Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Magyarország bírálói túl gyorsan ítélkeznek a FT szerint

Az új médiatörvényre adott heves reagálások nem térítik el Magyarországot attól, hogy európai uniós elnökségének kritikus kérdésére, az EU gazdaságpolitikájára összpontosítson - írta a Financial Times című brit napilap által pénteken "Magyarország bírálói túl gyorsan ítélkeznek" címmel közölt cikkében Orbán Viktor miniszterelnök.

A brüsszeli uniós illetékesek kedvenc lapjának tartott újságban a kormányfő leszögezte: világossá kell tenni, hogy Magyarország soros EU-elnökként talán minden eddiginél elkötelezettebb az unió demokratikus értékei mellett, amelyekben az EU ereje rejlik. A törvény elfogadása utáni éles reakciók a szöveg ismeretének teljes hiányán alapultak - fogalmazott Orbán, megismételve, hogy a jogszabály az uniós értékekre épül, és megfelel a XXI. század reformtörekvéseinek.

A luxemburgi külügyminiszter viszont a Die Welt című konzervatív német újságnak nyilatkozva cselekvésre szólította fel az Európai Bizottságot.
Jean Asselborn szerint a testületnek "érvényt kell szereznie a sajtószabadságnak és a szabad véleménynyilvánítás jogának. Nyilvánvaló, hogy a magyar médiatörvény alapvető demokratikus szabályokat sért, elsősorban az Európai Unió alapjogi chartájának 11. cikkét."

A luxemburgi politikus szerint a tét az EU szavahihetősége. A közösség csak akkor lehet szavahihető, ha kifelé azt képviseli, amit belülről átél. "A sajtónak kell a kormányt ellenőriznie, nem pedig a kormánynak a sajtót" - jelentette ki. Asselborn úgy vélte, hogy "Magyarország rendkívül veszélyes útra lépett, amely eltávolítja a demokráciától."

A Die Welt újságírója egyébként - diplomatákra hivatkozva - tudni véli, hogy az Európai Bizottság elnöke pénteki budapesti látogatása alkalmával "a színfalak mögött élesen bírálni fogja a magyarok eljárását. Kifelé ugyanakkor még meglehetősen barátságos arcot vág a brüsszeli hatóság. Barroso - akinek személyes viszonya Orbánhoz a lap szerint feszült - még mindig abban reménykedik, hogy Orbán erősebb külső nyomás nélkül is beadja a derekát" - írta az újságíró.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a magyar médiatörvényről vitát akar kezdeményezni a Bundestagban - közölte Axel Scha:fer, a párt alelnöke. Scha:fer felszólította Angela Merkel német kancellárt, hogy az Európai Unió kormány- és államfői, továbbá az Európai Néppártok körében is tűzze napirendre a magyar médiatörvényt.

Eközben a német kormány szóvivője tartózkodóan nyilatkozott a médiatörvényről. Steffen Seibert elmondta, hogy a berlini kormány előbb megvárja az Európai Bizottság vizsgálatát.

A médiatörvény kapcsán kibontakozott helyzetről és a kezdődő magyar EU-elnökségről nyilatkozott a La Croix című lapnak Laurent Wauquiez francia Európa-ügyi miniszter, hangsúlyozva, hogy a két dolgot egymástól elválasztva kell kezelni.

A The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai üzleti napilap európai kiadása "Orbán ellenőrzési étvágya" címmel közölt kommentárt, amely szerint a magyar kormánynak "a médiaszabadság korlátozására" irányuló lépése csak a legutóbbi a Budapestről érkező "aggasztó jelek" sorában. Az írás kitér arra, hogy magyar kormánypárti politikusok szerint amikor majd közzéteszik a törvény angol fordítását, az el fogja oszlatni az aggodalmakat.

A lap szerint a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező Fidesz csaknem bármilyen törvényt elfogadtathat, és ezt a lehetőséget a megválasztása óta arra használta, hogy egy párti ellenőrzés irányába vigye az országot a korábban független intézmények aláásásával. A média csak a legutóbbi "áldozat" - írja a napilap.

Bizonytalanul indult Magyarország európai uniós soros elnöksége, hiszen a félév napirendjének gördülékeny bevezetése helyett a kormánynak a sajtószabadság aláásásával fenyegető médiatörvényt ért nemzetközi és honi bírálatok viharával kell megküzdenie - írta szerkesztőségi kommentárjában a Financial Times.

Az újság szerint "a törvényt újra kell gondolni". A sajtószabadság és a véleménynyilvánítási szabadság olyan alapvető jogok és európai értékek, amelyek nem kompromittálhatók - fogalmazott a lap a "Magyarország a veszéllyel táncol" című cikkben.

A médiatörvénnyel kapcsolatos két fő aggodalomként a Financial Times (FT) a "bénítóan nagy" bírságokat említette, valamint azt, hogy a törvény betartatására hivatott médiatanácsot "kilencéves időtartamra kinevezett Fidesz-hívekkel töltötték fel". A kommentár szerint igaz lehet, hogy az új törvény sok cikkelye más EU-tagállamok médiaszabályozásában is feltűnik. De olyan államokról van szó, amelyek a sajtószabadság terén maguk sem rendelkeznek makulátlan teljesítménnyel - tette hozzá az újság, Olaszországot említve példaként.

Csigavér címmel közölt rövid kommentárt a médiatörvényről a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Az írás szerint hosszú távon nem kell aggódni a magyarországi média szabadsága miatt. Az ország tagja az Európai Uniónak, és Orbán miniszterelnök a minap megerősítette, hogy őrá is vonatkoznak annak "szabályai", amelyek közé az alapjogi charta is tartozik.

Rövid távon Orbán amúgy is meg fogja gondolni, vajon a sajtószabadságba való beavatkozással muníciót akar-e adni bel- és külpolitikai ellenfeleinek a kezébe, újabb kárt okozva Magyarország hírnevének. Legföljebb tehát - a jó szándék bizonyítása végett - olyan tartalmak szankcionálása jöhet szóba, amelyek pornográf jellegűek, illetve valamely népcsoport ellen uszítanak.

A magyar médiatörvény kétségtelenül a kritika elhallgattatására irányul, fenyegeti a szerkesztők függetlenségét és erőteljesen érinti a média sokszínűségét - áll abban a nyilatkozatban, amelyet Stefan Dlugolinsky, a szlovák újságíró-szövetség elnöke tett közzé.

A törvény elfogadásával olyan hatalomkoncentráció valósult meg Magyarországon, amely a végrehajtó hatalom erősödéséhez vezet - állítja Dlugolinsky.

Olvasóink írták

 • 15. kolombela 2011. január 10. 15:32
  „14. hozzászólás Jandex 2011.01.08. 17:57
  Azt a 8 ezer milliárdot azért nem csak úgy adták, sőt komoly kamatokat kell utána fizetnünk. Egyébként is, ebből az országból már kivitték a százszorosát.”
 • 14. Jandex 2011. január 08. 17:57
  „13. hozzászólás kolombela 2011.01.08. 15:22
  Tudod aki fizet az parancsol,ők adtak 8 ezer Mrd-ot mi elfogadtuk,hogy ne dögöljünk éhen!Tehát pofa szoros és majd ők eldöntik ki-kivel van!/mi meg vagy meghajlunk vagy megtörünk,ekkora és ilyen országgal bármit megtehetnek,"teccikérteni"?!”
 • 13. kolombela 2011. január 08. 15:22
  „6. hozzászólás Jandex 2011.01.08. 06:39
  Barroso azt magyarázta, hogy milyen az a demokrácia, amit a cionista hatalom a kezében tart és ural Európában. A kettő nem ugyan az, ugyanis az ő demokráciájuk abban merül ki, hogy ŐK mondják meg, hogy az európai polgároknak mihez van joguk, és mik a kötelességük. Erre nagyon jó példa a holokauszt dogma tagadásának büntetése. Ez az ő értelmezésük a DEMOKRÁCIA szónak.”
 • 12. kolombela 2011. január 08. 15:17
  „Nem túl gyorsan, hanem megrendelésre ítélkeznek, amit az itthoni nemzetáruló ballibsi bűnbanda rág a szájukba.
  Az is megfigyelhető, hogy elsősorban a külföldi cionista sajtó az, aki fikázza nem csak a média törvényt, hanem az országot is.
  A Neo Fm pedig előszeretettel hangoztatja is ezeknek a szennylapoknak a cikkeit. A reggeli hétórás hírekben bárki meghallgathatja.”
 • 11. nasi12 2011. január 08. 15:02
  „A diktatúrában biztosan egy irányban halad a szekér, nincs aki visszahúzná azt.
  Ha az irány jó, akkor a haladás, a fejlődés is gyors és látványos.
  Aki vétkezik, azt gyorsan megbüntetik és elrettentik a további elkövetésektől.
  A demokráciában sajnos mindent szabad.
  Szabad lopni, csalni, hazudni, éjjel és nappal.
  Ha az elmúlt nyolc év a demokrácia, akkor köszönöm, nem kérek belőle.
  Most diktatúra kell, a becsületesség diktatúrája.
  Ja hogy ez néhány libsinek nem tetszik, hát nagyon sajnálom.

  El is lehet innét menni!
  "böszme után szabadon"”
 • 10. udy 2011. január 08. 12:44
  „Fontosabbnak tartanám a termőföld, a vízkészletünk és a kereskedelmünk védelmét. A médiából nem fogsz jól lakni... és manapság sok helyen már ez is probléma.”
 • 9. Patriot 2011. január 08. 09:12
  „Még elfogathatónak is tartanám az aggódást ha nem olyan két szemét újság állna az élén akik gerinctelenül szolgálták a párlatállamot, most meg a pénzdemokrácia és a nyugat talpnyalóiként vonaglanak.
  Ne feledjük az újságíró is emberből van, van közöttük tisztességes és kilóra mért senkiházi is, és ez a nagyra tartott nyugat médiára is igaz.

  Unom már, hogy hol a ruszkik előtt, hol a mindenek felett álló nyugat előtt kell hajbókolni és ráadásként ehhez mindig találnak itthon egy megvehető réteget.”
 • 8. udy 2011. január 08. 08:47
  „Hm... nincs nagyobb problémánk manapság, mint a média törvény?”
 • 7. Jägermeister 2011. január 08. 08:00
  „Jandex! DIKTATURA! Ugy hivjak, ha mindenröl egy ember dönt, es nem tür ellentmondast! Igy kezdte a kis bajuszos is!
  Hal istennek több nyelven beszelek, es ertem a külföldi tv es radio adasokat is. Van itt egy-ket hozzaszolas, ami meglepett engem. (pl. 2-es) Az amit csinalni akarnak a mediaval, igen is serti a demokraciat, es ez a mai valagban nem megengedett. Eltünk mi mar 40 evig ugy, hogy csak szepet es jot hallottunk. Meg is ittuk a levet! En is lattam különben Orban arckifejezeset, miutan Barroso-val targyalt!”
 • 6. Jandex 2011. január 08. 06:39
  „Az az érzésem ti nem láttátok királyunk pofikáját,miután Barroso Úr elmagyarázta /megpróbálta!!!/ neki négyszemközt mit is jelent a DEMOKRÁCIA és a SZÓLÁSSZABADSÁG! /legalább próbáljatok gondolkodni:minek is hívják azt mikor mindenről egy személy dönt és nem tűr ellentmondást./”
 • 5. pancser 2011. január 07. 23:41
  „Olybá tűnik csak a kormányok szoktak hazudni a média nem, sőt az ellenőrzi a kormányt. Kissé vicces egy választott kormányt a média például a heti 7-es! Nyugaton az erkölcsi romlás fő oka a média, olyan műsorok mint a Való világ például, ahol gyermekeink, szajhák és kurafiak életét tanulják utánozni! Ez a fertő lenne a médiaszabadság, meg a füvezés szabadsága és a heroinozó menő színész?”
 • 4. nasi12 2011. január 07. 23:10
  „-bocsi-
  bye bye”
 • 3. nasi12 2011. január 07. 23:04
  „Az-az újságíró, aki hazugságot állít, saját nemzete ellen lázít, külföldi érdekek kiszolgálójává válik, méltó a legnagyobb büntetésre.
  Nekem az tetszik a legjobban, hogy ha ugyan azt a vétséget több alkalommal, (sorozatosan) követik el, akkor bezárják a csatornát.
  Ezek szerint, ha Bolgár György kétszer hazudik az TV-n, akkor már nem lesz neki harmadik alkalom!
  Bay bay gagyi TV-k.”
 • 2. Túrabakancs 2011. január 07. 22:03
  „housedok!
  Az ember lázít és hazudik, nem kell mellre szívni ezt az egészet, ráadásul
  ahogy olvasom a nyilatkozatokat a médiatörvénnyel kapcsolatban azt
  veszem észre, hogy nem Orbán puhul, hanem a külföldi sajtó és elemzőik.
  Ez lesz majd a további tendencia is, szép lassal elhal ez a felháborodási ügy.
  A továbbra is rágalmazókat meg be kell perelni károkozás/rágalmazás, vagy valami hasonló
  címszó alatt.”
 • 1. housedok 2011. január 07. 19:16
  „Ausztriai 1-es radiocsatorna ill. es az ebben nyilakozo KOssuthbol kirugott szerkesztö szerint Mo-on nincs szolasszabadsag .- ezt hallotta egesz Eu.-
  tisztelettel”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Orbán Viktor fejezze be Magyarország lejáratását!

Az MSZP szerint a médiatörvény nem az emberek, csak a Fidesz vezérkarának akaratát tükrözi. Tovább olvasom