Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Magyar kalózszerverre csaptak le

A Budapesti Rendőrfőkapitányság munkatársai a múlt héten akciót hajtottak végre egy személy ellen, aki az interneten keresztül illegálisan árult filmeket és szoftvereket -- adta hírül az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány).
A szervert üzemeltető tettes szerzői jogvédelem alatt álló filmeket, szoftvereket, valamint zenei felvételeket kínált letöltésre 3 ezer forintért -- állítja a Budapesti Rendőrfőkapitányságra hivatkozva az ASVA. A regisztráció egyszerűen működött, a megadott e-mail címen érdeklődő kapott egy jelszót, mellyel megnézhette, hogy a rendelkezésre álló filmek, szoftverek, zenék közül mit szeretne letölteni, majd a megadott bankszámlaszámra elküldte a fenti összeget. Az átutalás után megkapta a letöltésre alkalmas jelszót, és már le is tölthette a kívánt fájlokat.

Számítástechnikai szakértők és az ASVA munkatársainak segítségével kiderült, hogy a letöltésre kínált adatokat tartalmazó szervergép és a hozzá tartozó számítógépek hol találhatók, valamint felfedték a gépeket üzembe helyező és a banki átutalásokat fogadó személy kilétét is. Ezt követően a rendőrség munkatársai négy helyszínen összehangolt és megtervezett akciót hajtottak végre, mely eredményeképpen elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személyt, valamint lefoglalták az illegális tevékenységre használt számítástechnikai eszközöket. A lefoglalások hatására a hazai fájlcsere egyik fellegvára, a Matrix DC-hub is megbénult.

A rendőrség lefoglalt egy szervergépet, amely 30 darab merevlemezt tartalmazott, együttes kapacitásuk elérte a 4,4 terabájtot. Az elkövető személy számítógépén pedig további 1,2 terabájt adatot, elsősorban szerzői jogvédelem alatt álló filmeket találtak.

A szerveren több mint 250 film, több mint 100 teljes DVD, filmsorozatok epizódjai, valamint játékszoftverek és zenék voltak találhatók. Az ASVA a bankszámlakivonatra hivatkozva azt állítja, néhány hét leforgása alatt több százan rendeltek szoftvereket, filmeket, így az elkövető rövid időn belül 1,5 millió forintot keresett. További szakértői vizsgálat folyik annak megállapítására, hogy a fájlcserélő rendszer mekkora vagyoni hátrányt okozott a filmforgalmazóknak.

"Ma már az internet, és elsősorban a fájlcserélő rendszerek jelentik a filmkalózkodás gócpontjait" -- mondta az esettel kapcsolatban Kálmán András, az ASVA igazgatója. "Nagyon örülünk, hogy a rendőrség munkatársaival együttesen ilyen sikeres akciót hajtottunk végre. Talán a rendőrség folyamatos jelenlétével végre tudatosul az emberekben, főként a fájlcsere programokat használókban, hogy az illegális filmletöltés- és másolás bűncselekmény, melynek jogi következményei vannak. Meggyőződésem, hogy ennek az esetnek lesz folytatása."

Kálmán András hangsúlyozta, az ASVA jelenleg és a jövőben is komolyan fel kíván lépni a jogvédett anyagok internetes terjesztői ellen. Tavaly ősszel a szervezet közbenjárására a Miskolci Rendőrkapitányság Gazdaságvédelmi illetve Informatikai Alosztályának munkatársai egy miskolci oktatási intézménynél és két budapesti internetszolgáltatónál összesen nyolc szervert foglaltak le, amelyen mintegy 15 terabájtnyi jogvédett anyagot -- szoftvereket, filmeket, zenét, videoklipeket -- tároltak. Az elkövetők a szervereken tárolt állományokat előfizetési díj ellenében tették hozzáférhetővé.

Forrás: hwsw

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kipróbáltuk a vízitornát

Az aquafitnesz, azaz vízitorna kellemes , az egész testest átmozgató, mégis kímélő mozgásforma. Tovább olvasom