Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Magyarország aláírta a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást

Magyarország az Európai Unióval és húsz európai uniós tagállammal együtt aláírta az online kalózkodás, a szoftverhamisítás és a szerzői jogok megsértése ellen fellépő megállapodást.
Magyarország az Európai Unióval és húsz európai uniós tagállammal együtt aláírta az online kalózkodás, a szoftverhamisítás és a szerzői jogok megsértése ellen fellépő Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - ACTA) - ismertette a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület honlapján közzétett tájékoztatás alapján a Népszabadság és a Népszava pénteken.

Az ACTA célja a nemzetközi együttműködés megerősítése a világviszonylatban egyre nagyobb méreteket öltő hamisítás és kalózkodás elleni fellépés és a szellemitulajdon-jogokat érintő jogérvényesítés területén. Az egyezmény a hamisított és kalóz termékek határon átnyúló kereskedelméhez kapcsolódó kihívásokkal összefüggésben a részes államok közötti együttműködést, a hatóságok jogérvényesítő tevékenysége során kialakult "legjobb gyakorlatok" összefoglalását és a jogérvényesítést szolgáló intézkedések terén közös jogi keretszabályok felállítását célozza - írta a Népszava. A megállapodás a határokon alkalmazandó intézkedések, a polgári jogi és büntetőjogi jogérvényesítési eljárások, valamint a digitális környezetben elkövetett jogsértésekkel szembeni jogérvényesítés tekintetében tartalmaz jogi minimumszabályokat.

A megállapodás aláírása ugyanakkor sem az uniós, sem a hazai jogszabályok módosítását nem teszik szükségessé, mert mindkét normarendszer jelenleg is megfelel az ACTA-ban előírt kötelezettségeknek, sőt, egyes területeken meg is haladja azokat.

Mindkét lap emlékeztet, hogy az ACTA évek óta éles viták kereszttüzében állt, több országban civil szervezetek tiltakoztak az ellen, hogy kormányuk szignálja az egyezményt, mert úgy vélik, hogy az korlátozza az internet szabadságát, valamint azt is kifogásolták, hogy a szabályozás a nyilvánosság kizárásával készült.

A megállapodást csaknem hatéves előkészületet követően tavaly október elsején szignálta nyolc ország: az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, Japán, Marokkó, Új-Zéland, Dél-Korea és Szingapúr. Az egyezményhez 2013. március 31-ig lehet csatlakozni.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2012. január 27. 09:37
    „Igen, és ezt támogatja a Google, Yahoo és a közösségi portálok. Nemzetközi összefogás a kalózkodás ellen, nem pedig a nagy cégekre háritani a felelösséget, mint ahogy azt a zene és film ipar akarta. Kina majd akkor csatlakozik, mikor lessz nekik is intelektuális tökéjük. Egyenlöre csak kalózkodnak még a patentokkal is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Volt vészjelzés az ajkai tározóban a katasztrófa előtt

A számítógép naplózta azt is, hogy mikor nőtt meg a tározó melletti szivattyúk üzemideje, amelyből arra lehetett következtetni, hogy baj van. Tovább olvasom