Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Magyar vállalatvezetők a klímaváltozás ellen

A magyarországi vállalati vezetők is kulcsszerepet vállalnak a klímaváltozás elleni harcban, ezért alakult meg a magyar "Vállalati Vezetők Éghajlat Változás Csoportja" (CLG - Corporate Leaders Group) hétfőn Budapesten.

Az európai "anyaszervezetet" (EU CLG) Károly walesi herceg alapította, és a cambridge-i egyetem egyik programja menedzseli.

Greg Dorey brit nagykövet a csoport hétfői bemutatkozó sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a vállalati szektor fontos szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben, a szén-dioxid kibocsátás csökkentése pedig hosszú távú gazdasági előnyökkel jár.

Mivel a magyarországi CLG az első ilyen vállalatvezetői csoport Közép-Kelet Európában, "regionális katalizátor" szerepet játszhat abban, hogy az éghajlatváltozás elleni harc ne csak "reklám" legyen a cégek számára, hanem a vállalati felelősségvállalás részeként nagyobb hangsúlyt fektessenek rá, és lehetőséget lássanak benne - emelte ki Greg Dorey.

A nagykövet szerint a magyar CLG ahhoz is hozzájárulhat, hogy megváltozzon az üzleti szektor gondolkodása a környezetvédelemről.

Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klímaügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta: a soros magyar EU-elnökség célja - a következő lengyel elnökséggel együttműködve -, hogy az év végi durbani (Dél-Afrika) klímacsúcson egy kötelező érvényű, nemzetközi klíma megállapodás szülessen. Elmondta azt is, hogy az Európai Bizottság (EB) márciusban három útitervet - az évszázad közepéig kitekintő stratégiai elképzelést, koncepciót - mutatott be.

A dokumentumok a klíma-, az energia- és a közlekedéspolitika területéről készült bizottsági helyzetelemzést és iránymutatást tartalmazzák.

A bizottság dekarbonizációs útitervével kapcsolatban - amely az üvegházhatású gázkibocsátás 80-95 százalékos csökkentését irányozza elő 2050-ig - Olajos Péter hangsúlyozta: a hosszú távra tervező vállalatok támogatják az EU klímavédelmi menetrendjét, és elkötelezettek az éghajlatváltozás elleni harcban.

Az útiterv nagyban segíti a fejlesztések, beruházások előkészítését, egyes berendezések, technikai eszközök esetében például két generációváltás lehet 2050-ig, és az útiterv révén jobban lehet optimalizálni a technológia fejlesztését - fejtette ki Olajos Péter.

A helyettes államtitkár szerint az, hogy az első közép-kelet európai CLG Magyarországon jött létre, aláhúzza az ország régiós felelősségét. Hozzátette: Magyarországon 6 tonna évente az egy főre jutó szén-dioxid kibocsátás, ez az egyik legalacsonyabb érték az EU-ban, azonban így is sok tennivaló van a klímavédelem területén.

Sandrine Dixson-Decieve, az EU CLG igazgatója hangsúlyozta: az ambiciózusabb klímacélok - például szén-dioxid kibocsátás 20 helyett 30 százalékkal történő csökkentése - 3 százalékos többlet bruttó hazai termék (GDP) növekedést, és a munkanélküliségi ráta további 1,3 százalékos csökkenését segítené elő 2020-ig. A magyarországi szervezet az európai CLG-vel partnerségben dolgozik majd - fűzte hozzá az igazgató.

A magyarországi CLG szervezetének kialakulását, önállósodását a Hungarian Business Leaders Forum segíti. A most létrejött csoport alapító tagjai között van többek között a Tesco, az Aviva, a Citibank, a Holcim, az Unilever és a Philips.

A vezetők kiemelt célja, hogy aktívan lobbizzanak a magyar és európai klímapolitika előmozdításáért. A csatlakozó vállalatok támogatják azokat az intézkedéseket, - például az üvegházhatású gázok csökkentését - amelyek felgyorsítják a befektetést az alacsony szén-dioxid kibocsátású és energia hatékony technológiák fejlesztésébe és bevezetésébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: a kormány ismét a bűnözők oldalára állt

A Jobbik szerint a Fidesz és a KDNP azzal, hogy az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén nem… Tovább olvasom