Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Magyar nem Verespatakra

A Romániának küldött hivatalos véleményében a magyar szaktárca nem javasolja elfogadásra a Verespatakra tervezett aranybánya környezeti hatástanulmányát.
A szakértők véleménye szerint a hatástanulmány téves alapkövetkeztetéseket tartalmaz, illetve az alapvető hiányosságok miatt nem javasolható elfogadásra. A román környezetvédelmi minisztérium által megküldött dokumentumról azt állapították meg, hogy a hatástanulmány elfogult, gyakorlatilag csak pozitív hangvételű értékeléseket tartalmaz. A szakértők 122 pontban összefoglalt véleménye szerint a dokumentumban szereplő adatok nem adnak objektív képet a tervezett beruházás környezeti hatásairól, hiányos az alapállapot felmérése is.
A szakértők nem tartják megfelelőnek az esetleges bányabezárást követő környezeti rehabilitációra vonatkozó tervet sem, és kifogásolják a hatástanulmányban szereplő adatokat, mivel azok véleményük szerint nagyrészt pontatlanok.
A hatástanulmányban nem vizsgálják a cianidhasználat alternatíváit sem. Kétségesnek nevezték a cianidmérleget, mert nincs pontosan meghatározva a levegőbe, valamint a zagyba kerülő és kibocsátott cianidmennyiség a beérkezőhöz viszonyítva. A tanulmány készítői nem vették kellőképpen figyelembe a „cianidos eső” kialakulásának veszélyét sem. A környezeti hatástanulmány nem adott megfelelő választ a vizekben – a felszíni és a felszín alatti – potenciálisan okozható környezeti hatásokról.
A közlemény szerint az egész dokumentációra jellemző, hogy a kockázatokra igen alacsony valószínűségű, vagy nagyon valószínűtlen meghatározásokat alkalmaz. Ez viszont nem felel meg a tudományos igényességnek, s nem fogadható el.
A szakértők szerint a környezeti hatástanulmányból hiányzik egy olyan monitoringrendszer kiépítése, amely átfogó és folyamatos adatokat szolgáltat, illetve esetleges vészhelyzet, vagy határérték-túllépés esetén azonnal jelez egy központi állomásnak. Vizsgálni kellene továbbá a határon átterjedő szennyezésnek a védett természeti értékekre gyakorolt hatását is. A határokon átterjedő hatásokat vizsgáló fejezetben több helyen „helyi hatásként” értékelnek olyan eseményeket, amelyeknek potenciálisan tovább terjedő hatása van. Például a zagytározó gátján átszivárgó vízzel a felszíni vízbe esetleg kijutó cianid hatását helyi hatásként értékeli a tanulmány.
A dokumentum alapján kifogásolható, hogy nincs előirányozva tartalék tározótér létesítése, ahová üzemzavar vagy veszélyhelyzet esetén a folyamatosan érkező zagymennyiség átirányítható lenne, és hiányzik egy vésztározó is arra az esetre, ha a gát meghibásodna. (mti)
A Rosia Montana Gold Corporation Verespatakon tervez ciántechnológiás aranykitermelést. Magyarországnak szeptember 30-ig kellett megküldeni a román fél számára a hivatalos véleményt, illetve a magyar nyilvánosság észrevételeit a hatástanulmányról.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjemelés novembertől

A kormány szerdai döntése értelmében 1,2 százalékos visszamenőleges kiegészítő nyugdíjemelést… Tovább olvasom