Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Magyar Gripen szenvedett balesetet Csehországban - fotókkal

A HM szerint nem lezuhant, hanem túlfutott a magyar hadsereg JAS-39 Gripen vadászgépe kedden egy Prága melletti repülőtér kifutóján. A pilóták katapultáltak.

Túlfutott a  leszállópályáján a magyar hadsereg JAS-39 Gripen vadászgépe kedden a  Prágától keletre fekvő Cáslav katonai repülőtéren, a pilóták  katapultáltak.   

A közszolgálati Cseh Televízió eredetileg azt jelentette, hogy a  gép lezuhant. Időközben azonban kiderült, hogy a magyar gép  leszállt, de nem tudott időben megállni: a Gripen a repülőtér  mellett lévő szántóföldön állt meg, mindkét pilóta katapultált és  jól van.  

A cseh védelmi minisztérium azt közölte, hogy a magyar gép  pilótái ismeretlen okok miatt nem tudták leszálláskor lefékezni a  gépet. Egyelőre nem tudni, hogy ez a pilóták hibája volt-e vagy  pedig valamilyen műszaki probléma lépett fel. 
 

Magyar Gripen szenvedett balesetet Csehországban. Galéria

"Pillanatnyilag csak annyit mondhatunk, hogy a gép túlment a  leszálló pályán. A pilóták az előírások szerint katapultáltak.  Amennyiben a gép irányíthatatlanná válik, és komolyabb veszély  fenyeget, a pilótáknak el kell hagyniuk a gépet. Mindketten jól  vannak. Semmi drámai nem történt" - mondta Petr Medek, a védelmi  tárca szóvivője telefonon az MTI prágai tudósítójának.  

Tomás Maruscák, a cáslavi repülőtér szóvivője szintén úgy  nyilatkozott, hogy a magyar vadászgép leszállt, de nem tudott  megállni. "Azt még nem lehet tudni, hogy ez a pilóták hibája volt-e,  vagy pedig műszaki problémák léptek fel" - jelentette ki a  televízióban a szóvivő.  

A baleset kora délután, 13.40-kor történt és a cseh védelmi  minisztérium szakmai bizottsága azonnal megkezdte az ügy  kivizsgálását - közölte Magdalena Dvoráková, a cseh hadsereg  vezérkara sajtóosztályának munkatársa.  

Cáslavban május 11-től Lion Effort elnevezés alatt közös  cseh-magyar-svéd légi hadgyakorlat zajlik. Mindhárom ország  hadserege JAS-39 Gripen típusú vadászgépeket használ. A  hadgyakorlaton Thaiföld pilótái is részt vesznek, de vadászgépek  nélkül.

 

 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy gyerek sérült meg egy balesetben a XIX. kerületben

Két autó ütközött Budapesten, az egyik nekicsapódott egy fának. Tovább olvasom