Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Magyar évszázadok dalban, táncban

Olyan alkotást létrehozni, amely a magyar történelem kulcsfontosságú eseményeit felsorakoztatja, korántsem egyszerű feladat. Főleg úgy, hogy ne legyen tankönyvíze és hogy minden korosztályhoz egyformán szólni tudjon. A kimlei Lóránt G. István, akit korábban a magyar kultúra lovagjává ütöttek, mégis megpróbálta.
Három év munkát fektettek abba a darabba, melyet pénteken tekinthetett meg a mosonmagyaróvári közönség a kimlei Kemene Táncszínház és a Theatrum Ad Flexum előadásában. A Vérszerződés című történelmi táncjátékot elsőként Kimlén

augusztusban mutatták be. Az akkori három és fél órás szabadtéri előadás forgatókönyvét alakították át. Bár a darab szövegét, zenéjét Lóránt G. István neve fémjelzi, elmondása szerint az alkotásban nagy segítséget nyújtottak a tánccsoport fiataljai, ők is hozták ötleteiket, kreativitásukat. Az előadás koreográfusai O. Cser Zita és Léber László, akik Lóránt G. Istvánhoz hasonlóan ugyancsak a táncjáték szereplői.
A Vérszerződés a honszerzéstől kalauzol évszázadról évszázadra a jövőbe látó sámán segítségével. Belecsöppenünk Szent István királyunk udvarába, találkozhatunk IV. Bélával és öntudatos lányával, valamint az igazságosságáról elhíresült Mátyással.
A tatárjárás, s a világháborúk rémületéből az ’56-os forradalom lángja lobban fel, majd a mai

Európa sokszínűségével szembesülhetünk. A részek külön-külön is megállják helyüket.
A musical és folklór jól kiegészítik egymást, a népzene, néptánc keveredik más stílusokkal – musical, keringő, modern tánc, a pattogós balkáni (Kusturica-féle) zene. A darab kihasználja a fény-árnyék játékosságát.
A táncszínház tagjai hétvégente próbálnak, ehhez a kimlei művelődési ház nyújt otthont. A táncosokat a csoport koreográfusai, az énekeseket Szmatana Andrea jazzénekesnő és a táncszínház vezetője készítik fel. A Vérszerződés című előadáshoz mintegy kétszázötven korhű jelmez készült. Támogatásukban fontos szerepet vállal a helyi önkormányzat és sok szponzor is.
A péntek esti előadás bevételét a csoport a Reménység Autista és Autisztikus Sérültekért Alapítvány fiataljainak ajánlotta fel, míg a december 16-i műsorból származó összeget ugyancsak jótékony célokra fordítják: az Éltes-iskola alapítványának szánják. Jövő nyáron végvári körútra indulnak vele. További terveik közt szerepel az Atlantisz, az elveszett világ című musical színpadra vitele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Decemberi letölthető észjátékok!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének letölthető feladvány-sorozata. Tovább olvasom