Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Magyar zeneszerzők hete

Magyar zeneszerzők hete elnevezéssel, hétfőn indítja – a Liszt Ferenc Társaság helyi csoportjával közösen szervezett – programját a Horváth József Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.
– A rendezvény mottója Kodály Zoltán szép gondolata: „A magyar zenét nem mi találtuk ki. Megvan az már ezer éve. Mi csak ápolni, őrizni akarjuk a régi kincset, és ha olykor megadatik nekünk, gyarapítani...” – mondta elöljáróban Horváth Rudolf, a művészetoktatási intézmény igazgatója. – A kamaratermünkben rendezendő, s belépő nélkül látogatható koncertjeinkkel szeretnénk ismertebbé tenni a magyar zeneszerzők munkásságát. Zenekultúránk a magyar népzene sajátos, csodálatosan színes dallam- és ritmusvilágában gyökerezik. Az ebből táplálkozó gazdag, jelentős magyar zenei repertoár Bartók szavait idézve: „hitvallomás a magyar lélek mellett”.
A négy estéből álló sorozat hétfőn este 6-kor Nagy Alpár köszöntője után Király Csaba zongoraművész – a Liszt Ferenc Társaság főtitkára – Liszt-művekből összeállított hangversenyével kezdődik. Ekkor nyitják meg az Alpok Képzőművészeti Kör kiállítását is a zeneiskolában. Másnap este 6-kor Takács Jenő zeneszerzőre emlékeznek koncerttel a növendékek és a tanárok. A Burgenlandban élt, s nemrég elhunyt komponista nagyon jó kapcsolatot ápolt a soproni zeneiskolával, ahol több alkalommal rendeztek jubileumi hangversenyt tiszteletére, sőt műveket is írt és ajánlott az intézmény tanárainak, növendékeinek.
Március 23-án este 6-kor a soproni származású, Budapesten élő Horváth Marcell klarinétművész és Mali Emese zongoraművész magyar zeneszerzők műveiből interpretál. Pénteken, Bartók Béla születésének 125. évfordulóján ünnepi hangversenyre kerül sor, amelyen Kuzsner Péter akadémiai hallgató emlékezik a halhatatlan zeneszerzőre, verset mond Tóth András. A hangversenyen az iskola tanárai és vendégművészek lépnek közönség elé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyes gyógyszerteszt

Lapzártánkig életveszélyes állapotban volt egy nagy-britanniai gyógyszerkísérletnek a két… Tovább olvasom