Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Magyar diák volt a legeredményesebb a Közép-európai Matematikai Olimpián

Tíz ország hatvan diákja közül a budapesti Bodor Bertalan volt a legeredményesebb versenyző a lengyelországi Poznanban a közelmúltban tartott Közép-európai Matematikai Olimpián, ahol csapatban a magyar fiatalok a második helyet szerezték meg.

A sorrendben harmadik matematikaolimpián Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Svájc, Szlovákia és Szlovénia hat-hat fős középiskolás csapata vett részt. A versenyt a Nemzetközi Matematikai Diákolimpia szabályaival egyező módon rendezik minden évben, hogy a fiatalabb korosztály részére is lehetővé tegyék a nemzetközi rutin megszerzését, a tudatos utánpótlás-nevelést - mondta el az MTI-nek a diákok részvételét támogató egyik civil szervezet, a Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány kuratóriumi titkára.

A nagykanizsai Batthyány gimnáziumban tanító Pintér Ferenc hozzátette: A Matematika Műveléséért és Oktatásáért Alapítvány együttműködésével vált lehetővé, hogy pályázaton nyert támogatással részt vehessen a lengyelországi versenyen négy budapesti és egy-egy szegedi, illetve kaposvári diák.

A kétnapos szellemi erőpróba keretében az egyéni verseny során négy feladatot kellett megoldani öt óra alatt, majd másnap a csapatverseny keretében nyolc feladaton osztoztak a résztvevők. Az egyéni versenyben aranyérmes lett Bodor Bertalan és Kalina Kende, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium, valamint Nagy Donát, a szegedi Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium tanulója.

Ezüstéremmel tért haza Somogyi Ákos, a kaposvári Nagyboldogasszony Katolikus Gimnázium diákja, bronzéremmel pedig Fonyó Dávid és Wagner Zsolt, akik szintén a fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium diákjai. Pintér Ferenc hozzátette: az egész mezőnyből kiemelkedett Bodor Bertalan teljesítménye, aki a legeredményesebb versenyző lett. A lehetséges 32 pontból 30-at szerzett meg, és így 8 ponttal megelőzte az őt követő második helyezettet.

Olvasóink írták

 • 3. kolombela 2009. október 11. 19:41
  „Ez nem véletlen, hogy a szellemi vetélkedőkön általában magyarok nyernek, vagy jó helyezést érnek el.
  Gratulálok.”
 • 2. dr73 2009. október 10. 17:56
  „Gratulálok Bodor Bertalannak!”
 • 1. reális 2009. október 10. 17:10
  „Bodor Bertalan kivánok Neked további sok-sok sikert az élet minden területén!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigetváron nyitotta meg új áruházát a Tesco

Szigetváron nyitotta meg új áruházát a Tesco hipermarket-lánc, mintegy 110 új munkahelyet teremtve… Tovább olvasom