Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Magyar földben verhetetlenek

Bár sok növény tekintetében háttérbe szorultak, búzában ma is verhetetlenek a magyar vetőmagnemesítő cégek. A magyar gazdák, agrárvállalkozások túlnyomó többségben hazai gabonát vetnek, mert jó minőségű. Magyar lisztből sül a dráguló kenyér – melynek árát viszont a multinacionális áruházláncok is befolyásolják.
Aratás Kübekháza közelében. Fotó: Schmidt Andrea
A magyar mezőgazdaság számos ágazatában külföldi alapanyagot használnak fel a termelők. Ez alól az egyik kivétel a búza.

– Hazánk két nagy gabonanemesítő intézete a martonvásári és a szegedi. Mi nagyobb részben az utóbbinak a különféle fajtáit vetjük el, mivel itt ebben a térségben fejlesztették ki őket, így már eleve jobban alkalmazkodnak az itteni klímához, mint a máshonnan érkezők – mondta Huszár Imre. A vásárhelyi Róna Kft. cégvezetője negyvenkét esztendeje dolgozik a szakmában. Azt mondja, a cég 2300 hektáros területén termesztett gabonák kilencven százaléka magyar, a fennmaradó tíz pedig osztrák fajtájú. Olyan búzát vetnek, amit a vevőik, illetve a kereskedők igényelnek.

Az angol a legjobb – Angliában

Hazánk uniós csatlakozása óta a magyar búzafajták is felkerültek az európai listára, az európai fajták pedig szabadon termeszthetők Magyarországon. Ez azonban nem jelent korlátlan lehetőséget, mert a nyugat-európai fajták többsége nem tud alkalmazkodni a mi ökológiai feltételeinkhez. Ezért a szakemberek nem tartanak attól, hogy országunkat elözönlik a francia, német vagy olasz fajták. A világ legbőtermőbb búzafajtái angolok – de csakis Angliában.

Huszár Imre hozzátette: az lenne a legideálisabb, ha a rengeteg magyar fajta közül kiválasztanák a tíz legjobbat, s csak azt forgalmaznák. Így sokkal könnyebb lenne a dolguk nekik is. Most öt fajtát arattak, s ezeket külön kell tárolniuk.

A szegedi Tóth Istvánnak – a megyében szétszórtan – összesen mintegy 45 hektárnyi gabonaföldje van. Vásárhely és Székkutas közötti területén már sok nemzet búzájával kísérletezett, de a képzeletbeli toplistáját még mindig a hazai fejlesztésűek vezetik.

– Néhány éve megpróbálkoztam az orosszal is. A miénknél jóval alacsonyabb szárú fajták eleinte beváltak, de hamarosan kiderült, jóval kevesebb termést hoznak, s az európai gépek többségével nem lehet gazdaságosan betakarítani őket – árulta el.

Egyszer-kétszer vetett francia és német gabonát is, de mostanság szinte csak magyart használ. Nem csupán a gazdaságossága és jó minősége miatt, hanem azért, mert vevői jobban kedvelik a hazait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MKB-Euroleasing: Kedvező sorsolás

Kosárlabda

Kisorsolták Münchenben a 2006/2007-es európai kosárlabdaidény négy… Tovább olvasom