Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Magyar nem a schengeni határellenőrzési kódexre

Magyarország nemmel szavazott az Európai Unió úgynevezett schengeni határellenőrzési kódexére a tagországok bel- és igazságügy-minisztereit magában foglaló tanács ülésén, mert a szabály drágítaná, nehezítené a határon túli magyarok beutazását - jelentette be Juhász Gábor.
Magyarország nemmel szavazott az Európai Unió úgynevezett schengeni határellenőrzési kódexére a tagországok bel- és igazságügy-minisztereit magában foglaló tanács ülésén, mert a szabály drágítaná, nehezítené a határon túli magyarok beutazását - jelentette be Juhász Gábor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára a keddi brüsszeli ülést követően.

Hozzátette, hogy a kódexet ettől függetlenül, a többi tagállam támogató szavazatával és Szlovénia tartózkodásával, megszavazták.

A döntést a magyar illetékes sajtótájékoztatóján azzal indokolta: a harmadik országok állampolgárainak beutazásához szükséges anyagi fedezet kérdéskörét a kódex úgy szabályozza, hogy napi összeget határoz meg, amelyet felszoroz az eltöltendő napok számával - eltérően a beutazásonként ezer forintot tartalmazó jelenlegi magyar gyakorlattal.

"A kormány a közeljövőben nem kíván változtatni a beutazás anyagi feltételein a határon túli magyarok számára" - szögezte le Juhász Gábor. Hozzáfűzte: ez azt is jelenti, hogy 2 hónap múlva, amikor a bejelentési kötelezettségnek eleget kell tenni, Magyarország a jelenlegi állapotot jelenti majd be. Magánvéleményként azt is hozzátette, hogy meg kellene kockáztatni a kötelezettségszegési eljárást is, és addig nem kellene változtatni a beutazási feltételeken, amíg Románia - várhatóan a jövő év első napjától - az EU tagja nem lesz.

Nem értett egyet az ülésen a magyar küldöttség azzal a francia kezdeményezésű javaslattal sem, amely lényegében - a biztonsági kockázatok megnövekedése folytán szükséges biometrikus azonosítók bevezetése miatt - a vízumdíjak emelését jelentette volna, mert bár Budapest elismeri a költségemelkedés tényét, alapos vizsgálatot tart szükségesnek a mentességek kérdésében. A javaslat értelmében a díjak 60 euró körüli árra mentek volna fel, miközben jelenleg Magyarországon 35 euró körüli a díj. A vitában a magyar államtitkár úgy fogalmazott, hogy tekintettel a határon túli magyarlakta területek átlagosan durván havi 100 euró körüli fizetési viszonyára, ez "gazdasági vasfüggönyként nehezedne a határ két oldalán élő magyarság közé".

Kijelentette: Magyarország nem tartja technikai kérdésnek, hogy mivel drágább a vízum, a határon túliak fizessenek érte többet, hiszen a szomszédságpolitika leglényegesebb gyakorlati eleme az, hogy az utazás lehetősége anyagi értelemben adott vagy nem adott. Ilyen értelemben az egész unió szomszédságpolitikájának gyakorlati mérföldkövéről van szó - vélte Juhász Gábor, hangoztatva, hogy e téma esetében a magyar álláspontot számos tagország támogatta.

E kérdésben kedden nem született döntés, csupán abban állapodtak meg, hogy - miközben az emelés felvetését általában nem vitatja senki - a mentességek kérdéskörét külön szakértői találkozón vitatják meg, és a külügyminiszterek tanácsa is külön tárgyal a témáról. A kivételek kérdését a bel- és igazságügyi miniszterek is újra napirendre tűzik.

"A mai tárgyalásokon megfelelően sikerült érvényesíteni azt az elvet, hogy a Belügyminisztérium felelős a biztonságért és az illegális migrációért, de felelős a szomszédságpolitikáért és a határokon túli magyarokért is" - jelentette ki az államtitkár. "Arra számítunk, hogy úgy, ahogy Ukrajna és Oroszország a maga számára kedvezményeket tudott kiharcolni, a magyarlakta valamennyi országnak szintén sikerül kedvezményeket kiharcolnia."

Kétoldalú találkozót tartott Juhász Gábor Liese Prokop osztrák belügyminiszterrel, a fő téma a régi hegyeshalmi határátkelő megnyitása volt. Abban a térségben nagy számban ingáznak a két ország között, és a régi átkelőn ezt autópálya nélkül tehetnék meg. Ezzel ők tetemes autópályadíjat spórolnának meg, az átkelőn pedig érdemben csökkenhetne a forgalom.

"Belátható időn belül elérhetővé válik, hogy a mezőgazdasági gépek és a személygépjárművek forgalma szabályozásra kerüljön" - értékelte a találkozón elérteket Juhász Gábor. A magyar fél minden szükségeset megtett annak érdekében, hogy az átkelőt meg lehessen nyitni - szögezte le.

MTI/EurActive.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lépéselőnyben az Arsenal

Az Arsenal Thierry Henry góljának köszönhetően nagy lépést tett a továbbjutás felé. A nap másik… Tovább olvasom