban megkezdődött az EU-országok pénzügyminisztereinek tanácskozása (Ecofin), amelynek egyik napirendi pontja a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése Magyarország és további négy tagállam vonatkozásában.

Az értekezleten Magyarországot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter képviseli.

Az Európai Bizottság május végén azt javasolta, hogy szüntessék meg a Lettország, Litvánia, Magyarország, Olaszország és Románia elleni túlzottdeficit-eljárást, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország és Szlovénia esetében pedig hosszabbítsák meg azt a határidőt, amelyen belül Brüsszel elvárja az államháztartási hiánynak a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá csökkentését.

A bizottság emellett azt is kezdeményezte, hogy Belgiumot figyelmeztessék, elmaradásban van a hiány lefaragása érdekében vállalt kötelezettségeihez képest, Máltával szemben pedig indítsák meg újra a legutóbb tavaly decemberben megszüntetett túlzottdeficit-eljárást.

Magyarország ellen folyik a leghosszabb ideje - 2004-es EU-csatlakozása óta - ilyen eljárás. Az uniós tagállami kormányokat képviselő tanács először 2008-as határidőt adott arra, hogy Magyarország fenntartható módon 3 százalék alá csökkentse a deficitet. Ezt a határidőt a pénzügyminiszterek tanácsa többször kitolta.

Most a miniszterek mentesítő döntésének meghozatalát kora délutánra várják, érdemi vitára a túlzottdeficit-eljárások témájával kapcsolatban nem számítanak Luxembourgban.

Szintén az Ecofin-ülés témája Lettország jövő év elején várható euróövezeti csatlakozásának megvitatása, illetve azoknak a szabályoknak a kialakítása, amelyek figyelembe vételével a jövőben uniós tőkeinjekciót lehet majd nyújtani a bajba került bankoknak. Emellett áttekintik az Európai Bizottság idei országspecifikus ajánlásait is a gazdaság- és pénzügypolitika területén.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. Demalgon 2013. június 24. 21:30
  „Csak óvatosan, mert ha meghallja, hogy emlegeted rágalmazási pert akaszt a nyakadba, hogy milyen jogon veszi szájára az, aki még iskolába sem járt, úgyhogy pszt.”
 • 56. Mazzola 2013. június 24. 19:58
  „55. Demalgon 2013.06.24. 19:26
  Te,milyen tudomanyt kamatoztatsz???? es hol ??? En fogadok ,hogy te vagy a sorsjegy-arus a movari Teszkoban.”
 • 55. Demalgon 2013. június 24. 19:26
  „mázika, szegény aluliskolázott mintapéldánya annak, hogy hova fejlődhet egy ember, ha nem részesül megfelelő oktatásban és nevelésben. Milyen hatósági lapok? Ki beszélt itt újságról? Szegényem, nem csak hű példája vagy annak, hogy csőd vagy az oktatásban, de ráadásul súlyos szövegértési problémákkal is küzdesz. Nem tudom, hogy ez utóbbi javitható, félek attól, hogy nem. Sajnos köztudott, hogy bármilyen módon sérült emberek deviáns viselkedési formákat produkálnak önnön komplexumaiból fakadó tünetek egyhitésére. Ugyanakkor a hülyeség szó egy oktatási zsákutca szájából dicséretnek minősül minden józan gondolkodó számára. Mert problematikus viselkedésed hűen tükrözi, hogy irigységből aberrált viselkedésed minden olyannal szemben, aki eredményes úton módon szerzett tudást, és azt a mindennapi életben kamatoztatja. Talán még nem késő beülni az iskolapadba. Vagy esetleg te is 8 év alatt végezted el az első osztályt?”
 • 54. Mazzola 2013. június 24. 18:06
  „49. Demalgon 2013.06.24. 07:39
  Te Demagog ,te mar tenyleg bezsongtal. Te szegeny hivatalos ,hatosagi-lapok buvara.Tudod a tulsok hatosagi
  laptol is gyorsan bekerülhetsz a phsihiatriara.Menj es nezesd meg magadat mert a tünetek mar igencsak
  aggasztoak. "" hogy aki valamiben hiányt szenved az sose a saját hibáját ismeri be, hanem mindenki mást tart kevesebbnek önmagánál."" Te ezzel a mondattal lelöted a hülyeseg trofeajat.!! Tanuld meg mar magadat szabatossan
  kifejezni. Es most mehetsz kapalni,te rizling-kedvelö.”
 • 53. Valaki 2013. június 24. 17:12
  „Közép-kelet Európa Moszkvában kezdődi debika. :)))

  Buktál föciből iss!”
 • 52. Demalgon 2013. június 24. 16:18
  „közép-kelet európa, kelet-európa, különbség formális valagi, te és kompániád tesztek a "leminősitésről", hogy már csak kelet-európaként tekintsenek ránk. Szerintem ülj be még egy műszakra a sor mellé, hogy legalább értelmes is legyen létezésed.”
 • 51. Valaki 2013. június 24. 14:19
  „37. machers

  Libernyák gyökereid kelet-európázzák Magyarországot! :)
  Te jól vagy ott bukarestiben?”
 • 50. Demalgon 2013. június 24. 07:43
  „Ja igen, és annyit mázi, ha te, mint tudatlan és tanulatlan florai kellék fizetett médiának nevezi a KIM, Complex és egyéb hivatalos oldalakat, amelyek messze nem mondhatók médiának, gyakorlatilag körbe kürtölöd, hogy mennyire tudatlan vagy, és mennyire halvány fingod sincs semmiről. Hülye gyerekek blogjára, és egyéb lapokra 99,5%-ban ti szoktatok hivatkozni, ergo akkor kivel szemben állja meg a helyét a feltételezésed? Az ilyen bors és blikkszintű egyedekkel szemben, mint te.

  Én meg maradok a hivatalos hatósági oldalak által nyújtott adatoknál.”
 • 49. Demalgon 2013. június 24. 07:39
  „mázi, volt lehetőség ahhoz, hogy fejlődj, több legyél, tanulhass. Az, hogy a sötétséget választottad a tanulás helyett és megragadtál egy fejletlenségi szinten, azért senki más nem felelős, mint te. Büdös volt a tanulás? Akkor vállald fel, hogy tudatlan, aluliskolázott, gyakorlatilag hülye vagy ahhoz, amiről beszélsz. De ugyebár köztudott, hogy aki valamiben hiányt szenved az sose a saját hibáját ismeri be, hanem mindenki mást tart kevesebbnek önmagánál.

  Ahogy mondtam: a zuhanás is a repülés egy formája.”
 • 48. machers 2013. június 23. 22:53
  „47. Mazzola 2013.06.23. 22:41
  Ha gondolod, "privátban" szívesen megosztom veled a körülményeimet - csinálok egy email címet - de ezek nem tartoznak a fórum nyilvánosságára.
  A BM-hez annyi közöm van, hogy néha megbüntetnek. Rokkantnyugdíjas pedig a mai Magyarországon (sem) szeretnék lenni.”
 • 47. Mazzola 2013. június 23. 22:41
  „46. machers 2013.06.23. 21:57
  Te Makers ,aruld nekem mar el ,hogy te mivel is foglalkozol amiböl te olyan jol megtudsz elni.Mert en mindig abbol indultam
  ki, hogy te nyugdijazott BM-es vagy, vagy esetleg rokkant-nyugdijas.Ezek utan enis elfogom arulni ,hogy en miböl
  elek.De tutira ,hogy elfogod dobni az agyadat. Különben nemvagyok vilagcsavargo. Egyhejen elek egy 2 szintes
  villaban 150 m2 plusz 50 m2 Attelie. De itt a forumon tudok csak ugy mulatni mint valaha fiatal koromban.Különben
  az egesz vilag untat.Joccakat ,szep almokat....”
 • 46. machers 2013. június 23. 21:57
  „45. Mazzola 2013.06.23. 21:36
  Bizony, jól látod. Bár inkább többször "pendülünk" egy húron, mint néha. Tekintettel arra, hogy még a büdös életben nem találkoztunk, valószínűleg ennek oka van. De ez most mellékes.
  Fájdalom, de megint lyukra futottál. Az általam idézett szómagyarázatok - bár megy séróból - nem a wikipédiából származnak.
  Nyugodj bele! Képes vagyok saját gondolatokat alkotni. Ezt csinálom naponta, mert ebből élek. Kösz, elég jól. Tekintettel arra, hogy nem most másztam le a meggyfáról, és a munkám során elég sok emberrel találkozom az országban-világban, jól látok összefüggéseket.
  Ez a képesség belőled teljes mértékben hiányzik. Téged maximum az" élet iskolája" tanított, és ez mondjuk látszik is rajtad. Sem tárgyi tudásod, sem intelligenciád nincs ahhoz, hogy itt próbálj meg észt osztani. Ettől függetlenül tedd nyugodtan! Jogod az van hozzá, hogy ökörségeket írogass. Ilyenkor mindig megnevettetsz. Tartok tőle, hogy másokat is. De ez már legyen a te bajod.”
 • 45. Mazzola 2013. június 23. 21:36
  „43. machers 2013.06.23. 13:27
  44. Demalgon 2013.06.23. 13:40
  Hogy ti milyen egyhuronn pendültök,neha ugyerzem itt magam mint vakok közt az egyszemü,mint a dilihazba
  az egyetlen normalis amelyiken a bolondok röhögnek.A ti fejetek üres amit azon eszlelek ,hogy allandoan a viki-
  pediaban kerestek mindent.Az egesz megjatszott tudas az internettbe van.a fejetek meg kong az üressegtöl.
  Nem lattok att összefügeseken csak az anyagot keresitek a net-ben.Az ilyen embert nevezik ostobanak.
  Ha te nem vagy kepes sajat gondolatokat alkotni,akkor elvagy veszve e vilagba. Mert a media meg a sajto
  az itt csak fizetett firkaszok .Azt irjak amiert öket megfizetik !!! Ugy hogy idd tovabb a rizlinget es töprenkedj
  el nyomorusagodon.”
 • 44. Demalgon 2013. június 23. 13:40
  „Az, hogy a számok mögötti jelentést mázi nem ismeri az az ő hiányossága
  Az, hogy a disszidenseket differenciálja és meghatároz egy kategóriát, mindenki mást, aki hasonlóan járt el, de nem tartozott az ő általa meghatározott kategóriába semminek nevezi, az szintén az ő tudatlansága

  Amikor volt lehetőség tanulni (bár még most sem késő) nem éltél vele. Oktatási hiányosságokat meg nem kellene nagy dobra verni, mert nem minden hiányosság a tudásban a tanár felelőssége. Tessék tanulni, és fejleszteni magad (van hová), mielőtt olyanban alkotsz véleményt mázi, ami meghaladja jelenlegi szinted.”
 • 43. machers 2013. június 23. 13:27
  „42. machers 2013.06.23. 12:57

  41. Mazzola 2013.06.23. 12:28
  A "tuskó" példáért utólagosan megkövetlek!”
 • 42. machers 2013. június 23. 12:57
  „41. Mazzola 2013.06.23. 12:28
  El kell, hogy keserítselek!
  Nem bosszantottál fel. Sőt! Most éppen rajtad röhögünk a baráti társasággal. Ja, absztinens vagyok.
  Fájdalom, de a" kozmopolita" szó görög eredetű szóösszetétel. Éppen ezért az eredeti görög írásmód szerint "k"-val írandó. Aztán ez alakul a használó nyelv szabályai szerint.
  A disszidens jelentése már közel áll az általad leírtakhoz:
  "Meghatározás. A disszidencia kifejezés a nemzetközi szakirodalomban a hivatalos politikával, különösen a tekintélyelvű (autoriter) vagy totalitárius állam politikájával szembeni, ellenzéki megnyilvánulások sajátos formáira utal. Ilyen értelemben Közép- és Kelet-Európa kommunista államaiban ez volt az ellenállás és tiltakozás egyetlen formája több mint három évtizeden át."
  Ezt használták - átvitt értelemben - azokra is akik - mint te - összecsomagoltak, majd elhagyták a hazájukat.
  Az átvitt értelemben használt szavak használata megőrzi az eredeti jelentést, de módosítja is azt.
  Pl. amikor azt mondom rád, hogy "tuskó", akkor tökéletesen tudja mindenki, hogy nem a kivágott fa földben maradt gyökerére, és a földből kiálló, megmaradt részére, hanem egy stílustalan, okoskodó, tudás nélküli személyre gondolok.”
 • 41. Mazzola 2013. június 23. 12:28
  „40. machers 2013.06.23. 12:08
  Te Makers ,latom ,hogy sikerült tegedet felbosszantanom.( a cozmopolit-at c.vel irjak) en tisztaban vagyok vele,
  hogy neked az eszed valahol a rizlingtöl jött meg !! Sajnos nem vagyok "diszidens" tudod te a gyaltalan a szo jelenteset???
  Elmagyarazom a diszidens egy iro,müvesz ,ertelmisegi-rezsim-kritikus.akit a hazajabol szamüznek a politikai nezetei
  vegett.Ez egy nagy kitüntetes valakinek ,ha azt mondjak rola ,hogy egy diszidens.Az a szo meg ,hogy diszidazni,
  csak a buta kommcsi kitalalasa .Mert a szo ertelmetlen önmagaba. Na most ihatsz egy pofa rizlinget!”
 • 40. machers 2013. június 23. 12:08
  „39. Mazzola 2013.06.23. 11:50
  "Tehat probalkozz egyszer mar az eszedet is hasznalni..."
  Nyugi, azt teszem. Bár elmondható lenne ez rólad is. Hogy nem ezt teszed, az tökéletesen látszik a hozzászólásaid minőségéből. Neked ezekhez a megnyilvánulásokhoz sem tudásod, sem eszed sincs. Ezzel együtt toldd nyugodtan.
  "Te makers,en nem hagyom magam szamokkal felrevezetni.Tudod szamokat lehet irni a papir az mindent eltür."
  Ezt az elmés megállapításodat nyugodtan kiterjeszthetjük a betűkre is. Főleg azokra, amelyeket te próbálsz több-kevesebb sikerrel egymás mellé rakosgatni.
  Színesíted a fórumot.
  Hogy mikor, mivel foglalkozom azt nem egy disszidens (kozmopolita) világcsavargó fogja nekem megmondani. Ahhoz neked sokkal korábban kellett volna felkelned.”
 • 39. Mazzola 2013. június 23. 11:50
  „34. machers 2013.06.23. 09:59
  Te Makers 1 most te ne a Berluskonival foglalkozz ,meg ne a neger törzsfönökre Konga-Konga-ra hivatkozz,hanem
  maradj csak az itteni temanal.Te melleduma.”
 • 38. Mazzola 2013. június 23. 11:45
  „33. machers 2013.06.23. 09:55
  Te makers,en nem hagyom magam szamokkal felrevezetni.Tudod szamokat lehet irni a papir az mindent eltür.
  Tehat probalkozz egyszer mar az eszedet is hasznalni ,ha meg a rizling elnem vitte.Es ne csak holmi kitalalt
  szamokra guvvazd a szemed.”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ pénteki nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a június 21-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom