Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Magyar-román kormányfői találkozó Budapesten

Az őszi magyar-román közös kormányülés óta eltelt időszakot tekintette át Budapesten a két miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc és Calin Popescu Tariceanu elsősorban a már megvalósult eredményekről beszélt a találkozó utáni tájékoztatón.
Közel félórás megbeszélést folytatott egymással Gyurcsány Ferenc magyar és Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök a Parlament Nándorfehérvári Termében, majd ezt követően a sajtó képviselőinek elmondták, hogy a tavaly októberi közös bukaresti kormányülés óta eltelt fél évben ez az első személyes találkozójuk, bár telefonon többször konzultációkat folytattak egymással, amit Tariceanu európai modellként értékelt.

„Történelmi gondjaink túlnyomó részére és az előttünk álló kihívásokra egyaránt, elsősorban az európai uniós keretekben kell megtalálni a válaszokat." - közölte Gyurcsány Ferenc. Mindkét kormányfő elismeréssel szólt az elmúlt fél év eredményeiről és a csíkszeredai főkonzulátus megnyitásáról, a Budapest és Marosvásárhely közötti közvetlen légijárat beindulásáról és a magyar-román vegyes kamara megalakulásáról, bár a magyar miniszterelnök hozzátette: csalódást keltő, hogy késik a romániai kisebbségi törvény parlamenti elfogadása.

Az RMDSZ sokat tesz a jogszabály megvalósításáért csakúgy, mint Tariceanu nemzeti liberális pártja is, amely következetesen kiáll a kisebbségi törvény megszületéséért.

Tariceanu azt mondta, hogy a kisebbségi jogok védelmét szolgáló romániai jogszabályok most is magas szintűek és a parlament a kisebbségek bevonásával készíti és tárgyalja a kisebbségi törvényt.

Szombaton sajtókonferencián nyilatkozott Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök. A kérdésre, hogy lát-e esélyt arra, hogy a kisebbségi törvényt a román parlament májusig, júniusig elfogadja, a román kormányfő így válaszolt: "Romániában e törvénytervezet a parlament előtt van, és egyelőre vita folyik róla. A nacionalista, szélsőséges viziókból egyesek tőkét akarnak kovácsolni, és ezt kötelességünk megakadályozni. Elkötelezett meggyőződésünk, hogy Romániában a kisebbségek jogait tiszteletben kell tartani". Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az autonómiákkal kapcsolatos vitákról, Tariceanu így felelt: "Szélsőséges megnyilvánulások nemcsak a románok, hanem a magyarok részéről is tapasztalhatóak Romániában. A kisebbségeknek, a magyar kisebbségnek is azonos jogokkal kell rendelkezni, mint a többségnek. Ennek a meggyőződésemnek mindig hangot adok."

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önarckép

Jánossomorja. Ma este 6 órakor Önarckép címmel kiállítás nyílik az öt éve elhunyt Kurucz Béla László… Tovább olvasom