Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Magyar nyelvű táblát áldanak meg a Szentföldön

Hamarosan magyar nyelvű emléktábla is lesz Krisztus Urunk megkeresztelésének helyén, Jardenitben – mondta Horváth Zoltán esperes plébános.

Szentföld szent helyein szokás, hogy az ott történt bibliai eseményeket különféle nyelveken felírják a templomra vagy az annak udvarát körülvevő falakra. Így számos helyen olvashatók magyar nyelvű megemlékezések is. Jézusnak a Jordán folyóban, Keresztelő Szent János által történt megkeresztelkedésének helyén – Jardenitben – azonban még nem volt magyar nyelvű tábla.

Ezért egy márciusban ott járt magyar zarándokcsoport elhatározta, hogy itthon, az utazáson részt vett két plébánia, a budaörsi és a budapest-terézvárosi hívek körében gyűjtést szerveznek, és így közadakozásból felállítanak, egy 130x200 cm-es, égetett kerámiából, majolika bevonattal, egy jeruzsálemi keramikus által készített táblát – mondta Horváth Zoltán esperes plébános. Ezen Szent Márk evangéliuma 1. fejezetének 9–11. verse szerepel. A szöveg így a többi világnyelvekhez hasonlóan most már magyarul is olvasható lesz az emlékhelyen.

A Magyar Köztársaság nevében a kulturális miniszter januárban egy hasonló táblát avatott lovári cigány nyelven a Miatyánk-templom udvarán, az ismert imádság szövegével. A most elkészült magyar nyelvű táblát Michel Sabbah jeruzsálemi latin pátriárka fogja megáldani június 20-án, a Jordán folyó partján, a két plébánia három-három fős küldöttsége, lelkipásztorai, valamint Magyarország izraeli és palesztin nagykövete jelenlétében.

Czirják Imre
(forrás: mno)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 06.07.

Tovább olvasom