Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Magyar vállalkozások: szándékosan késve fizetik a számlákat

A magyar vállalkozások egymás számlainak mintegy 80 százalékát szándékosan késve fizetik ki, a felszámolások pedig szinte sohasem vezetnek eredményre.
A magyar vállalkozások egymás számlainak mintegy 80 százalékát szándékosan késve fizetik ki, a felszámolások pedig szinte sohasem vezetnek eredményre - állapítja meg az Atradius Collections nemzetközi követeléskezelési kézikönyvének legújabb kiadása.

A szervezet szerdai közleménye szerint a késve fizetések hátterében az áll, hogy bankhitelek helyett inkább így finanszírozzák működésüket a magyar cégek.

A kézikönyv összesen 31 ország esetében ad részletes tájékoztatást a lehető legeredményesebb követeléskezelési módszerekről és eljárásokról.

A belföldi és nemzetközi követeléskezeléssel foglalkozó cég közleménye idézi Ralph van Dijket, az Atradius Collections nemzetközi kereskedelmi igazgatóját, aki kifejtette, mivel a nemzetközi kereskedelem jelenti világszerte az egyik legnagyobb bevételi forrást, valamint a gazdasági körülmények világszerte egyre bizonytalanabbá válnak és a fizetésképtelen vállalkozások aránya is növekedésnek indult, a cash-flow fenntartása és megóvása létfontosságú feladat. Éppen ezért a követeléskezelési eljárások ismerete alapvető fontosságú a külföldi kintlévőséggel rendelkező vállalatok számára, kiváltképp akkor, ha már a behajtásról kell dönteni.

A kézikönyv Magyarországgal kapcsolatban kifejti, bár a magyar üzleti életben a 30-tól 90 napig terjedő fizetési határidő a szokásos, a magyar vállalkozások egymás számláinak négyötödét szándékosan késve fizetik. Az Atradius tapasztalatai szerint a magyar vállalkozások nem részesítik előnyben a bírósági eljárások megindítását, beleértve a fizetési meghagyások benyújtását.

Az Atradius közölte, megfelelő megelőzéssel jobb eredményt lehet elérni: ha egy külsős követeléskezelő cég küldi ki már az első fizetési felszólítást is, elkerülhető lehet a költséges és hosszadalmas jogi út. Amennyiben a továbbiakban mégis bírósághoz kell fordulni, a követelés tulajdonosa nem számíthat sok jóra: az átlagos eljárási idő két év, de Budapesten ez általában még hosszabb.

Az Atradius a magyar csődtörvénnyel kapcsolatban megjegyzi, hogy azt harminc alkalommal módosították az elmúlt évtizedben, azonban nem nyújt lehetőséget a reorganizáció finanszírozására, valamint nem biztosít kellő védelmet a szándékos visszaélések ellen sem. Ennek eredményeképpen a felszámolási eljárások 90 százalékában még az eljárások költségeit sem fedezi a vállalkozások fennmaradó vagyona, de általában még az esetek maradék 10 százalékában sincs fedezet a szállítói követelések kiegyenlítésére, mert a vagyon egyszerűen eltűnik rossz vezetői döntések és visszaélések miatt.

A felszámolási eljárások átlagos időtartama 2-4 év, de Budapesten általában hosszabb. Harka Péter, az Atradius Collections magyarországi fióktelepének vezetője ezzel kapcsolatban elmondta, ilyen körülmények között létfontosságú, hogy a vállalkozások idejekorán kapcsolatba lépjenek egy hatékony követeléskezelő céggel, ugyanis a megfelelő megelőzésen a cégük jövője múlhat. A tapasztalatok szerint az idő múlásával egyre kevesebb az esély a sikeres követelésbehajtásra Magyarországon.

Olvasóink írták

  • 1. Madarász 2011. október 26. 11:36
    „Én ezzel vitatkoznék, mert sajnos a számlázás és főleg a postázás fegyelménél kezdődne a dolog. Számtalanszor futunk bele abba a szomorú ténybe, hogy a fizetési felszólító megelőzi a számlát. De nem egyszer volt olyan, hogy a számla kiállítási dátumát követően több, mint egy héttel későbbi a postai felvételi bélyegző, az már csak hab a tortán, mikor ez a dátum már a fizetési határidő utáni. Magyarul nem egyszer előfordul, hogy később adják postára a számlát, mint ahogy már lejárt a határidő.

    Na ezt fizessétek ki határidőre, ha tudjátok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fának csapódott az autó: egy ember meghalt

Fának csapódott egy autó Somogyban, Andocs és Karád között, a balesetben egy ember meghalt, ketten… Tovább olvasom