Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Magyarázatot vár a DK a rendőrségi személycserékre

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormánynak részletes magyarázattal kell szolgálnia a rendőrség átszervezéséről és a bejelentett vezetőváltásokról. Az ellenzéki párt a miniszterelnöktől arra vár választ, hogy az országos rendőrfőkapitányt és a belügyminisztert is meneszti-e.
Vadai Ágnes, a DK elnökségi tagja szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: írásbeli választ kér Pintér Sándor belügyminisztertől arra, hogy mi indokolta számos rendőri vezető - köztük több megyei főkapitány - leváltását, illetve tájékoztatást vár azokról a rendőrségi korrupciós ügyekről, amelyekről az utóbbi hetekben hírek jelentek meg.

Az előző nap bejelentett személycserékről úgy foglalt állást, hogy nem tekinthetők a kormányváltáskor szokásos átalakításnak, hiszen több mint két éve a Fidesz van hatalmon. Elfogadhatatlan, hogy ilyen horderejű változásokról egyenruhások számoljanak be, a kormánynak kell magyarázatot adnia arra, hogy "aki nem jó rendőri vezetőnek Budapesten, mitől lesz jó Zalában", illetve hogy a leváltott megyei főkapitányok egyike miért kerül a Terrorelhárítási Központ állományába - mondta.

Papp Károly, a rendőrség átszervezéséért felelős miniszteri biztos kedden számos rendőri vezető felmentését, illetve kinevezését jelentette be, hangsúlyozta azonban, hogy az átszervezés során senkit sem bocsátottak el. A miniszteri biztos, aki szeptember elsejétől országos rendőrfőkapitány-helyettesként folytatja, azt közölte, hogy a személyi változások a rendőrség korábban bejelentett átszervezésének részét képezik, így döntő többségükben nincsenek összefüggésben a nemrég kirobbant rendőrségi korrupciós botránnyal.

Vadai Ágnes szerint a pontos indoklás nélküli intézkedések bizonytalanságot okoznak, "fenekestül forgatják fel" a rendőrséget.

A DK-s politikus ugyanakkor úgy véli, ha a korrupciós vádak valósnak bizonyulnak, az nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ezért a parlament honvédelmi és nemzetbiztonsági bizottságának összehívását kezdeményezi, hogy a pártok képviselői betekintést nyerhessenek ezek hátterébe és megismerhessék a személycserék okait.

Vadai Ágnes - aki MSZP-s képviselőként, a szocialista frakcióból való tavaly őszi távozásáig a nemzetbiztonsági bizottság elnöke volt, függetlenként azonban a parlamenti szokásjognak megfelelően már nem tagja a testületnek - arra is kitért, szeretné, ha a DK képviseletében ő is jelen lehetne az ülésen.

A képviselő írásbeli kérdéssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz is, arról érdeklődve, az elmúlt időszak eseményeinek ismeretében "mikor menti fel az országos rendőrfőkapitányt és a belügyminisztert".

Olvasóink írták

  • 2. fortuna54 2012. augusztus 15. 19:08
    „Ágika is ott szeretne lenni? Akkor talán ferikét is vigye magával,akkor nem unatkozna.Pont idöben szollalt meg ágika,már kezdtük elfelejteni.”
  • 1. ISU 2012. augusztus 15. 17:40
    „A Sándor már megéerett a felmentésre évekkel ezelőtt !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar állampolgár lesz az egykori New York-i kormányzó

George Pataki, az amerikai New York állam korábbi kormányzója a közeljövőben felveszi a magyar… Tovább olvasom