Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Magyarország helyesen kezelte a madárinfluenzát

Egyetért az Európai Unió betegségmegelQzési és -ellenQrzési központjának igazgatója azzal az európai bizottsági értékeléssel, hogy Magyarország helyesen kezelte az év elején felbukkant madárinfluenzát.
Jakab Zsuzsanna úgy vélte, Magyarország kiválóan megállta a helyét. Elmondta, teljesen elhibázottnak tartotta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Magyarországról származott az Egyesült Királyságba behurcolt madárinfluenza. „Erre semmilyen tudományos bizonyítékot nem láttam” – szögezte le.
A stockholmi székhelyq Európai BetegségmegelQzési és -ellenQrzési Központ (ECDC) igazgatója azért járt Brüsszelben, hogy az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságában ismertesse azokat az erQfeszítéseket, amelyeket a központ tesz egy esetleges világméretq influenzajárvány (pandémia) elleni védekezés érdekében. Hangoztatta: bár az ECDC 2–3 évet jelölt meg, mire az EU-tagországok elvégzik a teljes felkészülést e téren, az EU már ma is a világon a legfelkészültebb régiónak számít. „Az unió már elért egy olyan szintet, amellyel sikerrel tud bármilyen pandémiás vírussal megküzdeni, (...) ma is készen áll arra, hogy ha elindul a járvány, megfeleljen a kihívásoknak” – vélte.
Kiemelte azt is, hogy Magyarország a pandémiás felkészülésben nemzetközi összehasonlításban is jól áll. Mint mondta, a stockholmi központ munkatársai minden EU-tagországot végigjárnak, és átnézik a felkészülési tervet. Magyarországon már voltak, és nagyon pozitív véleményt alakítottak ki – szögezte le Jakab Zsuzsanna.
A témával foglalkozó jelentésben a központ – a felkészülés befejezése érdekében – további erQfeszítéseket szorgalmazott a lakosság védQoltásokkal történQ ellátása, a vírusellenes készítmények terjesztési rendszerének javítása, a madárinfluenza-vírus terjedésével kapcsolatos kutatások és az EU-tagországok közötti együttmqködés javítása terén. Jakab Zsuzsanna most úgy értékelte, hogy az EP-képviselQk is pozitívan fogadták a területen a központ részérQl elvégzett munkát.
Magyarország jól áll a fertQzQ betegségek kezelésében, hiszen megfelelQ közegészségügyi-járványügyi rendszerrel rendelkezik.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kellQen felkészült – tette hozzá Jakab Zsuzsanna. Hangsúlyozta: elengedhetetlen, hogy ez megmaradjon a most tervezett reformok kapcsán is, vagyis ne csökkentsék az ország közegészségügyi biztonságát.
Mint mondta, nagyon örült annak is, hogy a kormány úgy döntött, a hét regionális biztonsági laboratórium, amely Magyarországon EU-pénzbQl épült, megmarad állami tulajdonban. Fontosnak tartja az igazgató, hogy azon intézetek irányítása, amelyek az uniós feladatok döntQ többségét ellátják – mint az Országos Epidemiológiai Központ vagy a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal –, az egészségügyi, az agrár- és a gazdasági tárca szoros együttmqködésén alapuljon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres főpróba az EB előtt

sportlövészet

A Szlovákiában rendezett nagydíjon, mely a március közepén kezdődő… Tovább olvasom