Kisalföld logö

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -4°C | 2°C

Magyar származású az ötödik űrturistajelölt

Charles Simonyi, aki a Microsoft Word egyik vezető fejlesztőmérnöke volt, valószínűleg a jövő év tavaszán egy Szojuz orosz űrhajóval két hivatásos asztronauta társaságában indul a Föld körül 350-400 kilométerre keringő Nemzetközi Űrállomásra.
Alekszej Krasznov, az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkozmosz emberes űrrepülésekkel foglalkozó részlegének a vezetője április 3-án, hétfőn a RIA-Novosztyi moszkvai hírügynökségnek elmondta: Charles Simonyi, aki a Microsoft Word egyik vezető fejlesztőmérnöke volt, valószínűleg a jövő év tavaszán egy Szojuz orosz űrhajóval két hivatásos asztronauta társaságában indul a Föld körül 350-400 kilométerre keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS), hogy hozzávetőleg egy hétig élvezze az űrrepülést. Utazásának és kiképzésének ára 20 millió dollár.

Simonyi, aki a Microsoftnál részt vett az ismert Word és Excel programok kifejlesztésében, jelenleg az Intentional Software élén áll, amelynek társalapítója volt 2002-ben. A Forbes magazin 2002-ben mintegy 824 millió euróra becsülte vagyonát. Charles Simonyi 1948-ban született Budapesten, és 17 éves korában disszidált Magyarországról az Egyesült Államokba. Édesapja, a 2001-ben elhunyt Simonyi Károly professzor, akadémikus, munkásságáért 2000-ben a Magyar Tudományos Akadémia Aranyérmét kapta.

Még Simonyi előtt, az idei esztendő második felében a világ negyedik űrturistájaként a japán Enomoto Daiszuke indul az ISS-re.

Az anyagi gondokkal küszködő orosz űrhivatalnak égető szüksége van a 20 millió dolláros viteldíjakra. Az űrturistajelölteknek szigorú orvosi vizsgálaton, illetve űrhajóskiképzésen kell átesniük a Moszkva melletti Csillagvárosban, és jelenleg már az is követelmény, hogy ők is végrehajtsanak valamilyen tudományos programot. Krasznov elmondta: Simonyival már megkötötték a 2007-re szóló előszerződést, de a jelölt kérheti, hogy egy későbbi időpontban indulhasson a világűrbe.

MTI/origo.hu
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mol eladta gázüzletágát

Lezárult március 31-én a Mol Földgázellátó Rt. és a Mol Földgáztároló Rt. társaságok százszázalékos… Tovább olvasom