Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Magyarellenes feliratokat festettek a fehéregyházi Petőfi-emlékműre

Ismeretlenek magyarellenes feliratokat festettek a fehéregyházi (Albesti) Ispán-kútnál, Petőfi Sándor halálának feltételezett helyén állított emlékműre - közölte hétfőn a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szervezete.
A közleményhez mellékelt fényképeken látható, hogy az elkövetők festékspray-vel Magyarországra vonatkozó, trágár szöveget írtak a Petőfi-dombormű alá, a talapzatra pedig a Trianon szót festették.

Az RMDSZ Maros megyei szervezete aggodalmát fejezte ki a történtek miatt, elítélte a szélsőséges nemzetellenes megnyilvánulást, és felkérte az illetékes hatóságokat, tegyék meg a szükséges lépéseket a tettesek megtalálása és felelősségre vonása érdekében.

Az Ispán-kútnál állított emlékmű az E60-as országút mellett, lakatlan területen áll, ezért gyakran esik vandál támadások vagy ócskavastolvajok áldozatául. Legutóbb tavaly júliusban feszítették le az emlékmű bronz plakettjeit, amelyeket megrongált állapotban egy fémhulladék-begyűjtőnél talált meg a rendőrség.

Tavaly az emlékmű talapzatára rögzített három bronztáblából kettőt vágtak ki - írja a transindex.ro.

Fotó: transindex.ro
Fotó: transindex.ro

Gáll Ernő, az RMDSZ Segesvár-kerületi elnöke az MTI-nek elmondta, hétfő reggel a település polgármestere és egy helyi rendőr drótkefével próbálta eltüntetni a magyar gyalázó feliratot, és sikerült is elhalványítaniuk azt.

A Bem József vezette seregek 1849. július 31-én vívták a segesvári csatát, amelyben Petőfi Sándor is eltűnt. Egy osztrák tiszt leírása alapján valószínűsítik, hogy a költő a Fehéregyháza melletti Ispán-kút közelében halt meg, holtteste pedig tömegsírba került.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áprilisban is csökkent a nyilvántartott munkanélküliek száma

Márciushoz képest 4,1, az 2013 áprilisához képest pedig 25 százalékkal esett vissza a regisztrált álláskeresők száma. Tovább olvasom