Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Magyarország is él a kedvezményes áfa lehetőségével

A kormány kedden döntött: élni kíván az otthonápolás, a lakásfelújítási szolgáltatások, valamint a kis értékű szolgáltatások területén a kedvezményes áfa alkalmazásának lehetőségével 2010. december 31-ig.
Keddi ülésén a kormány elfogadta a Pénzügyminisztérium javaslatát, azaz felhatalmazást adott arra, hogy március 31-ig Magyarország bejelentse Brüsszelben, hogy élni kíván egyes területeken a kedvezményes áfa alkalmazásának lehetőségével - közölte Veres János pénzügyminiszter kedden.

Az ügy előzménye, hogy az Európai Bizottság, illetve az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyminisztereinek Tanácsa (ECOFIN) egyetértett azzal, hogy a korábbi kilenc tagország után az újonnan csatlakozott országokban, illetve az egész integrációban lehetővé váljon bizonyos élőmunka-igényes szolgáltatások kedvezményes áfakörbe való sorolása.

Az Európai Bizottság az egyes tagállamoknak öt olyan szolgáltatást javasolt erre, amelyből a tagállamok választhatnak. A pénzügyminiszter korábban elmondta: idén január 24-én nyílt meg annak a lehetősége, hogy az újonnan csatlakozott 10 ország is azon tagállamok körébe lépjen, amelyek egyes, magas élőmunka-igényű ágazatok esetében kedvezményes áfakulcsot alkalmaznak. Korábban az EU kilenc tagállama ideiglenes jelleggel érvényesíthette ezt, ennek határideje előbb 2003 végén, majd 2005 december 31-én járt le.

Az ECOFIN a közelmúltban úgy döntött, hogy az élőmunka-igényes területeken a kedvezményes kulccsal történő adózást 2010 december 31-ig meghosszabbítja, és eddig a határidőig mind a 25 tagállam kiterjesztheti az érintett ágazatokra a kedvezményes áfáztatást úgy, hogy az unió 6-os áfadirektívájának K-mellékletében szereplő öt tevékenység közül választhatnak a tagországok.

Ezen öt tevékenység közé esik a kisebb javítási szolgáltatások (például kerékpárok, cipők és bőráruk javítása), a magánlakások felújítása és javítása, az ablaktisztítás, a takarítás magánháztartásokban, a házigondozói szolgálat, valamint a fodrászat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozihalál még nem fenyeget

Évek óta egyre kevesebben járnak moziba hazánkban – akárcsak a világon mindenhol. A… Tovább olvasom