Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Magyar egészségügy: hatvanezren várnak operációra

A legtöbben szürkehályog-, térd és csípőprotézis műtétre várnak az országban.
Szürkehályog-, térd és csípőprotézis műtétre várnak a legtöbben az országban, az utóbbi két operációnál kevesebb pácienst tartanak nyilván, mint januárban - számol be róla a Magyar Nemzet.

A lap csütörtöki cikke ismerteti: az országos várólista nyilvántartás alapján több mint 58 ezren várakoznak valamilyen műtéti beavatkozásra. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) június végi adatai szerint az előjegyzett - akik saját kérésükre a lehetséges ellátási időponthoz képest egy későbbit kértek - és a várólistán lévő betegek száma a szürkehályog-szemműtét esetében a legnagyobb, erre a bavatkozásra csaknem 27 ezer embert regisztráltak, ez majdnem ezerrel több a januárban dokumentáltnál.

A sorban a következő a térdprotézis-operáció, amelynél nagyjából 9900 a várakozók száma. Itt valamelyest rövidült a várólista az év elejéhez képest, akkor 10 270 beteget tartottak nyilván. A csípőprotézis-műtétre feliratkozók száma csaknem eléri a 8400-at, ám ez esetben is több százzal kevesebben vannak, mint korábban. Az utóbbi két beavatkozásnál az év elején csaknem 1,6 milliárd forintos forrás érkezett a várólista rövidítésére, ebből a pénzből a legrégebben várakozó 1300 beteget tudták megoperálni - emlékeztet a lap.

Az OEP adatai alapján jelentősen megugrott a mandula-, orrmandula-műtétre regisztráltak aránya: jelenleg 2450, az év első hónapjában tapasztalthoz képest ezerrel több ember várja, hogy sorra kerüljön. A szívkatéteres kezelések esetében több mint 2300 beteget tartanak nyilván, és hasonló a szám az epekövesség miatti beavatkozásoknál is (több mint 2200). Utóbbinál szintén valamelyest javult a helyzet. A valamilyen sérvműtétre várók száma több mint 3000, gerincstabilizáló operációért pedig csaknem kilencszázan állnak sorban. Utóbbira az év elején - szintén egy kormányzati döntés nyomán - 860 millió forint érkezett - írja az újság.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifutott a tengerre a vegyi fegyverekkel teli hajó

A hajóra 600 tonnányi vegyi anyagot pakoltak át, a megsemmisítést a partoktól messze a… Tovább olvasom